Проф. Николай Яръмов: Политиката има нужда от сериозно лечение

Здравето е свещено благо и конституционно право, казва кандидатът за народен представител от БСП

Проф. д-р Николай Яръмов е роден през 1950 година в София. Завършил е Медицинския университет в столицата. Последователно е работил в Окръжната болница в Силистра и в университетските болници  ИСУЛ и „Александровска“. От 2014 г. работи в Медицински институт на МВР – Клиника по обща, коремна и съдова хирургия. Той има три специалности – хирургия, онкология и спешна медицина. Републикански консултант по хирургия е от 1990 г. Проф. Яръмов има участие като автор в 18 учебника, 4 монографии и над 500 публикации в наши и чуждестранни научни списания. От 2002 до 2012 г. е главен редактор на сп. „Хирургия“. През 2018 г. е избран единодушно за действителен член на Международната академия на науките при ООН по информатизация – Ню Йорк, САЩ.

Кандидат е за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР в София, с преференция 107.

- Проф. Яръмов, за първи път в кандидат-депутатските листите на всички партии има толкова много лекари. Това заради пандемията ли е?
- Политиката има нужда от сериозно лечение. Медицината е надпартийна дейност и много важен лост за живота на хората.

- С какво смятате, че ще сте полезен като депутат?
- Имам над 44 години опит като лекар и хирург. Извървял съм цялата йерархия на академичната система. Защитил съм две дисертации, 15 г. съм бил ръководител на катедра в Александровска болница и в ИСУЛ. Смятам, че с моя опит мога да помогна за сериозна реформа в здравеопазването. 

- За каква сериозна реформа говорите?
- На първо място трябва да се премахнат търговските дружества. Здравето е свещено благо и конституционно право. За съжаление, здравето се превърна в стока, а здравеопазването ни функционира на принципа: Стока, пари, пари, стока...Качеството е снижено много поради конфликта на интереси. Лекарският труд се оценява по един остарял начин, чрез т.нар. клинични пътеки. Моделът трябва да се смени и вместо клинични пътеки да се въведат диагностично свързаните групи. Така ще се повиши и качеството. В реформата задължително трябва да се остойности труда на всички здравни работници. Стартовата заплата на един млад лекар хирург в момента е около 800 лв. след 11 г. обучение! При една истинска реформа в здравеопазването акцентът трябва да е върху профилактиката. Необходима е и пълна промяна в Спешната помощ – като се започне от оборудване със съвременна апаратура и специално обучение на кадрите. Много млади колеги могат да минат през тези звена, защото те учат на медицина. Спешността е основата за повишаване квалификацията на един млад лекар. Трябва да се създадат и национални програми за онкозаболявания. България няма такава програма. Реформата би следвало да включва и създаване на болници за пациенти в терминален стадий. Необходимо е да се направят и болници за долекуване. Сега един болен с инсулт се изписва на седмия ден и близките му започват да се чудят какво да правят.

- Има ли начин да бъде спряно масовото заминаване на наши лекари в чужбина?
- Редно би било още на студентската скамейка бъдещите медици да подписват договори, които ги задължават да останат поне пет години. В Израел се подписват договори за 10 г.

- Парите за здравеопазване всяка година се увеличават, но това не се чувства по никакъв начин...
- Една от причините е монополът на НЗОК. Тя трябва да осигурява само държавните и общинските болници. Частните болници трябва да се осигуряват от частни фондове, както е по света. Държавните и общинските болници са гръбнакът на здравеопазването. Доказателство в тази посока е и сегашната пандемия. Видяхте и виждате кои болници поемат тежестта.

- Адекватни ли са според вас мерките?
- Нарушени са много принципи. В епидемиологията се казва, че не могат да се карантинират здрави хора. Само болни се карантинират, за да се наблюдават и когато те се влошават, се стационират.

- Във вашата сфера какво се случва вследствие на COVID-мерките?
- Идват много пациенти със запуснати карциномни форми. Тази седмица оперирах няколко онкоболни с напредване на туморния процес – трета-четвърта степен. Основната причина е страхът, който получиха от епидемията. Проблем има и с пациентите с хронични заболявания. Не може да се фокусираме само в болните от COVID.

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта