Проф., о.р. ген. Румен Ралчев, Велик приор на рицарите тамплиери: Тамплиери ще строят православен параклис на река Йордан

Няма по-голяма сила от дипломацията при разрешаване на военни конфликти

- Г-н Ралчев, тези дни бяхте на посещение в Йордания с цел построяване на православен параклис на брега на река Йордан, който ще бъде спонсориран от българските тамплиери. Докъде стигнаха усилията ви?

- Преди няколко години на Йордановден група тамплиери от България заедно с представители на почти всички велики приорати от цял свят присъствахме на брега на река Йордан на откриването на нова лутеранска църква, в чието построяване участвахме и ние. Тогава ни се даде възможност да получим място на река Йордан, където бихме могли да построим български православен параклис. Естествено това не е лесна задача, тъй като тази земя по принцип е дарена от краля на Йордания на отделни църкви. Трябва да се направи парцелиране, което вече е към края си, и моето посещение в Йордания е свързано с оглеждане на малък терен, който, дай Боже, ще ни бъде отреден. Не мога да искам невъзможното, още повече че ние участваме с допълнителни средства, като помагаме на лутеранската църква. Надявам се, че това ще приключи успешно и когато се извърши парцелиране, да получим документ, с който ни се отреждат 50 или 100 кв. м. Обнадежден съм от срещата ми с йордански държавници, които симпатизират на България, тъй като част от тях са завършили в България. Да не забравяме, че кралят на Йордания е изключително благосклонен и толерантен към другите вероизповедания. Велик приорат България е амбициран да реализира този проект докрай.

- Българската православна църква (БПЦ) информирана ли е за строежа на този параклис?

- Информирали сме патриарха. Но не крия, че БПЦ недолюбва нашата организация, тъй като в нея все още е закодирано това, че тамплиерите са били католици. Много отдавна орденът е икуменичен. Всички християнски деноминации работят в ордена на рицарите тамплиери и основна негова цел е икуменизмът. Именно тук е сблъсъкът ни с БПЦ, която е на строго ортодоксални позиции. Но все пак ние работим и с БПЦ, ремонтираме църкви, възстановяваме стенописи. Изградили сме две нови църкви, дарили сме няколко камбани. По този начин изпълняваме християнския си дълг, в нашия орден има само православни християни. Разширеният диалог между християнските деноминации в целия свят е добре дошъл за България, за църквата ни, за всички. В този труден за Европа момент, когато са ни налазили бежанци, обединението на християнските църкви като единна позиция и изработване на механизъм за противопоставяне на асимилацията на християнството, е нещо много важно. Радвам се, че съм в ордена на рицарите тамплиери, защото той разрешава да се движиш между умни хора, независимо от какви вероизповедания са. Доказателство е това, че в Йордания, независимо от тяхната официална религия, нямат предразсъдъци към християни и други религии. В XXI век бариерите падат и има огромна миграция. Така изпълняваме една от основните цели на ордена - прехвърляне на мостове към други вероизповедания, което неминуемо намалява напрежението.

- Какви са резултатите от проведения през октомври в София международен магистрален съвет на рицарите тамплиери от цял свят?

- Получи се връх на посещението на магистрални съвети в последните 10 години. Ако досега са се събирали по 50-70 представители на различните приорати, в София дойдоха 170 чуждестранни гости. Те искаха да видят този бум, който сме направили в рамките на 8 г., защото ние се превърнахме в най-големия Велик приорат в Европа, втори в света след САЩ.

Паралелно с административните срещи и заседания на ръководството на органа вървеше втора програма, свързана с това, че Велик приорат България съдейства от Русия и от САЩ да дойдат висши военни - последният министър на отбраната на СССР армейски ген. Мойсеев, който е депутат и председател на най-големия резервистки съюз в Русия, обединяващ няколко милиона резервисти. От САЩ присъства ген.-лейтенант Джефри Филипс, който е герой от войните и е председател на най-големия резервистки съюз в САЩ.

- Каква беше целта на тази среща?

- Да се видят какви са възможностите на резервистите за мира в света. Това са хора, които са преки участници във военни сблъсъци по света. Те са най-добре запознати с това какво представлява войната. Всички единодушно бяха на мнение, че каквото и да се прави, няма по-голяма сила от дипломацията. Всичко останало е грозна картина, която продължава и в XXI век, за съжаление. Вместо да се ограничават и да изчезнат, войните се разрастват. В разговорите участва и българската резервистка организация Национален съюз по безопасност и охрана, както и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Получи се интересен разговор как да се избегнат военни сблъсъци. Как да се стигне до по-голямо доверие. Участваха и представители от Канада, Аржентина, Франция, САЩ, Русия.

Оказа се, че Джефри Филипс е бил танкист, и двамата с ген. Мойсеев си обещаха, като се срещнат в САЩ, да влязат в един танк, да направят екипаж и да покажат как се управлява танк. Джефри Филипс беше поканен от Мойсеев да гостува в Москва. Изключително задоволство изпитвам от това, че те станаха приятели и разчупиха протокола. Намерихме специфични начини да ги сближим, като проведохме обучение как се пие уиски и водка, естествено в кръга на шегата.

- Какви са пътищата, по които тамплиерите работят в полза на обществото?

- Една от основните резолюции, която гласувахме на последния магистрален съвет, е свързана с питейната вода. Повече от 15 г. орденът работи в Азия и Африка, като доставя сонди или машини за пречистване на вода. На отдалечени градове и селца им се доставя питейна вода, като се работи за правото на достъп до чиста питейна вода на всяко живо същество. Най-големи са проблемите в Пакистан, Филипините, Индия. По данни на световните организации много от заболяванията в света се дължат или на липса на питейна вода, или на пиене на замърсена вода. За дадени райони това е трагедия. Орденът привлича пари от различни велики приорати по дадени направления.

- Българските тамплиери с какви средства разполагат?

- Ние даваме малки суми. Американците имат мощни дарители. Великият приорат на САЩ работи с годишен бюджет от 5 млн. долара, българският е в рамките на 400 хиляди евро. Събираме ги от членски внос и доброволни дарения. Имаме и малки помощи. Както и управление на дарения от други велики приорати. Велик приорат Германия всяка години ни дава един тир с медицинска апаратура и консумативи. Дарихме ги на общинската болница в Стара Загора - рентгенови апарати, зъболекарски кабинети и т.н., инвалидни колички. В Кърджали и Разград също направихме голямо дарение.

По време на заседанията получихме признание за нашия над петгодишен труд като ментори на Русия и Украйна. Техните тамплиерски организации набраха опит, получиха признание и станаха самостоятелни велики приорати, което е голяма победа на България. За първи път в историята на рицарите тамплиери на една сесия се правят два велики приората, на които ментор е една държава - България.

Нашият гост:

Румен Ралчев е роден през 1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, полицейската школа и УНСС.

Велик приор на Велик приорат България. Стар Велик майстор на масоните.

Работил е в УБО и НСО. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев.

От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Президент е на „Балкан секюрити груп“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта