Приемане на еврото вдига цените на имотите

Влизането в еврозоната ще има положителен ефект върху пазара на имоти.

Страната ни ще стане по-атрактивна за чуждестранните купувачи

Очакват ръст на туристите и инвестициите в апартаменти за краткосрочно настаняване

Ще има положителен ефект върху пазара

С приемане на еврото България ще стане по-атрактивна за покупка на имот, категорични са брокерите на имоти. Влизането ни в еврозоната ще стимулира търсенето заради очакван засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори към имотния пазар в страната, а това ще доведе до ръст на цените.

Българският имотен пазар е добре подготвен за влизане в еврозоната. От 20 години обявяват цените в страната ни в евро. Затова чисто технически промени няма да има. Но влизането в еврозоната ще окаже влияние на търсенето и предлагането на имоти. Според брокери вече има известно повишение на интереса от страна на инвеститори, чуждестранни купувачи. С приемането на еврото очакванията са пазарът да стане по-атрактивен при покупка на имоти от чуждестранни граждани, компании и инвестиционни фондове. Това ще даде добър тласък на търсенето.

Възможно е преди влизането ни в еврозоната и в първите месеци след това да има момент на изчакване от страна на хората, които планират продажба, коментират брокери. В очакване на по-високи цени те може да отложат пускането на имот на пазара. Такова поведение на продавачите вече се наблюдава на пазара, заявиха брокери. В момента някои не продават, просто защото нямат друга алтернатива, в която да вложат парите си, получени от продажба на имота. Но пък цените са високи и някои продават, за да реализират добра печалба.

С приемането на еврото цените на жилищата леко ще поскъпнат, като ще се доближат до нивата в другите страни от еврозоната, но ефектът върху пазара на къщи и апартаменти няма да е толкова голям, колкото върху пазара на бизнес имотите, коментират други брокери. Влизането в еврозоната ще намали риска на пазара в страната, което ще намали цената на капитала. Наред с това ще нарасне интересът на големите инвеститори към бизнес имотите - складове, търговски и офис площи. Възможно е да има нови инвестиционни проекти, може би съвсем различни от тези, на които сме свидетели досега - например изграждане на комплекси от имоти, които да се отдават под наем, по-голям интерес към курорти към спа зоните в България.

Приемането на еврото ще доведе и до ръст на туристите в България, защото за тях плащането с евро ще бъде по-удобно отколкото с левове. Това ще доведе до повече покупки на имоти с цел отдаването им под наем краткосрочно на туристи. Цените на апартаментите в София ще следват тези в другите европейски столици. В момента градът си остава една от най-достъпните европейски столици по отношение на пазара на имоти.

Влизането в еврозоната ще доведе до натиск за увеличение на заплатите, което също ще бъде добре за пазара на имоти. Увеличението на търсенето и на доходите на хората ще доведе до вдигане на цените на имотите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти