Принц Уилям - чакащият за трона

Принц Уилям

Кралски неволи

Ако Чарлз е дълголетен като Елизабет II, синът му ще трябва да изтърпи поне 23 години, докато получи британската корона

С Кейт ходят 9 години, преди да се сгодят

Херцогът на Кеймбридж е от новото поколение синьокръвни, които се женят за обикновени момичета

Баща му още издържа семейството му

Няма ден, без в медиите да се появи името на някой член на британската кралска фамилия. Този път има конкретен повод - принц Уилям, най-големият внук на кралица Елизабет II и втори поред наследник на короната след принц Чарлз, навършва 39 години на 21 юни.

Ако баща му се окаже толкова дълголетен като баба му, принц Уилям ще има да чака поне 23 години, а може и повече, докато дойде неговото време да седне на трона. Тогава ще е на 62 години - хубава възраст за един монарх, защото вече ще е придобил опит и мъдрост.

Роден със сребърна лъжичка

Първородният син на принц Чарлз и лейди Даяна носи пълното име Уилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, а след брака си придобива титлата херцог на Кеймбридж. Ражда се на 21 юни 1982-ра, година след сватбата на родителите си. За баща му всички знаят, че е британският престолонаследник, потомък на няколко кралски династии. Противно на мнението, че майка му Даяна Спенсър, “принцесата на народа”, е с обикновено потекло, тя също е от благороднически произход, макар и не толкова пряко свързан с управляващата фамилия.

Бащата на лейди Ди е далечен потомък на Стюартите и по-точно на двама от незаконните синове на крал Чарлз II. Освен това Даяна е потомка на крал Джеймс II чрез дъщеря му Хенриета. Майката на Хенриета пък, Арабела Чърчил, е сестра на първия херцог на Марлборо и така е свързана с всичките единадесет херцози на Марлборо. Роднина е и със сър Уинстън Чърчил. Бабата на Даяна по майчина линия - лейди Фермой, е дългогодишна приятелка и придворна дама на кралицата-майка Елизабет Боуз-Лайън, съпругата на крал Джордж VI.

Две години след Уилям се ражда брат му Хенри (Хари), който се явява шести на опашката за короната след баща си, брат си и неговите три деца. През последната година и половина по-малкият брат присъства много по-често в медиите, особено в таблоидите, след като със съпругата му Меган Маркъл решиха да се оттеглят от кралските си задължения и да заживеят в САЩ заедно със сина си Арчи, а съвсем наскоро се роди и второто им дете - дъщеричката Лилибет Даяна.

Различните братя

Заминаването на Хари и Меган, интервюто, което дадоха пред Опра Уинфри през март т. г., и признанията колко зле са се чувствали в кралския двор, изостриха отношенията между двамата братя, а между съпругите му те и без това не бяха безоблачни още от самото начало.

Надеждите на следящите живота във височайшето семейство бяха, че ледовете ще се разтопят по време на погребението на принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II и дядо на двамата млади мъже, но това не се случи. Сега се очаква нова среща - според “Дейли мейл” Хари, Меган и Арчи ще долетят за кратко в Лондон - за откриване на паметник на лейди Даяна в двореца Кенсингтън на 1 юли. Това е денят, в който тя трябваше да празнува 60-годишен юбилей, ако смъртта не я бе застигнала в тежка автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. в Париж.

Когато майка им загива, Уилям е на 15 години, а Хари няма 13. Преди това са станали свидетели на разправии, обвинения в изневяра и развод между родителите си. Докато по-малкият брат открито признава в документална поредица за психичното здраве, създадена съвместно с Опра Уинфри и излъчена през май по стрийминг платформата Apple TV+, че се е обърнал към алкохола и наркотиците, за да се справи с психичната травма, причинена от смъртта на майка му, Уилям запазва мълчание за тези години.

Двамата братя са различни и по характер, и по външност. Червената коса на Хари и луничавото му лице още навремето породиха съмнения кой всъщност е неговият баща. Заподозрян беше инструкторът по езда на лейди Ди Джеймс Хюит, с който младежът има известна прилика, но като аргумент срещу това твърдение се изтъква, че червената коса е по наследство от фамилията Спенсър, а връзката на Даяна и Хюит е започнала през 1986 г., две години след раждането на Хари.
За Уилям подобни съмнения никога не е имало. Той и по външност, и по сдържаното си поведение е доказателство, че е живото продължение на кралската фамилия и нейните традиции.

Запознанство с Кейт

Като на всеки кралски наследник, пътят на принц Уилям е предопределен от малък - престижно училище, университет и военна академия. За разлика от повечето деца на благородници, Уилям и Хари не се образоват с частни учители вкъщи, а посещават държавно начално училище по настояване на майка им. Това сега правят и двете по-големи деца на херцога на Кеймбридж - принц Джордж и принцеса Шарлот. Следват колежът Итън, университетът “Сейнт Андрюс” и Кралската военна академия Сандхърст.

В “Сейнт Андрюс” принц Уилям се запознава с Катрин (Кейт) Мидълтън през 2001 г. Тя също е студентка там и двамата са в един приятелски кръг. Учат история на изкуствата. Всъщност принцът я забелязва по време на благотворително мероприятие в университета, когато тя дефилира по бельо и полупрозрачна рокля. Уилям е на първия ред и не откъсва очи от нея. После казва, че е “много секси”. Същата вечер решава да я атакува, но тя не откликва - по това време излиза с четвъртокурсник от юридическия факултет.

Следващата година обаче нещата се променят. През септември 2002 г. Кейт - вече свободна, Уилям и двама техни приятели от студентското общежитие наемат луксозен апартамент с четири спални близо до университета. Не е ясно кога точно започва любовният роман, но през зимата на 2004 г. папараци залавят Уилям и Кейт в ски курорт в Швейцария.

През 2005 г. двамата завършват университета и се връщат в Лондон, където фотографите не откъсват обективи от тях. Семейството на Кейт е разнищено отвсякъде и става ясно, че тя няма благороднически произход. Баща є е авиодиспечер, по-късно става пилот на “Бритиш Еъруейс”, а майка є е стюардеса. През 1987 г. основават фирма за кетъринг, която ги прави милионери. Връзката на аристократ и партньор с обикновен произход вече не е нещо ново в кралските среди. Кронпринцесата на Швеция Виктория се жени за треньора си по фитнес, брат є Карл Филип - за фотомодел и екс-участничка в риалити. Новото поколение синьокръвни не робува на традициите.

През лятото на 2006 г. Уилям и Кейт са заснети от папараци на яхта в курорта Ибиса. Това, както и съобщението, че на Кейт ще бъде назначена лична охрана от Департамента за кралска и дипломатическа сигурност заради преследването от журналисти, подклажда слуховете, че предстои годеж. Такъв обаче не се случва. Напротив, през 2007 г. Уилям и Кейт дори се разделят за известно време. Според едни слухове инициатор на раздялата е Камила Паркър-Боулз, която не одобрява семейството на Кейт. Според други девойката се е уморила от любовните похождения на принца (по това време той е пилот в британските военновъздушни сили и дори подновява отношенията си с предишната си приятелка Джесика Крейг). Според трети принцът, на 25 години, още не се чувства готов за семейство.

Кейт обаче продължава да присъства около него. Двамата твърдят, че са приятели и се появяват заедно на много публични събития. Присъстват на лов в Балморал с принц Чарлз, отиват на сватбата на братовчед му Питър Филипс (който тези дни се разведе)... Тя проявява завидна упоритост, заради която є лепват прозвището “чакащата Кейт”. След 9 години, през октомври 2010 г. тя най-сетне получава заветния пръстен и предложение за брак. С Уилям се венчават на 29 април 2011-а и тази година отбелязаха 10 години от щастливото събитие.

Бъдещето

Семейството вече има три деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис, родени съответно през 2013, 2015 и 2018 г. То поема все повече кралски задължения след заминаването на принц Хари и кончината на 99-годишния принц Филип. Ако Чарлз стане крал, когато му дойде времето, най-големият му син вероятно ще получи неговата титла - принц на Уелс. Освен това Уилям и съпругата му ще станат херцози на Корнуол - титла, която сега принадлежи на Чарлз и Камила. Всичко това ще им донесе нови отговорности.

Притежанието на титлата Корнуол означава и 135 хил. акра земя в Южна Англия, херцогство Корнуол, както и голям инвестиционен портфейл. Не случайно принц Чарлз доскоро издържаше семействата на двамата си синове. Сега Хари вече е “отбит от яслата”. Колкото до титлата “херцог на Кеймбридж”, тя ще остане при Уилям, докато самият той сложи короната един ден. След това най-вероятно ще я даде на първородния си син принц Джордж, когато се ожени.

Неотдавнашното посещение на Уилям и Кейт в Шотландия е една от новите мисии, възложени им от кралицата. Предстои семейството да прекара там лятото, след като децата завършат учебната година. Да, Уилям се учи да управлява, защото това рано или късно ще му се случи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл