Правят стави от БГ космическа керамика

Проф. Димитър Теодосиев представи главите за стави, разработени от екип на БАН, съвместно с Техническия университет и болницата за по ортопедия и травматология в Горна Баня.

Нова технология на БАН търси инвеститори

Тайната е биосъвместим материал, покрит със стъклообразен въглерод

Свален от МКС след 2 години в открития Космос

Глави за тазобедрени стави от нов композиционен биокерамичен материал, разработен за приложение на Международната космическа станция (МКС), е един от проектите на БАН, които търсят инвеститори. Той бе представен в рамките на онлайн конференцията „Наука за бизнес”.

Разработката няма аналог в света и съвършено нова. Тя комбинира иновативен керамичен биосъвместим материал на базата на двуалуминиев триокис, покрит със стъклообразен въглерод по оригинална българска технология. Той дава възможности за подобряване качествата и изискванията към такива стави - биосъвместимост, изтриване и твърдост на покритията, обясни проф. Димитър Теодосиев от Института за космически изследвания към Академията.

„Това са керамични глави за ендопротези, покрити със стъкловъглерод. Нещата са направени по нашата технология в завод в Етрополе”, заяви той.

По думите му изработената серия от такива глави за ендопротези отговаря на изискванията на БДС и на ISO.
„Нашата цел е да намерим възможности за довършване на изпитанията за биологична поносимост и съвместимост на прототипите. Това може да се направи само в чужбина”, допълни ученият.

Той посочи, че стъклообразният въглерод има приложение и в други области на медицината - като създаването на сърдечни клапи, които също са разработени и изпитани от нашите учени.

Българският революционен материал е вложен в 8 космически спътника.

Технология

Прополис, разтворим във вода

Катерина Ковачева

Прополис, разтварящ се във вода, а не в спирт, разработиха у нас в Института по полимери към БАН. След близо 12 месеца екипът на проф. Петър Петров успява да получи изцяло водоразтворима форма на прополис, използвайки биосъвместими полиетерни съполимери.

Прополисът има силно изразени противомикробни, противовирусни и противоплесенни свойства, както мощно антибиотично и антимикотично действие. Но има един недостатък, ако решите да го използвате като лекарство, ще видите, че почти не се разтваря във вода. Недостатъкът е избегнат при разработката си в Академията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии