ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред „Труд“: Очакваме оставки на вицепремиерите националисти Опитите за изолация на ДПС от властта са опит за изолация на избирателите ни

Не е лесно да се направи интервю с председателя на ДПС. Мустафа Карадайъ се появява в медиите само когато има какво да каже. Този път имаше какво да каже още преди две седмици. Уговорихме интервюто, но ДПС започна традиционната национална обиколка за честването на майските събития, по време на които се почитат жертвите от възродителния процес. Наложи се да поизчакам, но се оказа, че е имало защо…

– Г-н Карадайъ, при гласуването на новото правителство обвинихте Бойко Борисов, че легитимира крайния национализъм. Какво ви кара да смятате, че „Обединени патриоти“ са крайни националисти?

– Както тезите, изложени в публичните им изяви и актове, така и действията им. Но аз мога да бъда и по-конкретен. Първо, защото това е европейската оценка за тях. Ще ви цитирам параграф 32 от доклада на Европейската комисия за расизма и нетолерантността (ЕКРН): „.. в България функционират няколко по-малки ултранационалистки/фашистки политически партии и групи, сред които НФСБ (Национален фронт за спасение на България), ВМРО-БНД (Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално движение). ВМРО-БНД е известна със системно насаждане на омраза срещу съседните народи на Балканите и антициганската пропаганда. ЕКРН е дълбоко обезпокоена от лекотата, с която екстремистки партии получават официално признаване…“. Искам да ви обърна внимание на факта, че цитираният доклад е отпреди близо три години, в които участието на радикалистите и националистите не само не беше ограничено, а напротив, днес те са във властта. Второ, заради езика на публичните им изяви, който е откровено нетолерантен, расистки и ксенофобски. Изрази като „скотове“, „майки кучки“, „вой“ (за молитвения зов на имамите) не могат да бъдат в речника на никой политик. Нещо повече, това е съставна част от реториката на фашизма. Трето, действията на тези партии, на техните лидери, членове и симпатизанти. Спомнете си паленето на молитвени килимчета на молещи се мюсюлмани на петъчна молитва, оскверняването на десетки молитвени домове в цялата страна. И най-пресният пример от отминалите избори – поведение на единия от техните лидери на границата; кадрите, в които той блъска възрастна жена, дошла да упражни гражданското си право да гласува, обиколиха цяла Европа.

– Моля ви, коментирайте оставката на заместник-министъра на регионалното развитие, в чийто профил във фейсбук имаше негова снимка с нацистки поздрав.

– Събитията от последните дни доказват истинността на нашето твърдение за това, че става въпрос за чисто фашистка идеология. Но превантивни действия на ниските нива, с уволнения на чиновници от втори и трети ешелон няма да решат фундаменталния ценностен проблем с пряко участие на националисти на върха на законодателната и изпълнителната власт. Оставката на заместник-министъра не е решение на проблема. Очакваме оставки на вицепремиерите и отговорност от субекта, който ги е вкарал във властта.

– Амбицията на новата коалиция е да изкара пълен мандат. Каква е вашата прогноза?

– Последователно сме заявявали и сега го твърдим, че този състав на правителството е вреден за страната и за бъдещето на Европа. Не може да се сформира мнозинство без ценностна спойка, без ясна управленска програма, без споделени европейска и евроатлантическа ориентация на съставните елементи.

– Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и вие говорите за обединителен патриотизъм, какво точно включвате в това понятие?

– Ние сме за такъв обединителен патриотизъм, който не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Този обединителен патриотизъм се базира на необходимостта от заедност на различието, а не на елиминиране или отдалечаване на другостта и различието. Националната идеология трябва да бъде ориентирана преди всичко към гражданската идентичност, насочена към интеграция на културно многообразните общности. Нация на основата на общото гражданство.

– Имате ли обяснение защо ДПС се превърна в нежелан партньор и за ГЕРБ, и за БСП? И двете партии еднакво категорично заявиха, че не биха правили коалиция с движението.

– Въпрос на политическа и държавническа зрелост. И двете партии правят евтин реверанс към примитивно насаждания в част от българските избиратели етнонационализъм, без да си дават сметка дали това е полезно за страната. Това е заредено с конфликтност, особено в нашия регион – Балканите. За нас е важно, че ДПС върви по своя път от създаването си, доказвайки правотата на своята политика и на българския етнически модел.

– Всъщност в изолация ли е партията ви и какво ще направите, за да излезете от това положение?

– Не смятам, че ДПС е в изолация. Ние сме в парламента, работим, изпълняваме своята програма. Имаме становища по всички въпроси, които имат значение за развитието на страната. Искаме и работим за това животът на българските граждани да се подобри, не оставяме управляващите да неглижират или да загърбят важните теми на деня. Работа за всички, икономически растеж, европейско развитие. И в тази връзка – активна роля на България и във връзка с председателството. Опитите за изолация на ДПС от властта са опит за изолация на избирателите на ДПС. И ние питаме: Мислят ли тези, които го правят, че това е полезно за България? Нещо повече – и в контекста на събитията в региона.

– Гласовете, които ДОСТ получи на изборите, показват ли, че ДПС се разцепи, и е ли това проблем на ДПС?

– ДПС не се е разцепило. ДОСТ не е политическа партия, отцепила се от ДПС, а процес, опасен за България, и в този смисъл е нашето твърдение, че ДОСТ не е проблем на ДПС, а на България. Впрочем отминалите избори показаха, че българските граждани, политиците и институциите започнаха да виждат това, за което ДПС говори през последната година.

– В речите си, посветени на майските събития, твърдите, че ДОСТ са докарали националистите на власт. Кой всъщност докара националистите на власт?

– На първо място, разбира се, ГЕРБ. Без изборните резултати да изискват непременно такова решение. По-внимателният анализ обаче изисква да кажем, че това се дължи и на създадения и трайно подхранвания след влизането на България в НАТО националистически мит. ДПС е отрицание на онези процеси, които доведоха и отредиха място на националистите във властта. Интеграция в Европа, интеграция вътре в страната, равни права, върховенство на закона, мир и икономически просперитет. Защото политическата доктрина на ДПС, създадена от д-р Ахмед Доган – българският етнически модел, всъщност е отказ от национализмите и радикализмите във всичките им форми и проявления в името на обединяващия патриотизъм. Националистическият мит, идеята да се обединим пред заплахата от чуждите, различните в нашето общество, които са единствено виновни за положението, в което се намираме, звучи примамливо, приемливо за голяма част от обществото. Звучи добре. Но само на пръв поглед. Действителността е много различна. От една страна, опитът ни учи, че взаимното насъскване на различни народи във външен аспект, а във вътрешен насъскването на различни етноси, е довеждало до толкова разрушителни конфликти, че цената се оказва непоносима за всички. Колкото по-скоро падне маската на т.нар. обединени патриоти, които трудно прикриват частните си интереси да се домогнат до власт и влияние, и бъдат отстранени, толкова по-скоро ще започнат реформите, които са условие за икономически растеж. Това не е проблем на ДПС, това е проблем, с който трябва да се справи цялата нация и българската държава.

– В речите си на възпоменателните митинги, посветени на майските събития, говорите и за мерки срещу Главното мюфтийство. Какво имате предвид?

– Нашата позиция е известна – имамите, мюфтиите нямат място в политиката. Те имат грижа за духовното развитие на изповядващите исляма. В този смисъл обръщаме вниманието на духовното ръководство.

– Не знаехте ли, че от години Главното мюфтийство се издържа от Дианета, тъй като сметките му са блокирани?

– Тук е ролята на държавата и ние ще подкрепим всички усилия да се създаде финансова независимост на всички признати в България вероизповедания. Това е въпрос, свързан и с националната сигурност. Мисля, че ще намерим правилното решение.

– Как решенията на референдума в Турция ще рефлектират в България?

– България има интерес от стабилност в региона, т.е. стабилност във всяка от съседните държави. България има нужда от демократична Турция с европейско развитие. Обществото там в момента е разделено. Разчитам на диалог и разумно решаване на противоречията в турското общество. Това е и повод да заявя отново, че израз на слабост и липса на политическа воля е оправдаването с народната воля. Решенията ги вземат гражданите, избирателите, но отговорността се носи от политиците. Това не трябва да се забравя.

– Истина ли е, че голяма част от депутатите от ДПС имат забрана за влизане в Турция и не могат да ходят при роднините си?

– Не. Не е истина.

– И последно, искам да ви попитам за промените в изборните правила, внесени от ГЕРБ. Заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид намекна, че може да подкрепите мажоритарния вот. Ще го направите ли наистина и знаете ли кои партии биха спечелили от въвеждането му?

– Предстои ни заседание на ПГ и ЦОБ, на което ще обсъдим всички мнения по отношение на този законопроект и едва след това ще вземем своето решение. Принципната ни позиция за така проведения референдум е, че ние подкрепяме нашите избиратели, които не се съгласиха с поставените на референдума въпроси. Но що се отнася до вземането на позиция по внесен вече законопроект, по правило при нас всяко решение се взема след дебат.

 

Нашият гост

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянско. Завършва висше образование в УНСС.

Учредител на Академичното дружество на ДПС в София и член на движението от май 1991 г. Учредител е на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998-2003).

От 1996 до 2001 г. е преподавател по Информатика в НБУ. От 2002 до 2010 г. е зам. изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол.

От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

На 24 април 2016 г. е избран за председател на ДПС на IX национална конференция на партията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Очаквайте оставки, ама ще останете само с очаквания. Искате да останете само ДПС и БСП, но соц. пенсионерите продължават на отиват на гробищата завинаги, а на циганите и турците един ден ще им писне от висшата Ви депесарска цигания. Антибългарското дуо БСП-ДПС някой ден ще изчезне от парламента.

 2. Точно затова, не трябва да се подават оставки.
  А всеки който го „иска“да бъре разследван като враг на държавата, а чуждите му началници – недопускани на територията и.

 3. Pravilni dumi,pravilno stanovi6te po politi6eskata situaciya v bg!Bravo na mom4eto! Nacionalistite-fa6isti tryabva da se otdale4at ot vsyakakva politi4eska deynost! Vsi4ko v bg se pravi v razres s evropeyskite poryadki! Samo na kniga i formalno se za4itat pravata na malcinstvata!Zabravete za onya 4obanin ot Pravec ve4e-toy nyama da se vurne,kolkoto i da vi se iska!Uvazavayte turcite,pomacite,ciganite ,makedoncite i drugite malcinstva,4e trugne li onaya yuzna lavina kum Sofia-Krim,Kipur,Kosovo shte sa kato pionerski lager Artek za sravnenie! Dyado vi İvan tozi put e tolkova zatunal v razre6avaneto na svoite si problemi,4e daze nyama da iska i prusta si da mrudne za vas!Za6toto i toy poumnya-otdavna ve4e razbra 6to za predateli i neblagonadezdni tipove ste!

 4. Какво може да очакваме от един фес,доказан антибългарин?Той говори за патриотичните ни организации като вредни за БЪЛГАРИЯ,а няма по вредно за Българските национални интереси от дпс!До кога ще търпим тази противоконституционна и антибългарска,протурска партия дпс?Тя е на верска и етническа основа и няма нищо общо с БЪЛГАРСКИЯ национален дух.Работи буквално за турция и не и пука за държавата,наречена БЪЛГАРИЯ.Когато трябваше да се гласува за арменския геноцид-всички вмирисани фесове и чалми демонстративно напуснаха.Тях ги интересува основно турция.Една държава,която не е тяхна родина,но я обичат като такава.А като отидат там-никой не ги бръсне за съотечественици.Депутатите от дпс са буквално като овце.Движат се заедно.Гласуват заедно.Стават заедно.Тръгват в една посока заедно.Бих казал и,че „мислят“заедно,но турчинът не умее да мисли.Това за него е невъзможно.Мисленето е процес присъщ само на хората!!!

 5. Гошо,турчина ако не мисли кой те управляла 27години бе морук..в тая дьржава нищо не се правило без знанието и одобрение то на Дрган..а „патриотите“ са си фашисти и ще си получат заслуженото..патриот със симпатия към фашизма ли ти е „български дух“ бе бунак..

 6. Турците били като овце…ама те управляваха 500години..признай си..

 7. На рязаните им хареса да са ввъв властта и да крадат, я Емел пачата каква хубава фабеика си спретна край Русе, хич не е крала! Но крана се затвори и им е кофтииии! Няма апартаменти в софия, няма коктейли, власт разпределяне на постове и влияние. Кофти положение. Що не се пробвате при ердоган?

 8. НИТО ЕДЙНА ПАРТИЯ НЕ МОЖЕ САМА ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА , АКО ЗА НЕЯ НЕ СА ПОДАДЕНИ ДОСТАТЪЧНО ГЛАСОВЕ .АКО ДПС НЕ Е РАЗБРАЛА ТОВА , ОЗНАЧАВА ЧЕ ТЯ ПО ДУМИТЕ НА НЕЙНИЯ ВОЖД ДОГАН “ НЕ Е В ЧАС “ !?!?!? АНАДЪН МУ ????? С ТОЛКОВА СЪбРАНИ ГЛАСОВЕ И С ТАКАВА ПОЛИТИКА , СПАДЪТ В ПОЛУЧЕНИТЕ ГЛАСОВЕ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО ОЧЕБИЕН И ПО КАТЕГОРИЧНО МАЛЪК .А И С ЧЛЕНОВЕ ОТ РОДА НА ДАНЧО МЕНТАТА КОСТАДИНОВ , БИСЕРОВ И ДРУГИ ОТ ТОЗИ СОРТ ,НЕЩАТА СА ОБРЕЧНИ ! НАРОДЪТ Е МЪДЪР И ПОМНИ –

 9. Така е.Продължават да ни управляват фесовете,които не са никак умни.Точно за това ги мразим.Ако бяхме под немско,италианско или френско робство-да.Щяха да ни дадат друга култура-по-висша и възвисена.Щяха да ни дадат европейски език като задължителен.Щяха да дръпнат напред нашето икономическо,културно,стопанско развитие.А при турчина не само няма напредък,а точно обратното-дърпа развитието ни назад.Когата в Европа се развиваше Ренесанса-ние тънехме под турско робство.Когато Шекспир и Бетовен пишеха своите велики творби-ние не можехме да чуем за тях.турчинът ни беше яхнал и освен неговите маанета и чалги-Българинът нямаше право на достъп до друго.Дойде 19-ти век.В Европа бушуваше техническа революция.Но в осм.и-я-продължаваха ненаказаните убийства над християни.Те-турците не можеха да се реформират и обновят.Те стояха три века назад.Франция и англия имаха интерес ориента да не се развива.И ние Българите да стоим още под робство.Пак казвам-ако ни владееха французи и англичани-добре.Но турците са долни,жестоки,изостанали,тъпи,и нямат усет към модерното.То могат само да колят и изнасилват наред.Това е техния запазен патент.БЪЛГАРИЯ няма да се оправи точно,защото фесовете са в парламента/меджилиса.Те са уникално тъпи и необразовани.Точно исляма ги прави такива.Прогрес с ислям не може да има!Тази религия е кървава е отблъсква хората!

  1. Гошо, аз ако бях написал това и после прочел и осъзнал, че в мое, щях да се метна от висико…

 10. комонтар,ако ти си истински БЪЛГАРИН щеше да ме подкрепиш!Явно не си.Виж турчилята как се подкрепят.Точно в това се коренят „успехите“им.Ти си готов тях да подкрепиш,само защото изтъквам Западна Европа като еталон за икономическо и културно развитие.А ти какво предпочиташ?Ориента!?Не дай боже!До такава степен си се вманячил в темата „евроатлантически ценности“,че отдавна си омръзнал на всички,които четат.Спри се!Не виждаш ли,че никога нищо не казваш!Ама нищо!Само дъвчиш едно и също нещо,без значение каква е темата.Какво ти пречат САЩ и Западна Европа?Плевнелиев вече не е президент-а ти продължаваш да го обвиняваш?И все едно и също нещо!Ти си много елементарен и не виждаш ислямската опасност.Или не ти пука!А трябва всички БЪЛГАРИ да бъдем единни към това масово зло.Нали лозунгът над вратата на Парламента е,че съединението правело силата!?Къде е нашето Съединение?турците винаги са единни.Каквото каже един-го мислят и всички останали.Ние продължаваме да сме раззединени.До кога?Намери си работа,коммент!По цял ден стоиш пред компютъра и чакаш някаква новина,за да пишеш твоята безсмислица след него.И кажи най-сетне нещо умно.Това за европейските ценности вече го разбрахме…..

  1. сори, но аз комплексари не подкрепям.

 11. Ee go6ko toya put naistina se izlozi s tiya neistini i protivore4ivi izkazvaniya!Az nyamam namerenie da se hvurlya ot visoko,kakto comment’a ama ti pi6a edna golyama dvoyka!Slab 2!Spored tvoite razsuzdeniya syaka6 vsi4ki narodi sa si minali etapa na Renesansa,a samo bg ne e,poneze turcite im popre4ili! Viz,goshko,nyama za kakvo da se sravnyava6 s evropeycite…Vsi4ki narodi imat svoi osobenosti na razvitie,razli4iya v razvitieto ,koeto e svurzano s geografskoto polozenie na stranata,stepenta na İQ,zelanieto da se ogramotyat ,trudolyubieto i suma ti ne6ta ot toya rod!Po vreme na turcite vsi4ki podanici sa imali prekrasnata vuzmoznost da putuvat,da polu4avat obrazovanie v koyato i da e stolica na sveta,da opoznayat otblizo drugi kulturi,muzika… E,sega mi kazi:koy v kakvo vi e pre4el,ta ne ste se ,,renesansirali“,t.e. ,,vazrodili“,po su6toto vreme,kogato evropeycite sa go pravili?!?! Da ne bi turskoto pravitelstvo da e izdalo specialen ferman da vi zabranyava duhovnoto i kulturno razvitie?! Puk i 6tom tova,koeto ste iskali da go ima v bg ne go e imalo da ste go ,,importirali“ ot 4uzbina!!! Nikoy ne vi e pre4el! Ama,ne-namerenieto vi ne e da berete grozdeto v lozeto a da nabiete paza4a,t.e.da oplyuvate turcite za nekadurnostta,murzela i vrodenata vi robska psihika! Puk i ne zabravyay,4e nay dobrite vi literaturni i muzikalni proizvedeniya,prekrasnite ku6ti(kato tiya v Plovdiv,Kopriv6tica i t.n.),ta daze i Bulgarskoto Vuzrazdane sa sa osu6testvili po vreme na turcite! Shtom ne ste dovolni ot postignatoto ami,hayde napravete 4udesa i navaksayte propusnatoto-nikoy ve4e ne vi pre4i i nali ste supermeni!

 12. Goşe zabravyaş çe ako beşe pod fransuzko ili nemsko robstvo 500 godini sega nyamaşe da si bugarin.
  Blagodareniye na omrazata vi Kım Turcite ocelyahte kat narod.
  Kat primer moj da vzemeş poslednite 25 godinki v evropata,oşte 25 i şte ste tamamın firansuzi ili almanci bez bugarsko minalo.

 13. коммент,никой не иска от тебе „успешния“ човек да подкрепяш комплексари.Подкрепи БЪЛГАРИЯ!Покажи поне веднъж,че си Българин!Заформил се е двубой между мене/Българина/и турците.Ти си равнодушен!?!?!?Заради такива като тебе няма да успеем!!!

 14. КОМЕНТАТОРЪТ ОБАЧЕ Е ГОТОВ ДА СЕ СКАРА И СЪРДИ АКО НЯКОИ БЪЛГАРИН НЕ Е СЪГЛАСЕН С РУСКИ ДОВОДИ !НИЩО ИЗНЕДВАЩО НЯМА , У НАС КИРЯКСТЕФЧОВЦИ ВИНАГИ Е ИМАЛО , ИМА И ЩЕ ИМА!! .НЯКОИ ВИДОВЕ “ ЛЮБОВ“ СТРУВАТ ПАРИ …..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.