Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Арестуваха 20-годишен за брутално изнасилване в Сандански

Цветан Цветанов: Най-печеливши в местните избори ще бъдат ДПС

Каракачанов: БНР не е частна собственост на група от хора, то е национално

Фандъкова на 22 септември: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство

МВР: Продължават опитите за безопасното извеждане на барикадиралия се мъж в „Овча купел“ в София

Корнелия Нинова на 22 септември: Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си

Юнкер: Убеден съм, че Брекзит ще се случи

Сергей Шойгу: Все някога ще трябва украинските екстремисти да бъдат спрени

111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

Започна работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в централата на ООН

Приготвянето на шишчета е забавно

Всеки има свое виждане и своя рецепта за шишчета, независимо дали ще се пекат на жар, електрическа скара, грил тиган или във фурна. Приготвянето им е голяма забава за цялото семейство или компанията. Общото в подготовката е, че месото или рибата трябва предварително да се накисне в марината и да престои в нея няколко часа за месото и 30-ина минути за рибата (за да не се разпадне). Ако ще ги правите с готов колбас (наденица), няма нужда да ги мариновате. При печене на дървени въглища внимавайте да няма пламъци, защото в противен случай ще придобият вкус на изгоряло. Шишчетата, а и всичко на грила трябва да се пече само на жар, по няколко минути от всяка страна. За да не се върти месото и да прегори от едната страна, прободете го с втори шиш, успореден на първия.

 

Пилешки шишчета в бекон

Необходими продукти:
10 големи гъби
1 глава лук
2 чушки
500 г пилешки гърди без кожа
250 г бекон, нарязан на лентички

За маринатата:
4 с.л. соев сос
4 с.л. ябълков оцет или лимонов сок
2 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица

Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за марината и в нея сложете пилешкото месо, което предварително сте нарязали на парченца като за шишчета. Оставете ги за около час. След това извадете месото от марината и всяко парче увийте в лентичка бекон. Редувайте на шиша месо, увито в бекон, и зеленчуци. Печете на предварително загрята скара или грил тиган. Ако ви е останала марината, докато печете, намажете леко шишчетата, за да се овкусят и зеленчуците.

 

Шишчета от свинско месо

Необходими продукти:
1-1,200 кг свинско месо (врат без кост)
5 средно големи глави лук
1 ч.л. черен пипер
200-300 мл бира
2 зелени и 2 червени месести чушки
3 средно големи домата
200 г сланина

Начин на приготвяне:
Месото за шишчета трябва да бъде с повече мазнинка – най-добре от врат. Нарежете го на средно големи хапки. Прибавете нарязани  на ситно  2 глави лук и няколко щипки смлян черен пипер. Сложете месото в купа и добавете бира, така че да го покрие. Оставете го в хладилник поне за 5-6 часа, за да стане крехко и сочно. При реденето на шишовете е препоръчително да комбинирате месото с лук, зелена и червена чушка, домат и сланина. Останалите 3 глави лук се обелват, измиват и се режат на две по оста, определена от корена и ствола, след което се разделят на люспи. Добре е доматите да са по-дребни и да не са меки. Режат се на парчета, като се използва само външната част, без сърцевината, за да не изпадат от шишовете. Доматите не са задължителен елемент. Сланината се реже на парченца с дебелина около 5 мм. Препоръчително е шишовете да се редят по подобен начин: месо, домат, чушка, сланина, лук. Скарата се намазва с мазнина. Печенето става на слаб огън като шишовете се въртят през около 5 мин. След като се свалят от огъня, се поръсват със сол на вкус и подправки по желание.

 

Веган шишчета

Необходими продукти:
2 глави червен лук
1 глава бял кромид лук
2 тиквички
200 г червени чушки
200 г зелени чушки
300 г пресни картофи
150 г гъби
250 г чери домати
200 мл олио
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
100 мл оцет балсамико
2 стръка розмарин, пресен
2 стръка магданоз, пресен
1 щипка риган, сушен

Начин на приготвяне:
От подправките направете марината. На шишчетата нанижете всички зеленчуци, предварително нарязани на кубчета или резенчета в зависимост от особеностите им. След като сте нанизали всички зеленчуци, потопете всички шишчета в подготвената марината. Нека престоят поне 2 часа. След това изпечете шишчетата на скара или във фурната на средна температура до готовност.

 

Агнешки шишчета с марината

Необходими продукти:
3 с.л. зехтин
2 с.л. червен винен оцет
5 скилидки чесън
3/4 ч.л. кимион
1/2 ч.л. лют червен пипер
сол
1,5 кг обезкостено агнешко месо
3-4 чушки
чери доматчета

Начин на приготвяне:
Загрейте барбекюто и ако ще използвате дървени шишчета, накиснете ги за около 10 минути във вода. В голяма купа смесете зехтина, оцета, стритите чесън и кимион, лютия пипер, солта, нарязания на ситно магданоз, агнешкото месо, нарязано на малки парчета като за шишчета. Разбъркайте много добре и оставете маринатата да попие в месото за 15-20 минути. След това нанижете месото на шишчетата, като между парчетата може да добавите чушки или чери доматки. На месото ще му е необходимо около 8-10 минути печене.

 

Шишчета от скариди със зеленчуци

Необходими продукти:
20-30 големи скариди
2 червени чушки
1 глава лук
тиквичка или други зеленчуци по желание
3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
сок от половин лимон

Начин на приготвяне:
Измийте добре скаридите и премахнете крачетата и ципите им като оставите съвсем малко ципа от страна на опашките им. На дървените шишчета започнете да поставяте скаридите като между тях слагайте и парче от зеленчуците. Намажете шишчетата с малко зехтин, в който сте сложили лимон и стрит чесън. Печете до готовност на скара или грил тиган. Сервирайте със свежа салата или гарнитура от сварен ориз.

 

Плодови шишчета

Необходими продукти:
1 ананас
1 голяма зелена ябълкa
2 кивита
300 г черно грозде
500 г ягоди
1 портокал
100 г захаросан кокос (цели парчета)
100 г бял шоколад
100 г черен шоколад
20 дървени шишчета

Начин на приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Плодовете се нарязват на еднакви парчета и се нанизват на шишчетата в последователност по желание. Шишчетата се заливат с разтопения шоколад, като струята трябва да е с дебелина на конец. Преди да се сервират, престояват 40 минути в хладилник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.