Министър Аврамова: Търсим дългосрочни решения за водната криза в Перник

Вижте какво откри ГДБОП в бърлогата на групата за компютърни измами (СНИМКИ)

Парламентът отхвърли и 8 лв., и 1 лв. на глас за партийните субсидии

Депутат попита репортерка с какво бельо е (ВИДЕО)

Жена загина при катастрофа на Е-79 край Ребърково

Съдът на ЕС: Собствениците на апартаменти са длъжни да плащат и отоплението на общите части

Седем са кандидатите за шеф на БНР

Собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров остава в ареста

България и САЩ с форум за киберсигурността Н. Пр. Херо Мустафа: След разговорите във Вашингтон отношенията са на следващо ниво

Президентът Радев: Имаме криза във водния сектор, нужна е цялостна стратегия

МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“ част от кампания „Супер фермер“

Новата Мис Плеймейт: Нямам любим, само секспартньор

Кметът на Търговище представи екипа си

МВР затяга мерките за сигурност около 8 декември

Банско вече с 80 см сняг

Проф. Никола Филчев пред „Труд“: Вървим към революция Корупцията е езикът, на който олигархията си говори с властта

Навръх 70-ия си рожден ден проф. Никола Филчев изглежда точно толкова енергичен, колкото беше, когато стоеше начело на прокуратурата. И очевидно все така не обича да си губи времето с празни приказки. Отначало отхвърля рязко поканата за интервю по повод кръглата му годишнина: „Повод може да бъде годишнината от рождението на светеца революционер Васил Левски – отсича – или годишнината от разстрела на гениалния поет Никола Вапцаров, която беше завчера, но не и моят рожден ден. Не и раждането на една от милиардите мравки на тази земя.“ После склонява все пак на разговор и той се оказва много интересен, очаквано.

– Какво виждате, професор Филчев, като хвърлите поглед към годините назад?
– По-смислено е да се запитаме накъде отиваме, г-жо Заркова.

– Накъде отиваме, според вас?
– Вървим към революция.

– Към революция? Вие – сериозно ли?
– За да обясня сериозно ситуацията в България, ще ви припомня някои азбучни положения на историческия материализъм.

– Историческия материализъм? Диалектическия материализъм?… Връщате ме доста назад във времето, когато учех в Софийския университет. Моят випуск май беше последният, в който се изучаваха тия предмети.
– Да, вече 30 години диалектиката не се изучава от студентите в България. Причината е, че с диалектика се занимават и Маркс, Енгелс, и Ленин. А не бива да дразним почитаемия г-н Сорос. Все пак той дава парите.Втората причина да отпадне диалектиката от учебните планове е, че тя не играе роля в англо-американската философия. Обаче диалектиката заема централно място във философията на континентална Европа.

– Струва ми се, професоре, че постиженията на европейската философска мисъл са доста далеч от дневния ни ред.
– О, да. Важното е Сорос да не си помисли нещо лошо за нас. Не дай Боже! Но диалектиката се изучава от две хиляди и петстотин години. Още от V-ти век преди новата ера древните гърци Хераклит, Сократ, Платон и Аристотел се занимават с диалектика. Немските философи Фихте, Кант, Хегел, Маркс, Енгелс и също Ленин развиват съвременната диалектика в по-ново време. Историята на философията е всъщност история на диалектиката. Всичко това обаче за нашите соросоиди няма значение.

– История на диалектиката! За какво ни е днес, когато си имаме толкова други теми: невъзможната съдебна реформа, чумата по овцете…
– Диалектиката е наука за всеобщата връзка и развитието на явленията. Тя се дели на три: диалектика на природата, диалектика на познанието и диалектика на обществото, сиреч исторически материализъм. Дайте да ви припомня сега някои основни понятия от историческия материализъм. Начинът на производство е единство от производителните сили и производствените отношения – той е базата, върху която се развива обществото. А производствени са отношенията между хората при производството и разпределението на материалните блага.

– Говорите, г-н Филчев, като че четете лекция. Карате ме да се чувствам сякаш…седя на студентска скамейка, а не срещу вас на кафе.
– Не помните ли от студентските си години за базата и надстройката? Производствените отношения са базата на обществото, те определят неговата организация – политическите, правните и моралните възгледи на хората, и съответните учреждения, т.е. надстройката. Най-важният им елемент е отношението на хората към средствата за производство, т.е. формата на собственост. Има две основни форми на собственост – обществена и частна. При обществената собственост отношението на всички хора към средствата за производство е еднакво, равно. А при частната това отношение е различно. Малка част от хората притежават повечето средства за производство, а голямата част от хората не притежават никакви средства за производство. Обществото, което е основано върху частна собственост, се дели на класи – капиталистическа класа и работническа класа.

– Ама важат ли и за днешно време тия неща?
– А не важат ли според вас! Класите са големи групи от хора, които се различават преди всичко по своето отношение към средствата за производство, а следователно и по размера на получавания доход. Капиталистическата и работническата класа имат противоположни икономически и политически интереси. Борбата между тези класи е неизбежна. Класовата борба е движеща сила на общественото развитие.

– Чакайте, професоре! Въпросът беше накъде вървим. Вие с това марксистко обяснение ме сащисахте.
– Марксисткото учение е силно, защото е вярно. Маркс е една от най-влиятелните личности в историята на човечеството. Да ви посоча ли няколко примера на класова борба, довела до социална революция? Въстанието на Спартак – I-ви век преди новата ера – сто хиляди роби се надигат срещу робовладелците в Римската империя. Френската буржоазна революция – 1789 г. – борбата на новата буржоазия срещу феодалната аристокрация във Франция. Октомврийската социалистическа революция -1917 г.- работническата класа против буржоазията в Русия.

– Това е история. Въпросът е за нас тук и днес.
– И в съвременното капиталистическо общество работническата класа произвежда благата, а капиталистите, които притежават средствата за производство, присвояват тези блага. Експлоатацията на работниците се увеличава и доходите им намаляват, а печалбите на капиталистите се увеличават. Неравенството се задълбочава. Безработицата расте. Стачките и протестите също растат. Правата на гражданите се ограничават. В резултат на това борбата между двете класи – на богатите и на бедните, на експлоататорите и експлоатираните – се изостря и се стига до социална революция. Какво е социална революция? Смяна на обществения строй, коренен прелом в развитието ме обществото, при който собствеността от една класа преминава в ръцете на друга класа. Дълбоката причина за революцията е, че производителните сили не могат повече да се развиват при съществуващите производствени отношения. За да се извърши революция, е нужна революционна ситуация, когато „низините не искат, а върховете не могат да живеят по старому“. Цитирам Ленин. Основният въпрос на всяка революция е въпросът за властта.

– Вярно, че това, което говорите, изглежда близко до това, което и днес се случва. Но на мен ми става неудобно да ви слушам. Правим интервю за вестника, за утрешния брой! Историческият материализъм е вехта теория.
– Напротив. Това, което срамежливо наричаме „преход“ от централизирана държавна икономика към свободно пазарно стопанство ,след 1990 г., е всъщност социална революция. Нашата икономика по-рано беше основана на обществена, държавна собственост върху средствата за производство. А при прехода тази собственост беше приватизирана и мина в ръцете на малка група хора. И обществото ни се раздели на две класи. Едната е на капиталистите – те заемат господстващо положение, защото притежават средствата за производство, експлоатират трудещите се и присвояват създадения от тях обществен продукт. Другата класа е на трудещите се – работниците и селяните, които произвеждат материалните блага, но не притежават средства за производство и затова продават работната си сила. Експлоатацията на работниците се увеличи, а заедно с това и имущественото неравенство. Кажете ми сега, че не е вярно!…То се вижда, че борбата между класата на експлоататорите капиталисти и класата на експлоатираните работници се изостря – и това води до социална революция.

– Сега остава да ми кажете, че очаквате пролетарска революция и нова национализация. Имам чувството, че ме иронизирате.
– Ни най-малко. Ето, ще се отклоня от марксизма и ще ви кажа, че не вярвам работниците да победят капиталистите. По две причини. Едната е вътрешна. Битката е неравна. Новоизлюпените капиталисти са много силни. Те приватизираха не само средствата за производство, т.е. икономическата власт в държавата, но и политическата власт. Държавата отслабна, а тяхната роля в управлението й нарасна. И ето ви олигархията – група капиталисти, които забогатяха чрез престъпления – при приватизацията и обществените поръчки – и които влияят с парите си върху държавната власт – законодателна, изпълнителна и съдебна. Олигархията използва не насилие, а корупция, за да постигне престъпните си цели. Тя плаща на държавния апарат, а той й осигурява недосегаемост и безнаказаност. Корупцията е езикът, на който олигархията говори с държавата. Освен това в глобалното общество олигархията използва мощни медии, за да манипулира хората, тяхното мнение. А за външната причина искате ли да ви кажа?

– Коя е тя?
– България е малка страна, в която се преплитат стратегическите интереси на световни и регионални сили – САЩ, ЕС, Русия, Турция, а сега и Китай. Те няма да позволят тук трусове и дестабилизиране, някакви си там революции, борби за справедливост и други промени, които биха накърнили техните интереси. Нещата в България винаги са зависели отвън, от външните фактори.

– Нищо не зависи от мен, от вас, от тези хора, които виждаме през прозореца? Някакви фактори им образуват живота? Съмнявам се.
– Въпросът за ролята на личността в историята е изяснен от философите. Аз мога само да кажа, че в България има много учени, интелектуалци от най-висок ранг, които са народни будители и допринасят за подобряване живота на народа. Мога да посоча и имена, макар че ще мног от тях ще пропусна и няма да е справедливо. Ще изброя някои, които познавам лично: акад. Благовест Сендов, проф. Андрей Пантев, проф. Чавдар Добрев, проф. Георги Фотев, проф. Васил Проданов, проф. Юлиян Вучков, проф. Нако Стефанов, проф. Петър Иванов, проф. Боян Дуранкев, външнополитическия анализатор Тома Томов, писателите акад. Антон Дончев и Иван Гранитски, проф. Людмил Георгиев, Кольо Парамов, юристите проф. Ангел Калайджиев, проф. Георги Близнашки, проф. Иво Христов – все мои студенти и разбира се – сърцеведът Кеворк Кеворкян. Има и много други наши видни учени и интелектуалци. Има и лекари на световно равнище, но те не са толкова известни, защото не говорят по телевизията. Имат друга мисия. – лекуват и дават живот. Познавам лично проф. Александър Чирков, проф. Константин Чернев, чл.-кор. Лъчезар Трайков, акад. Иван Миланов, проф. Лъчезар Гроздински, акад. Боян Лозанов, проф. Младен Григоров, чл.-кор. Николай Петров, проф. Петър Делийски, проф. Любомир Спасов, доц. Андрей Андреев, доц. Антони Георгиев, доц. Тошо Митов, доц. Матей Андонов, доц. Константин Рамшев, доц. Борислав Кючуков, д-р Валентин Илчев, д-р Борислав Ацев, д-р Иван Антикаджиев, д-р Любомир Давидков и др.

– Да, но защо учените не са сред най-влиятелните хора в България?
– Защото нямат капитали. А следователно нямат и власт. Учените не са придобили средства за производство чрез престъпна приватизация. Не получават тлъсти обществени поръчки в европейските проекти по привилегирован начин. Нямат големи пари и съответно правосъзнание, че да корумпират държавни служители. Нямат медии, с които да формират общественото мнение. Интелектуалците нямат банки, застрахователни компании, охранителни фирми. Нямат дори една бензиностанция. Е, как тогава да влияят? Но въпреки това, те са народните будители. Те отварят на българите очите.

– Нямам повече въпроси, г-н Филчев.
– Ако публикувате това интервю, сложете му, ако обичате, в заглавието, че вървим към революция.

Нашият гост
Никола Филчев е роден през 1948 г. във Варна. Завършва право в СУ “Климент Охридски” (1972). Първото му работно място е във Варненския районен съд. После е съдия във Върховния съд (1991-1997), зам.-министър на правосъдието (1997-1999) и главен прокурор (1999-2006). Като професор по наказателно право чете лекции в УНСС и други университети извън България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Към революция е последното към което ще тръгнем.Революцията се прави от експлоатирани хора или от сити безделници.Първият вид отдавна работи при по-добро заплащане извън страната,а вторият вид е присъщ и е в основата на Африканската пролет преди няколко години с малко намеса чрез самолети в Либия и без намеса в останалите,но и с и без намеса основата причина е задоволеността и безделието дълги години.Още отпреди голямата промяна у нас в Либия им даваха безплатно земя,торове,семена и техника,но почти всички предпочетоха пълните сметки от труда на западните гастарбайтери в тамошните рафинерии и логично революцията вместо по-богати ги остави без банкови сметки и тръгнаха към бившите Метрополии,дори един преди три години в интервю на гръцката граница ни успокояваше,че не искат да вземат работните места на германците,явно мислейки,че интервюто е от немска телевизия.Американската революция е класически пример на бунт на експлоатираните от държавата/короната/ довела до независимостта им.

 2. Маугли, забравяш една огромна прослойка от обществото. Това са българските селяни, които им писна да бъхтят и да ги експлоатират, да им евтаназират животинките през две години. Селските въстания са едни от най мащабните и интензивни и често водят до радикални промени. Работниците са лесни. Като не му харесва отива в чужбина защото има само двете си ръце. Докато хората на село имат земя, животни, привързани са към тях. И техния гняв е най силен.

  1. Xxx – овия, както стана революция, когато предците ти прибраха земята на бг селянина преди около 70 години, а тези за които говориш, работещите селяни, с кози, овце и друг добитък, вие наричахте кулаци.. Биехте ги, затваряхте ги, убивахте ги. Ако си млад, от небето ли падаш или какво?Политaгитатор от най-долния клас си. Плод зеленчука се опитва да се изкара учен. Явно когато е учил, най-тежкия му изпит е бил диaмата !

   1. Помнещия, ако четеш задълбочено ще разбереш, че говорим за едно и също нещо. Ама такива като теб гледат само да плюят. Тролове платени.

    1. Сорос с еговите намеси и санкции върху малките страни от стоящите зад Сорос, са много по- губителни от Марс и прочее.
     Защо Сорос не наказва САЩ когао там не се спазват права и свободи.

  2. Протестите не са бунтове,а и няма критична маса от население,за да прераснат във въстание, дори точно обратното – все повече ще намалява тази възможност,поради намаляване на населението.Днес се отглеждат в пъти по-малко селскостопански животни,едно време в почти всяко село имаше кравеферма с 500 дойни крави,а овцете по селата от новините за карантината днес бяха по няколко хиляди в село,а не стотици,никога е нямало 50 дни села без ток,както преди две ли три години ли в източните Родопи,защото пътищата бяха непочистени от снега,но тогава имаше млади хора и селскостопанска техника и за няколко часа улици и пътища бяха проходими,просто вече има население само за епизодични,локални протести при това лишени от каквато и да е възможност за дълготрайност.

 3. Selqnite znaqt mnogo dobre 4e gi pazi 60 000 policeiska armiq i o6te nqkolko hilqdi magistrati. Ha sa mrudnali ha sa izgoreli- primeri kolko iska6 ot novata ni istoriq..

 4. НАЗАД В ГОДИНИТЕ Е БИЛО ПОРЪЧАНО ЗАДАНИЕ НА ГЕНЕРАЛ ЦВЕТАН ТОТОМИРОВ: „ВЪЗМОЖНА ЛИ Е РЕВОЛЮЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“. ОТГОВОРЪТ …………… Е НЕ, В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ИМАЛО ЕДИНСТВЕНО ВОЙНИШКО ВЪСТАНИЕ – ВЕРОЯТНО ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ДА НЯМАМЕ БОЕСПОСОБНА АРМИЯ И ДА БЪДЕ НАЛАГАНА ДИСКРИМИНАЦИЯ И ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ С УГОДНИЧЕСКО ПОДОБИЕ НА УПРАВЛЕНИЕ Е ……………………

 5. КОРУПЦИЯТА И ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИЯТ ХАОС В „ДЪРЖАВНИТЕ“ ИНСТИТУЦИИ СПОСОБСТВА ЗА СРИВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ УСТОИ ОТ ВЪНШНИ СПЕКУЛАТИВНИ ИНТЕРЕСИ! КАКТО И ПРИ САМУИЛ, РУСНАЦИТЕ ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ С ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ ……………………

 6. Глупости на търкалета! Кой ще я направи тая революция? И защо? По селата няма хора защото начинът на живот го изисква, ако се замислите ще видите, че почти всичко това вече се е случило в напредналите държави – постепенното изчезване на селата, намаляване на необходимите работници с ниска квалификация и т.н. С напредването на технологиите все повече ще се увеличава разликата в заплащането на високо образованите и ниско образованите хора, т.е. в качеството им на живот.Нещата не са толкоз прости и еднозначни. Според мен най-опасното е надигането срещу емигрантите, което е предстоящо в близките години, и което може да доведе до патаклами.

 7. Протестиращите селяни бяха подведени и излъгани. Такива неща не се забравят и се превръжат в злоба, страшна злоба. Не месете коликтивизацията в ТКЗС, и съдбата на кулаците, те са две различни неща. Много селяни благославяха „комунистино“ за това че ги освободи от маломерните парчета земя, но им подсигури работа. Ще кажете, че надника е бил 0.50лв. ДА…! Но боб чорбата 0.04лв. Десерта от череши или ябълки почти безплатен, че беше от запустялите лозя на кулаците, и тогава циганите не знаеха какво е преватезация на плодовете по пътища и т.н. Не знаеха и какво е да си „ром“, а рома в кръчмите беше с истински мерон. Искате ли още.ФИЛЧЕВ Е ПРАВ МИРИШЕ НА РЕВОЛЮЦИЯ, след която може септември да не е май, но няма простаци да ни правят на прости.

 8. ти, не си преподавал на всички в ЮФ, другарю каза:

  За съжаление местните учЕни са си останали на нивото на пецерния цървул комунизъм от правешки тип. Другари, още другарят Сталин, човек много навътре в комунизма – баща и учител на всички народи ви беше казал, че комунизмът е е до недоносче, а местният другар Живков, на който всички вие сте Аплод го огласи от трибуната на не знам си кой пленум. Смешни сте другари, ето за това България е в блатото на ДС, а държавата ви пред поредна национална катастрофа, защото нищо от селското не сте забравили и нищо ново не сте научили, това също е цитат от ваш другар.

 9. Проф.Филчев е водещ интелект в България

  1. Estimado Sr. Pedro,
   ако това е така, то трагедията е неописуема.

 10. Какъв професор е този сатрап?Той си е най-обикновен убиец!Жертвите му?Надежда Георгиева,Николай Колев…..

 11. на комунистите само революции са им в главите!

 12. Социализмът е малкият брат на КАПИТАЛИЗМЪТ не случайно е създадена тази идеология за да има доброто и лошото ченге тоест на където и да залитнеш все при едни и същи отиваш МУШЕННИЦИ и тъй като и правовата им ситема е създадена от мушенници извода е че всичко е нагласено с тези теории. Този г-н се опитва да развива теории върху нещо много просто но забулвано в теории ПАРИТЕ са движещата сила и двете братчета КПИТАЛИЗЪМ и КОМУНИЗЪМ или СОЦИАЛИЗЪМ. За да работи едно общество добре и хората да живеят добре е необходим закон и ред и никави други теории който само създават психопати като този.

 13. Парите били движещата сила, а КАПИТАЛИЗЪМ И СОЦИАЛИЗАМ братя, хааа ха. Вероятно затова Путин неще вече парите – „зелените гущерчета“ на „братчето“ си Тъмп, А ПРЕДПОЧИТА СОБСТВЕНИТЕ ПАРИ КАТО ДВИЖЕЩА СИ!!!! „Доброжелателю“ случайно да си чувал, че парите са принадена стойност, и следствие на труда, а не хей така да си ги печаташ и налагаш?????!!!! Ха сега доброжелателно расъждавай какво е трудова класа, и експлоататорска такава, и в какъв Закон можеш да ги обвържеш!!!!???? И пак помислете за каква революция говори Филчев…! Не мисля , че днес е излишен – държавния социализъм, или нещо като Путин, който съвсем не по горбачовски, или тертип елцински, Русия стана по мощна от СССР, а ние вместо армия, имаме полиция, която пази кого!? Ми това сие, дигнала си полата, и зачулила главата, та се видя, че е без гащи.

 14. ФИЛЧЕВ, АБЕ Я НЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО ДА ОБЯСНЯВАШ ОЧЕВИДНИ НЕЩА НА ПРОСТАЦИ. ТОВА СА ХОРА, КОИТО ГЛЕДАТ МАЧ, ПИЯТ БИРА И КАРАТ КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА И СА ЩАСТЛИВИ. КАТО ИМ НАПИШЕШ НЕЩО – ТИ СЕ ГАВРЯТ. ТЕЗИ ПЛАЗМОДИИ ТУК НЕ МОГАТ ДА ОЦЕНЯТ ТОВА, ЧЕ ДАВАШ ЦЕЛИ СПИСЪЦИ ОТ ВИДНИ ЛИЧНОСТИ. КОЙ ДРУГ ГО ПРАВИ ТУК ? НИКОЙ. СЕГА ЩЕ ТЕ ОБЕСЯТ ЗА МАРКСИЗЪМ. АБЕ ТЕ НИ ЗНАЯТ КОЙ Е ГЕПЕ СТАМАТОВ, ТИ ЗА ФИХТЕ ИМ ГОВОРИШ… БЪДИ ЗДРАВ И СПОРТУВАЙ!!!!!

 15. Ооо, това е ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУКа!
  Още ли e жив и вреди на човечеството ?!

 16. Cheta Bibliata – Avram imashe obshtenie s Gospoda, i imashe v doma si mnogo slugi i slugini, imashe govedari i ovchari, imashe i mazhe obucheni na voina, ta osvobodi ot plen plemennika si Lot – tia …..izmi sa coveshki napravi, sichki imame RAZLICHI TALANTI , ne mozhe da sme pod edin znamenatel ; pisano e – ne pozhelavai …. – 10 Bozhia zapoved ! A koi znae kakva e Gospodnata promisal za Vechnostta? Za ateistite kazvam -quantovata teoria, koiato preobrazi bitieto ni veche ,dokazva’ paralelni svetove, tunnelling na materiata, dvizhenie na subatomni chastici obratno vo vremeto, skorost nad skorostta na svetlinata …..

 17. Николета Лозанова - стодентка на пруф. Филчев каза:

  Филчев, бог си брато ! И макар че не си първа младост, бих ти бутнала при вазможност.

 18. Как сте яхнати от антикоммунизм!! Как сте яхнати от Бжезински и сорос!
  Как сё страхувате от революция а, защото знаете, че за вас има само бесило!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.