Проф. Боян Биолчев: Подкрепих Герджиков, защото има световен, а не злобно-изобретателен говор

Подкрепям проф. Герджиков за кандидат-президент. Той е интелигент, учен - човек със световен, а не регионален и злобно-изобретателен говор. Хората ще го видят. Това каза пред Нова телевизия бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев, който е и в инициативният му комитет. 

"Аз самият съм отказвал многократно да съм кандидат, защото самочувствието на писател ми е по-голямо. Върховете, което си представям са само в хартията или в компютъра“, допълни Биолчев.

Според него сплотяване е каузата на Герджиков и знае прекрасно, че където няма разбиране, че нещо е възможно, трудно може да се постигне хармония.

„Целта ни не бива да е оцеляване, а стремеж към по-добро. Усещането е като че ли съдбата не е зависи от човека, трябва да се вградиш нещо, за да твое, нищо не идва като подарък. Сякаш нямаме политическа кауза“, сподели професорът.

Биолчев заяви, че не одобрява поведението на Радев, който очевидно не се е сдържал с изказването си по адрес на Борисов, че се е скрил под „полата на ректора“ .

„Радев дори не е каза името му“, поясни професорът. 

Той коментира и казуса с Македония.

„Няма от какво да се отказва България, поведението ни е довело до това много от нещата да се разглеждат в Европа като национален егоизъм или желание да постигнем нещо, което го няма. В някои отношения сами сме си виновни“, каза проф. Биолчев.

По думите му истината в спора между България и Македония е трудна за онагледяване

„Винаги ми е било неудобно от желанието да търсим величие на нацията си, при положение, че историята ни е написана от Византия“, смята той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта