Проф. Михаил Константинов: Хакерски атаки не могат да объркат изборите ни

- Проф. Константинов, каква е опасността от хакерски атаки на тазгодишните избори? Ще се повтори ли миналогодишният случай, когато беше блокиран дори сайтът на ЦИК?

- Свидетели сме на изключително мощни хакерски атаки срещу едни от най-големите световни сървъри. Ясно е, че ние сме много по-малък обект и нас много по-лесно могат да ни ударят. Но трябва да успокоя българските граждани, че обработката на резултатите от изборите не зависи от интернет. Преди 15 г. беше взето фундаментално и правилно решение - данните от изборите да не се пренасят по мрежата, за да не зависим от нея.- Световният интернет може да падне на нула, но ние пак ще си обработим резултатите.

- Защо миналата година сайтовете на редица ведомства бяха блокирани?

- Сайтовете бяха блокирани, но от това нищо не произтече. Просто хората не можеха да влязат в тях, но съдържанието им не се промени. Известно е, че за хакерски атаки вече се използват не само заразени компютри, но и мобилни устройства, перални, микровълнови печки и т.н. Вече виждаме огромните недостатъци на масовата компютъризация. Системата стана изключително уязвима. Ако искаш да си пуснеш пералнята в къщи от офиса си, може да се окаже, че тази пералня участва в световна хакерска атака. Така че да се съпикасяме и да се поправим, защото сложихме всичките яйца на цивилизацията в една кошница.

- Стана ли ясно миналогодишната кибератака от кого беше причинена? ДАНС излезе ли с резултат?

- Не знам за конкретни резултати, но се надявам, че ако има такива, ще ни бъде съобщено. Хакерите пред нищо не се спират. Така че атаки ще има, но няма да има опасност за обработката на нашите резултати. Възможно е хората да не могат да влязат в сайта на ЦИК и да видят какво става, но ние ще съобщаваме резултати по радио, телевизия и т.н.

- По какъв начин празното квадратче „Не подкрепям никого“ в бюлетината ще се отрази на изборния процес? Ще се забави ли броенето, има ли опасност от хаос в секционните избирателни комисии (СИК)?

- Отговорът на въпроса ви е положителен. Да, това злополучно квадратче ще усложни работата на СИК.

- Защо?

- Първо, защото има едно допълнително поле, което трябва да се попълва. Освен това комисиите ще бъдат силно ошашавени, като получат бюлетини, в които хем квадратчето „Не подкрепям никого“ ще бъде задраскано, хем конкретен кандидат. Отсега мога да предскажа, че ще има много такива случаи

- Такава бюлетина не трябва ли да се обявява за недействителна?

- Редно е да бъде недействителна при такива отбелязвания, но в случая тя ще бъде действителна по отношение на гласуването. Ще се отчете, че човекът е гласувал. Ако трябва да резюмирам, това квадратче е най-глупавото нещо, което сме правили в изборната ни система. Ползата от него е нулева, а вредите са няколко. На какво основание в момента това квадратче ще се брои за действителен глас при мажоритарни избори, а няма да се брои при пропорционални избори? То винаги трябва да е недействителен глас и затова е излишно. Ако пусна празна бюлетина подкрепям ли някого? Не, не подкрепям никого. Тогава за какво ми е това квадратче?

- Достатъчно подготвени ли са членовете на СИК, върху които ще падне основната работа в изборния ден?

- Със съжаление трябва да кажа, че не са готови. Ще ви дам два примера.

В София на миналите избори, където по дефиниция хората би трябвало да са грамотни, 90% от протоколите съдържаха някакви грешки. Като например сборът от две числа, който е сбъркан. Такъв протокол не може да се приеме. Следващата драма е, че като видят грешката си, хората от СИК би трябвало да я поправят. Но не става така. Една комисия беше върната 40 пъти да си оправя протокола.

- 40 пъти! Възможно ли е това?

- Възможно е. Девет десети от СИК ги връщаме да се поправят, а въпросната върнахме 40 пъти! Не искам да обиждам никого, но това е чудовищно! Повтарям, грешките не са големи и почти не променят изборния резултат, но не може с неверни числа да се обработват данни и да се прави статистика. Така че в СИК да си сядат на задниците и да смятат внимателно, за да не ги връщаме сто пъти. Комисия, която дойде с вярно написано протоколче, бързо го отчитаме и хората отиват вкъщи да спят. Която дойде с грешен протокол, ще го поправя, докато компютърът го приеме. По-добре е повече да посмятат, а не да тичат и да носят безобразни протоколи.

- Те тичат с чувалите с протоколи, защото опашките са огромни и се страхуват да не висят няколко денонощия. Има ли опасност да се повтори хаосът в „Арена Армеец“?

- Този път са взети мерки в смисъл, че трите РИК ще са на различни места. Софийската общинска комисия, която блокира работата миналата година, отговаря на сегашните три РИК. Но ако има грешни протоколи, пак ще има забавяне. Затова - моля ви се, членове на комисии, оправете си протоколите, за вас е по-добре. Ако бяха дошли с верни протоколи, въпросният хаос в „Арена Армеец“ нямаше да продължи 70-80, а само 6-7 часа. В „Информационно обслужване“ имаме достатъчен брой компютри и пунктове, където опашките вървят бързо. Освен ако някои не се редят по 40 пъти.

- Преувеличени ли са очакванията, че активността тази година рязко ще скочи? Още повече че според актуално социологическо проучване една четвърт от избирателите не знаят, че гласуването е задължително.

- Голяма част от останалите знаят, че е задължително, но не знаят каква е санкцията при негласуване. Тази санкция ще се задейства едва след пет години, ако те пак не гласуват. Тоест, ако не гласуват на тези президентски избори и не го направят и през 2021 г., на следващите президентски избори ще бъдат заличени от списъците. Заличаването не става от един път. Не мога да предскажа какво точно ще се случи, но ако излязат повече хора да гласуват, е по-добре. Нали това искаме - хората да са активни, а не само да са недоволни. Така че да отидат и да гласуват, има толкова кандидати - леви, десни, независими... Моля ви се, излезте и гласувайте!

- Въпреки многократните ви призиви за прочистване на избирателните списъци фантомите още са в тях. Докога?

- В избирателните списъци има 6,9 млн. избиратели, 1 млн. от тях са фантоми. Така аз наричам човек, който не е на територията на страната, а го има в списъка. Повечето от тези фантоми са в чужбина. Но какво търсят те в тези списъци? Фантомите са потенциално опасни, те дават възможност за злоупотреби.

- Фантомите не деформират ли и избирателната активност?

- Когато изчисляваме избирателна активност, фантомите влизат вътре. Сега, за да има 50 на сто избирателна активност, трябва да гласуват 3,45 млн. избиратели. А няма как да гласуват повече от 3,1-3,2 млн. Почти сигурно е, че на първия тур няма да има т. нар. 50 на сто от списъка, но ще има 50 на сто от наличните избиратели. Защото наличните избиратели са под 6 млн., а в списъците са почти 7 милиона. Ето още едно нещо, което фантомите объркват. Някои се обиждат, че ги наричаме мъртви души, но сред тях наистина има и мъртви. Случва се българин в далечна чужбина да почине. Негов роднина трябва със смъртен акт да отиде в посолството. Това обаче не се случва и в списъците се оказват хора на 120 и повече години. ГРАО тези имена не ги показва, за да не ни се смеят кокошките. Списъците трябва да се прочистят. В тях трябва да има само имена на хора, които са в България.

- Може ли да се прогнозира до какви мащаби ще стигнат манипулациите и купуването на гласове?

- За съжаление няма точни данни какъв е делът на манипулирания вот в България, но го определяме между 100 и 200 хиляди гласа. Някои казват, че са повече, но аз не мога да знам. А и 200 хиляди не са малко, те могат да обърнат вота. На национални избори купеният вот не отива в една посока, той се разпределя. Ако трябва да сме точни, всички купуват. Но на кметски избори става фатално.

- Присъединявате ли се към прогнозата, че изненадите на тазгодишните избори ще са на балотажа?

- Числа не мога да коментират по простата причина, че имам честта да представлявам фирмата, която ще обработва резултатите. Ако не ни ударят хакери в нощта на изборите, всеки ще може да провери секционния си протокол в интернет и да го сравни. Но дори да има проблем, в момента, в който се възстанови мрежата, защото атаката трае 4-5 часа, сайтовете се отпушват и всичко се нормализира. Така че българите да бъдат спокойни за обработката на техните гласове. А как ще гласуват - да си опичат акъла.

 

Нашият гост:

Проф. Михаил Константинов е роден през 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги. Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г. Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г. Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

Председател на „Информационно обслужване” АД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта