На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Проф. о.р. ген. Румен Ралчев: Няма политик, отказал се от служебен автомобил

– Г-н Ралчев, с встъпването си в длъжност новоизбраният президент Радев се сдоби с охрана, която плътно ще придружава него и семейството му в следващите пет години. Какво показва вашият опит като охранител преди и след 1989 година? Защо някои от охраняваните държавни мъже и жени възприемат работата на служителите от НСО като накърняване на личния им комфорт?

– Охраната на президента не е въпрос на желание или нежелание, а на престиж на Република България. Ако авторитетът и самочувствието на един държавен глава бъдат уронени, то това е посегателство върху суверенитета на страната. Това ще хвърли петно върху държавата, националната сигурност и естествено върху Националната служба за охрана. Затова държавният глава е задължен да приеме нещо, което по закон му се дава. Видимата част на тези функции се поемат от НСО. Има и много други функции – на Националната разузнавателна служба, ДАНС и всички направления на специалните служби, които наблюдават и долавят сигнали, въз основа на които се засилва или не охраната на президента. Преценява се дали да се отменят пътувания, да се сменят маршрути и т.н. Да, факт е, че непрекъснато около държавниците има хора, и то не един – протокол, секретар, началник на кабинет, охрана… Под купола на охраната е и цялото семейство.

– Президентът Росен Плевнелиев отказа да живее в президентската вила „Калина“, защото децата му щели да растат в обкръжението на бодигардове, а не на деца. Имал ли е основание?

– Това е измислица, защото къщата е абсолютно самостоятелна и охраната е извън зоната й. Вътре има само техническа охрана. Техническа охрана имаше и в неговата къща. Винаги съм поставял въпроса знае ли се колко много пари източваме от данъкоплатците с отказа на някои държавни мъже и жени да живеят в охранявано държавно жилище? Помещенията, които държавата му предоставя по закон, а не по милост, са специално пригодени против подслушване, против радиация, против проникване. Има поне два кръга и на допълнителна охрана. Всичко това дава достатъчна надеждност той да не бъде обезпокояван. Не дай Боже да се случи нещо по-голямо. Това не може да се гарантира в обикновена къща и когато някой каже аз си оставам в апартамента, това довежда до много усложнения.

– Сегашният служебен премиер Огнян Герджиков остава в дома си в центъра на София, така като беше и като председател на Народното събрание.

– Това е скъпо удоволствие. Специално пригодените сгради – вили или резиденции, са направени, за да може да се гарантират телесната неприкосновеност и спокойствието на този, на когото това му се полага.

– Във вашата практика имало ли е управленци, които са създавали проблеми и са ви усложнявали работата?

– Не съм имал такива проблеми. Имаше трудности с президента Желю Желев, който отначало живееше в близост до Военната академия в апартамент, който впоследствие се оказа, че не е негов. Ние го ремонтирахме и съоръжихме със съответните видове кабели и телефони. Изстъргахме стените и направихме всички подробности, за които нямам право да говоря. Въпреки всичко там имаше обща вентилация, обща канализация, общ водопровод, общо парно, а всичко това води до неизвестни, които обезсмислят част от мерките, които взехме. Изградихме и допълнителна сграда за охраната и автомобилите. Във всеки момент президентът трябва да разполага с автомобил, с охрана и свързочни средства. Да се залага на неспециална връзка за разговори, това е безумие. И след всичко това Желев се премести, където трябва – във вила „Калина“.

– Искате да кажете, че охраняваните държавници трябва да проявяват разбиране и да си дават сметка, че тяхната сигурност се плаща от нас, данъкоплатците?

– В повечето случаи твърдения „не искам охрана, не искам да живея еди-къде си“, е популизъм. След като си участвал в избори и си избран, трябва да знаеш, че с меда идва и катранът. А и не си спомням някой от тях да се е отказвал от служебния си автомобил. Нито един не се е отказал от специалния самолет, независимо дали е военен, или от отряд 28, който също е военизиран. Естествено, трябва да има развитие на нещата, но трябва да се знае доколко и докъде. Днешният приток на бежанци, криминогенната обстановка, взаимоотношенията на България с голяма част от страните от Близкия изток – всичко това засилва коефициента на риск.

– Охраната не се ли превръща в част от личния живот на охраняваните?

– Охраната придружава човека в неговото движение. Останалото време, когато той е в дома си, в кабинета, охранителят няма място там, освен ако не бъде извикан. Така че е въпрос на баланс. Охраната не само го придружава, тя планира неговото придвижване в пространството, влиза във взаимодействие с други охранителни звена и специални служби всичко да върви както трябва да бъде. Така че никой не трябва да се отказва от протокола и куп други неща. Да, някой като Кадафи може да иска да спи в палатка. Само че неговата палатка беше в центъра на казармата. И това сме правили – охранявали сме гости в юрти, но само за няколко дни… Казвал съм, че всички комуникации са извор на теч на информация, но могат да станат и средата, в която да се появи агресия – пускане на газ, отрови и т.н… Евентуално нападение от какъвто и тип да е – с обувка, ябълка, торта, ще ни вкара в световните медии и ще хвърли петно върху страната ни.

– Пропуск на охраната ли беше хвърлената от журналистка ябълка към президента Радев?

– Това е демонстрация и нарушаване на етичния кодекс на журналистите, които се ползват с авторитет и доверие. За съжаление при такива прояви нещата започват да се затягат. Госпожата обичала да борави с ябълки, но вдругиден ще се появи някой, който обича да борави с камъни. Президентът Радев блестящо излезе от положение. Не влезе в режим на обяснение, а го прие като даденост. За разлика от втория случай, когато президентът Плевнелиев взе отношение.

– През демократичните години имало ли е екстремни ситуации при охраняването на държавните мъже и жени?

– Има ежедневие, което е изпълнено с напрежение. Видимото е малка част от общите препятствия, през които преминава и службата, и охранявания. Има нахални хора, които искат да стигнат до даден политик – за да поднесат писмо или друго. Има стотици хора с психически отклонения, които силно се възбуждат и радостта им може бързо да премине в агресия. Затова се вземат превантивни мерки. Преди години моторист нахлу на площад „Народно събрание“ в момент, в който там бяха президентът, министър-председателят и председателят на Народното събрание. Направи два кръга и чак на „Аксаков“ го хванаха. Това беше пропуск. Но като цяло НСО е със здрави традиции и възможност да изпълнява своите задължения.

– Като собственик на охранителна фирма как ще коментирате инцидента, при който охранител от СОД се нахвърли с юмруци върху подпийнали младежи през уикенда?

– Законът за частната охранителна дейност добре регламентира нещата. Естествено, няма закон, който да опише всичко от живота. В случая съвсем правилно представителят на фирмата постави въпроса за по-точна регламентация на сигнално-охранителната дейност. Това, което е ставало в заведението за хранене, е едно. Това, което е станало навън, е изпускане на нерви. Сигнално-охранителните екипи имат строго определена функция в обектите, които охраняват. Те имат право да задържат и да извикат полиция. Другото е демонстрация на сила.

– Тамплиерите как посрещнахте избирането на генерал за държавен глава?

– Да, орденът на рицарите тамплиери е военизиран. При нас членуват военни от специалните служби и от армията. Велик майстор е американският генерал Патрик Рей. Един генерал е надежда за издигане ролята на армията и въвеждане на принципен ред във взаимоотношенията. Този пример трябва да тръгне по различните институции. Родолюбието трябва да зарази и народни избраници, и министри, и т.н. Приоритетът трябва да е България. Така, както обяви президентът Радев – българското ще надделее. Но защо трябва на всеки, който милее за България, да му се слага етикет русофил? Точно обратното. Полша, Унгария и Чехия се обявиха срещу Брюксел и заявиха – ние имаме национални приоритети. Защо никой не каза на Орбан ти си проруски настроен. Той отстоява национални ценности и интересите на държавата.

– От висотата на вашите 65 г., които навършвате днес, какви цели си поставяте?

– Имам много задачи, най-близката е тази година да издам две книги за масонството. Естествено е да продължа да развивам ордена на рицарите тамплиери. Голяма моя мечта е консолидацията на т. нар. тайни граждански организации, които не са тайни, защото са регистрирани по законите на страната, и активната им позиция трябва да бъде достояние на обществото. Ние няма да казваме кой да е министър-председател, а какво очакваме да се случи, за да направи България онова, което по-малки държави направиха – бум на икономиката, укрепване на средната класа и повдигане на материалното благосъстояние на гражданите.

 

Нашият гост

Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, полицейската школа и УНСС.

Велик приор на Велик приорат България. Стар Велик майстор на масоните.
Работил е в УБО и НСО. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев.

От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Президент е на „Балкан секюрити груп“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Е как да не верва’ш на такъв ДС кадър – Много ясно че Плевню е смотан – за тях само Ленин и Путин са добри 😀

  2. Изказването на Румен (успяващ да се окаже по върхо0вете на всички системи, през които е минал) показва не много интелигентен човек. Поне можеше да напише „Според мен“. а не да се излага с неверни твърдения, защото има политици, които си ходят на работа без служебни автомобили, като напр австрийския президент. За домашна работа на Руменчо масончик му даваме да разбере, кой латинонамерикански президент прави същото. А може и румко-тамплиер да не знае, че има и друг вид “Бодигард““ – Лобовта на Народа:))) Този е най-сигурен, особено ако е придружен с Любовта на БОГ:)

  3. Да се произнесе за сегашната охрана на първата дама ,за кабинета и,за тоалетите и прическите.За комунистите-всичко може,а копеле?

  4. Крайно време е да се закрие УБО -то с новото си име. В Швейцария президенътт ходия с трамвай на работа-без охрана. В Холандия премиерът ходи с велосипед на работа. А тук тодор живковото УБО продължава да обгрижва номенклатурата.

  5. На 1 февруари е ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

  6. Благодарим на Деси, че ни напомни за жертвите. Нека тогава обявим 2 февруари за ден на жертвите на “деморатическия режим“, които са много повече от 28 131 човека. Изселени са всъщност почти 2 млн българи. Убити са много повече, създадени се иделни условия за преждевременна смърт на хиляди българи от този жесток за България период. Окрадоха се стотици добре работещи държавни предприятия – икономиката/селското стопанство бяха убити. Ние също сме от жертвите на демохратическия режим и искаме наказание за всички върлували по това време. Народен съд и смърт за много повече министри, офицери, депутати, предатели на Родината ни. Дори и в този момент те ни крадат и убиват и го правят безнаказано. Народен Съд.

  7. “Крайно време е да се закрие УБО -то с новото си име. В Швейцария президенътт ходия с трамвай на работа-без охрана. В Холандия премиерът ходи с велосипед на работа. А тук тодор живковото УБО продължава да обгрижва номенклатурата.“ Прав е колегата. Така е по света и при цивилизованите достойни хора. А нали Тато беше лош? Защо му пазят убавото -убото:)))? Двуличие и алчност + стремеж за луксозен живот на гърбовете на робите.. И в същото време българите живеят с по 160 лв на мес. Някои с по 300:) за да има парета за тунеядците:)

  8. Великият Мърсол защо не коментира как Тиквата си гласува 40 милиона лв. бюджет за да го пазят бетер бай Тощо? Защото комунистическият мърсол си остава винаги мърсол – мазен и долен.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.