Аварирал снегорин блокира пътя до Рилския манастир

Спортният министър награди един от победителите на финалния кръг от Националната боксова лига

500 000 долара изпаднаха от камион на магистрала в САЩ (ВИДЕО)

Музика ще има за всички от сърце “Rock the Operа” за любителите на вечните рок хитове, SOLAR Christmas за феновете на електронната музика и Шабан Шаулич “50 години на сцена” в “Арена Армеец”

Две жертви и много ранени при тежка катастрофа в Босна

Идея на Министерство на културата: „Свети Кирик” става остров на изкуствата

Никол Шерцингер показа изкусителни форми и нова прическа (СНИМКИ)

552-каратов жълт диамант e открит в канадска мина (СНИМКИ)

Жирардели ще иска среща с премиера за развитието на Банско

Сирак откри портмоне с 1000 лв., върна го

Полският кабинет оцеля при вот на недоверие

Фрегатата „Дръзки“ се завърна от операция в Средиземно море

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища у нас

Президентът Радев пред Джон Съливан: Търсим най-изгодното предложение за нов изтребител

Парижката полиция използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки“

Проф. Боян Дуранкев: На икономиката нищо й няма, само малко е умряла

– Проф Дуранкев, наближават президентските избори. Какви са вашите очаквания и прогнози за разположението на силите?

– По конституция президентът „олицетворява единството на нацията“; по време на избори обаче кандидат-президентите олицетворяват разединението на нацията – при това то е много остро. Конкретно при тези избори някои от кандидатите олицетворяват и чалгаризацията, и партизацията, и партизанщината на нацията. Но за първи път от доста време има интрига. Няма сигурен краен победител, освен ако не се заложи на поредната манипулация на изборните резултати. Най-голямата партия изглежда доста изнервена. Причините са много: скалъпен какофоничен кабинет с неверни (и очевидно – некомпетентни) съдружници; поети огромни дългове; подчинено на външен натиск прекратяване на големи инфраструктурни и енергийни проекти; глупашко отношение по казуса „Бокова – Георгиева“; несправяне с емигрантския поток; трайно нерешаване на кризите в здравеопазването и образованието; „посочен“ и несимпатичен (на милиони граждани) сегашен президент и т.н. Изглежда, ГЕРБ предусеща че слиза от своя политически Еверест. Да прибавим към това и отсъствието на харизматичен кандидат-президент, който да печели привърженици извън твърдата клиентела на партията… Има проблем(и)!

– А как е при конкуренцията?

– Конкурентите също не са в кондиция, за да издигнат ярки и зрели личности. БСП не посмя да представи кандидат от редиците на партията, но пък издигна ярък генерал, който върви уверено и професионално напред. „Реформаторите“, както обичат да се самонаричат, се стреснаха от укорите на министър-председателя и вероятно тайно предпочитат загуба на кандидата си, отколкото загуба на много съблазнителните министерски постове. Така наречените патриоти – съучастници в управлението и неговите грешки – уж критикуват много неща от сегашното управление, но остават в него; това е позиция „разкрачен стоеж“ на Мая Плисецкая. Останалите кандидати участват на „олимпийски принцип“ в опит да броят потенциалните гласове за евентуални парламентарни избори или пък просто „усвояват“ държавната субсидия. При честни (дано да са такива!) избори очаквам интересен двубой „Цачева – Радев“ на втори тур с неизвестен краен победител.

– Каква може да бъде ролята на президентската институция в областта на икономиката и социалната сфера?

– Не е вярно твърдението, че президентът е нещо като парадна фигура, която чете написани от помощниците му текстове (понякога с печатните грешки). По конституция той може да отправя обръщения към народа и Народното събрание, да сключва международни договори в случаите, определени със закон; да връща и да обнародва законите. Един мъдър и динамичен президент може да бъде не само партньор, но и инициатор на промени в икономическата и социалната сфера; той може да предизвиква чрез обръщения референдуми по най-важни въпроси на развитието; ако е необходимо и прецени, може да връща законопроекти; възможно е да свиква консултативни съвети по различни проблеми на бъдещото развитие. Само бих добавил, че българските граждани са се изморили да наблюдават президенти, верни до гроб на своята партия и на „първия“, които мълчат по най-важните въпроси на бъдещето, но тичат да назначават за посланици свои роднини, партийци и слуги. Да не коментираме скуката в новогодишните поздравления на фона на чужди планини. Твърдя, че народът е узрял за „радикален“ президент. Образно казано, ако в изборите участваше „български Доналд Тръмп“ или „български Владимир Путин“, щеше безкомпромисно да спечели на първи тур.

– Направете, ако обичате, моментна снимка на сегашното икономическо и финансово състояние на страната.

– Среден икономически растеж, който нито е „изпреварващ“ световното развитие, нито е „догонващ“ другите страни в Европейския съюз. Придружен с поемането на огромни дългове. И обичайно високото ниво на корупция. Стабилни финанси, не по-малко стабилни от „деня преди“ сгромолясването на КТБ. Но все пак малко по-стабилни от „на другия ден“. Обратно казано, икономиката е в „хронични затруднения“ – еврофондовете са недостатъчни за необходимия растеж; чуждите инвестиции са на много ниско ниво, вътрешните инвестиции също; неравенството се задълбочава; да прибавим към това и хилядите икономически и социални мигранти – българските граждани, които трайно напускат страната в търсене на по-добър живот в други страни. На икономиката нищо й няма, само малко е умряла. Цената на неолибералната доктрина с безумната фанатизирана вяра в „свободните пазари“ ще се заплаща от 99% (1% са печелившите от доктринерството) от българските граждани през следващия половин век.

– България е изправена пред огромни трудности, свързани с бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“. Какъв е най-правилният ход за нас?

– Най-правилно е първо „отговорните“ политици (от различните партии, които задвижиха неумело или прекратиха по указания отвън проекта) да си посипят публично главите с пепел. Това няма да се случи. След като сами сме се вкарали в капана, от който някой е прибрал сиренцето, ще се наложи да плащаме до цент. И след това да мислим как ще изглежда структурата на българската икономика и съответно структурата на подходящата й енергетика, за да се прецени дали има място за АЕЦ. Но не съм сигурен че има достатъчно компетентни глави в Министерския съвет, Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката, които да разбират от междуотраслови баланси. Така че ще очакваме решения с поглед, забит в тавана.

– Навлизаме във финалната права по подготовката и приемането на бюджета за 2017 г. Ако имате възможност, какво бихте посъветвали финансовия министър?

– Не е случайно, че Народното събрание се оттегли в дълга и „заслужена“ почивка точно преди изборите. Със сигурност бъдещият проектобюджет ще е свързан с политика от типа „затягане на коланите“. Поемането на нови дългове вече застрашава бъдещето на икономиката; еврофондовете ще изтъняват; външни инвестиции не се очакват като „пълноводен поток“. Бъдещото развитие ще е свързано все повече с вътрешни натрупвания, които няма откъде другаде да дойдат освен от по-високи данъци и по-умна фискална политика. И разбира се, по-малко корумпирани „усвоители на фондове“.

– Смятате ли, че са необходими промени в данъчните закони?

– Има ли някой, който да не мисли така? Ще си позволя да цитирам една мъдра мисъл от една книга, излязла преди 80 години. В „Обща теория на заетостта, лихвата и парите“ Джон Мейнард Кейнс отбелязва категорично: „Най-голямата грешка на икономическото общество, в което живеем, е неговата неспособност да осигури пълна заетост, а също произволното и несправедливо разпределение на богатството и доходите.“ Кейнс посочва как да се решат тези проблеми. Осемдесет години по-късно в България основните проблеми са безработицата и „произволното и несправедливо“ разпределение на богатството и доходите. Бедата е, че нашите управляващи (в последните 26 години!) си нямат и понятие от Кейнс и неокейнсианството, не знаят как се постига пълна трудова заетост и справедливо разпределение и преразпределение на доходите. Когато няма „глави“, няма и развитие на икономиката без външни дългове.

– По-конкретно – плосък данък или прогресивно подоходно облагане?

– Едрият капитал в България изисква нещо още по-радикално – „регресивен данък“, т.е. всеки да плаща по 200 лв. данъци месечно независимо от доходите. Уж защитниците на „трудещите се“ въведоха „плосък данък“, който увеличи неимоверно неравенството; сега настояват за неговото премахване. Данъчната система е „нервната система“ на икономиката. Затова трябва да се променя много внимателно и на етапи. От първата година на прехода и аз, и много наши и чужди икономисти предлагаме система на прогресивно семейно подоходно облагане и необлагаем минимум. Ще им дойде времето.

– Защо според вас намаляват преките чуждестранни инвестиции?

– Очаквано е. След „Големия взрив“ на чужди инвестиции, когато се приватизираше натрупаният 45 години обществен капитал, чуждият капитал намери много места за приложение – евтини суровини в България и квалифицирани хора с доходи, на които да продаваш своите стоки. От почти 9 млн. души през 1990 г. сега наброяваме към 7 млн., ще отидем към 5 млн., освен ако бежанците от Ирак и Сирия не решат „демографския проблем“, както ни убеждава една брюкселска госпожа. Но не само количествено – българската нация се е деквалифицирала и е в културен колапс. Кой ще дойде да инвестира трайно?!

– Какво да правим с изграждане на инфраструктурата, след като след няколко години секне европейското финансиране на такива проекти?

– От епохата на „реалния социализъм“ бяха усвоени основни фондове, остатъците на които се „санират“, понеже не могат да се построят и да се поддържат толкова нови. След няколко години ще трябва да се разчита на „вяра в собствените сили“ и „саниране“ на инфраструктурата с наши средства. И ако не достигат, тогава ще има рязко увеличение на данъците.

– Сега ли е времето да кандидатстваме за еврозоната?

– Винаги България се е присъединявала към групата на губещите. Но „кандидатстването“ не е еднопосочен процес; а взаимност. По принцип сме длъжни да поискаме влизане в еврозоната. Но само сметките – наши и чужди – могат да определят кога ще стане. Може да желаем да полетим, но ако нямаме крила, няма да стане.

– Как смятате, че в бъдеще трябва да се развива образованието у нас – и по-специално висшето образование?

– „Развитието“ на образованието, здравеопазването и културата е най-важното за всяка европейска страна. Те са в основата на това, което европейците наричат „равенство на достъпа“. България се характеризира с обратните „реформи“, които увеличават „неравенството на достъпа“ – приватизация, плащане и доплащане, „докато смъртта ни раздели“! Висшето образование у нас все повече прилича на „реформираното здравеопазване“. Не е проблем бройката университети и висши училища (ние имаме по-малко студенти на 10 000 души от населението спрямо другите европейски страни), има три други едри проблема. Първо, държавата (МОН) през 2016 г. си няма понятие какви специалисти ще са нужни на България през 2021 г. (когато ще завършват приетите сега) и гузно мълчи по този въпрос; второ, така нареченият бизнес иска евтини и много добре подготвени специалисти, но евтиния и добра подготовка не се връзват; трето, висшите училища вече приемат студенти „от кол и въже“ – само да си гарантират приходи, „подбутват“ безделниците от един курс в следващ курс, произвеждат конвейерно „професори“ и „доценти“, много от които нямат подготовката и на портиер. Ще кажа директно – необходимо е планиране, а след това почистване на авгиевите обори от безделници студенти и ерзац професори!

 

Нашият гост

Боян Дуранкев е икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Боян Дуранкиев е написал (не бих го нарекъл статия) пасквила си през призмата на президентските избори. Ако Цецка спечели изборите той ще се скрие в миша дупка. Ако ги изгуби Боян ще рипне „Аз нали ви казвах“. Това президентът да е независим е добре стига да е и компетентен. На независими президенти се нагледахме – пример ЖЖ, който спря развитието на страната в продължение на шест години докато Полша, Унгария, Чехия се възползваха от набраната скорост и инерция в обществото и изтласкаха страните си с десетилетие напред. Но нито Хавел, нито Валенса бяха независими. А Боян като иска да е независим президент – моля, да заповяда. Сегашният президент не беше лош президент, аз лично ще гласувам за него, изкара тежък мандат с политически земетръси, каквито не е имало от 1997 година, неговите правителства се справиха относително добре. В едно Боян е прав: ГЕРБ слиза от политическия Еверест, но това е демокрацията. Бойко не е Путин да нагажда конституцията по свой тертип, за да царува до смъртта си. Бойко е това, което народът е избрал. Във всеки случай водачите на нацията трябва да благодарят на ББ за това което е свършил и да започнат да надграждат, а не да се бият в гърдите кой го е свалил като АБПФК и да настаняват на възловите места само партизаните от Бригадата Чавдар.

 2. Венци, ти си пълен глупак. Статията е перфектна. И за приятеля ти Бойко и за клоуна президент и за демографския отлив и за енергетиката и за образованието и за преразпределението на националното богатство. Тук може да се добави, че сме колония на международния капитал и на дебелосеркото Пеевки..

 3. Статията изобщо не е перфектна. Това е все едно да откриеш, че слънцето изгрява от изток. Обратното е вярното – хората са нарекли посоката, от която изгрява слънцето – изток. Това е посоката на движение и на хората – от изток на запад. Българите отиват на запад, а от изток са задава нова миграционна вълна – празно пространство природата не търпи.. Колкото до преразпределението на националното богатство то отдавна е преразпределено, сега се преразпределят огризките под формата на конюшни, някой и друг парцел на морето, лифтена станция в Банско. Енергетиката също е разпределена там няма никакви съмнения. Така че Боян не се хаби напразно с перфектните си статии, той просто получава това, за което се е договорил със своите работодатели. Няма лошо!

 4. В това голямо интервю няма поне една дума за истината, че сегашната сгрешена парична система е водещ причинител за актуални злини.
  За обществен просперитет е необходима подобрена парична система.

 5. Пичове,не се дразнете! Ясно е,че икономиката ни е взела-дала.Не е необходимо г-н Дуранкев да ни го казва. Слушал съм го и в УНСС-то. След като няма пари в оборот-заплатите са много ниски и хората не могат да си посрещат разходите и да потребяват,т.е. да живеят добре,няма как да има свястна икономика.В едно тяло ако няма обогатена с хранителни вещества кръв, то не може да съществува.Това е болката. Парите са кръвта на икономиката,на държавата.Докато работодателите не се стегнат да плащат еврозаплати на работниците си,нищо няма да се промени. Колкото и да я приказваме.

 6. Comment, с личните обиди само доказваш, че ти си олигофренът. Много смислен коментар на Венци, с който се съгласявам почти напълно. Въпросният „професор“, според мен по му пасва името „Дуракев“, просто е издекламирал опорните точки на любимата му явно червена влъхва и не си е направил и грам усилие да бъде малко по-обективен. Не си направих труда да прочета повече от 1/3 от „пасквила“.

 7. “Колкото до преразпределението на националното богатство то отдавна е преразпределено, “
  Даа, Венци си го каза верно – народните предприятия отдавна бяха окрадени и ‘осребрени“ от “демохратите“ от последните 26 год. И изобщо нещата с икономиката са изключително плачевни, защото просто няма национална икономика..малките сергийки с китайски стоки наредени по улиците икономика ли се водят? Хората, вкл. и ние непрекъснато искат да се публикува програмата, по която се работи и развива Българската икономика и селско стопанство и строеж на български заводи, институти, и пр. но явно няма какво да се публикува, защото няма и икономика. А за къде сме без национална икономика? Диаспорците ли ще пращат $$$:) и ще разчитаме на чуждите икономики и даже ще ги развиваме:))) Приятен ден на всички почтени хора:)

 8. “А помните ли „великата“ икономика при бай ви тАшунко. Тогава при 6 атомни реактора стояхме на тъмно, магистралата свършваше някъде при Пловдив, опашки за хляб и месо“ Помним добре Божидарчо, живяли сми израстнали сме по това време:) Виждаме и сега ‘икономиката“, която прогонва милиони от страната им, за да търсят парче хляб по чуждите домове, На това Баба му казваше аргатлък и беше много обидна дума, значело слугинаж..На некои може и да им харесва, има 5 % от Българите, които и сега живеят мн. добре и луксозно, знаем как…Опашките се събираха обикновено след обяд, когато хората излизаха от работа и масово влизаха в магазините. Много се пазаруваше тогава:) Сега хората имат малко пари за пазар и опашки. При голямата безработица са свободни цял ден да пазаруват, ако има с кво:) С 240 лв пенсия и 3 50 лв. мес. заплатка не можеш много да напазаруваш:(

 9. Човек като прочете титлите на професора-специалист по маркетинг и стратегическо планиране ще остане с впечатление, че е завършил най-малко Харвард, а то ВИИ „Карл Маркс“ – специалност икономика на промишлеността. Сегашните генерали и икономисти вече не уважават съветските и родни дипломи ами обикалят американските университети, за да се снимат пред тях като доказателство, че са специализирали в чужбина. Досега не съм видял нито един бг-инженер са се кичи с американски специализации. Е, от толкова много фотографии пред американски университети досега да се е родило нещо. Тия, които завършват там, успяват там – те не се връщат. Аз лично познавам трима българи професори по математика в различни американски университети и нито един по икономика или инженерни науки. Кадърните веднага ги привличат в световно известни компании и дори в държавните и военни учреждения, а некадърните – те не могат да завършат и си остават със снимките пред академиите. Българите са дълбоко навлезли в икономическите, математическите и IT сфери на икономиката. Всички без изключение са много добре позиционирани, а децата им получават подобаващо образование. Понеже извън работата нямат много социални контакти се събират сравнително често и сбирките им са интересни. Аз лично присъствах на две такива сбирки и беше дълбоко поучително как се успява там. Във всеки случай не със статии има ли икономика в Б-я.

 10. Бай Георги, моите уважения, но това което казваие ми звучи „А бе аз чух , как една жена на женския пазар да казва……..“, на човека му задават конкретни въпроси и той отговаря по същество. Кое не е тъй? Не раздувайте балони и слезте на земята. Вие и много други коментатори.

 11. Повечето тези на професора са погрешни, няма да се спирам на политическите, там той е получил опорните точки и затова му се плаща. Но икономическите, дето му е силата издишат. Затова че образованието не произвежда кадърни кадри много го моля да си поеме вината. Второ той е останал при Джон Майнард Кейнс, все едно е при Карл Маркс и Адам Смит.
  Трудовете на Кейнс са от първата половина на миналия век. Тоест преди ВСВ. Оттогава е изтекла много вода, а професорът не я е забелязал. Това с пълната заетост е голяма глупост меко казано. Там няма бъдеще. Професорът не иска да признае, че тези които напускат в търсене на по-добър живот го намират. И в това лошо няма. В Америка има цели градове, които от поколения говорят норвежки, имената им завършват на -стрьом, а Норвегия е с цъфгяща икономика. В Ирландия живеят 6 милиона ирландци, а само в Америка са 4 милиона и още толкова са в Австралия. От това ирландската нация не е загинала. Ми вместо да дава глупави интервюта да освободи място на млад човек, необременен с Карл Маркс и Кейнс, да обучава хората. Пък професорът да се кандидатира за президент смел, независим, радикален, да прилича на Хилъри и Тръмп едновременно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.