Строят два пъти повече молове

Възстановяването на потреблението съживява пазара на търговски площи.

Търсят бързооборотни стоки и магазини с големи намаления

Нови 150 000 кв.м търговски паркове са в процес на изграждане 

На фокус остават ритейл парковете

Устойчивото възстановяване на потреблението и активните продажби на дребно съживяват пазара на търговски площи, показва доклад на консултантска компания за имоти. Последното тримесечие на 2021 г. е по-активно както в София, така и в цялата страна, заради пазаруването покрай Черен петък, Коледа, както и редица именни дни.

Вътрешното търсене е основният двигател на ръста на БВП, повлиян и от нарастващите цени на горивата и енергията, които пораждат опасения за инфлация.

“На фокус остават ритейл парковете. С 202 хил. кв.м площи този сегмент продължава да привлича вниманието на наемателите и предприемачите”, посочват от консултантската компания. Повече от 150 хил. кв.м са в процес на изграждане или във фаза на планиране. Ако всички проекти се реализират според плановете на предприемачите, през следващите две години площта на ритейл парковете в страната ще се удвои, казва Красимир Петров, мениджър търговски площи и управление на активи в компанията.

Аптеките, дискаунт магазините, бързооборотните стоки, домакинските уреди и стоките за дома са сред най-бързо развиващите се търговци в ритейл парковете. Преди слабо развит, сега сегментът се превръща в най-подходящата платформа за експанзия извън София и големите градове. За разлика от тях повечето търговски центрове регистрират по-слабо активен период по отношение на откриването на нови обекти.

Несигурността и сравнително наситеният пазар в големите градове правят някои марки по-предпазливи по отношение на експанзията, особено в областта на търговията със стоки, които не са от първа необходимост.
Въпреки това търговските центрове в София продължават да регистрират относително стабилни нива на заетост, като свободните площи са около 6%. Общото предлагане на площи в търговски центрове в страната остава 815 хил. кв.м, пише доклада на компанията.

Наемите в моловете в София остават на ниво 34 евро/кв.м. Наемите на централните търговски улици в София се движат около 52 евро/кв.м/месец за 100-150 кв.м. Наемите в търговските паркове остават 8-10 евро/кв.м в София и 7-9 евро/кв.м в областните градове.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти