Проф. Пламен Павлов: В Македония има българско мнозинство

България не може без Македония, но Македония още по-малко може без България

Национален кръг „За Македония“ бе създаден вчера

Професори, доценти, журналисти и общественици обявиха вчера на пресконференция в БТА създаването на Национален кръг „За Македония“. Инициаторите са притеснени, че в редица изявления и действия премиерът Кирил Петков в една или друга форма прокарва внушението, че националната история не е от първостепенно значение за сметка на авиолиниите, пътищата, икономическите отношения и редица други несъстояли се стъпки, които да оправдаят явното желание на отказ на България от Рамковата позиция и декларацията, гласувана от 44-то Народно събрание. Тази позиция е била отстоявана и от двете служебни правителства и е формирана от безпрецедентен политически консенсус, зад който стоят над 80 на сто от българското общество, се посочва още в обръщението на инициаторите.

В него се призовава към Национален кръг „За Македония“ да се присъедини всеки, който не иска да бъде допуснато поредното национално предателство на България нито от това, нито от което и да е друго управление.

Говорители на Националния кръг " За Македония " са проф. Пламен Павлов, проф. Николай Овчаров и проф. Ана Кочева. Националният кръг се състои още от 19 учени, интелектуалци, публицисти и общественици: акад. Георги Марков; проф. Пламен Павлов; проф. Ана Кочева; проф. Казимир Попконстантинов; проф. Христо Смоленов; проф. Никола Алтънков; проф. Николай Проданов; проф. Трендафил Митев; доцент Спас Ташев; доцент Александър Гребенаров; Андрей Слабаков; Цочо Билярски; Христо Димитров; Искрен Веселинов; Костадин Филипов; Кристиян Шкварек; Илия Стояновски; Димитър Димитров; Ивайло Шопски.

- Как ще действа Националният кръг „За Македония“ към появилите се колаборационистки организации, професор Павлов?
- Ние не правим организация нито партия, а по-скоро искаме да бъдем една платформа, да се чува гласа на науката, на съвестта, на честните интелектуалци в България. Асоциацията на националния кръг " За Македония " е с кръга " Мисъл ", а не с кръга " Звено“. Ние виждаме много бъбрива група, която сполучливо колаболира със Скопие, за сметка на историческата истина. Нямаме никакво намерение да враждуваме с когото и да било, ние сме не по-малко за приятелство, даже повече, бих казал. Но въпросът е това да бъде на принципна основа, да се спре езикът на омразата, който там се лее изобилно. И то не само от техните медии, които са с руски, сръбски и какви ли не още капитали, но и от отговорни официални лица - от президента Пендаровски и министър-председателя Ковачевски. Това не може да продължи и в никакъв случай България не може да прави компромиси със собствената си идентичност и история и особено с правата на нашите сънародници в РС Македония. Тъй като там има българско мнозинство. За пореден път апелирам чрез вас да се престане с това „българско малцинство“, което го чувам от политици и от кого ли не. Там има българско мнозинство, това показва самата история, а вече кой какъв се чувства си е негов личен проблем. Но терминът „българско малцинство“ в Македония трябва категорично да отпадне, не мога да разбера докога ще се шири тази неграмотност в нашия политически елит и това да се използва за удари срещу България и срещу истината. Не сме против сътрудничеството и диалога, но това не може да става за сметка на България и на истината,

- От вчера се твърди, че при посещението си в САЩ премиерът Петков е сключил сделка газ срещу вдигане на ветото за членство на РС Македония в ЕС?
- Не мисля. Първо нямам информация, но не мисля, че някой може да договаря газ срещу национална идентичност и национални интереси. Ако някой прави подобни сметки, не става дума само за САЩ, а и за Русия и за която и да било външна сила, той трябва да получи категоричен отпор в българското общество и ще го получи!

- Кой повече има интерес РС Македония да не влезе в ЕС - Русия или Сърбия? Или и двете?
- Аз мисля, че и самият македонски елит не показва, че иска да влезе, въпреки че гръмко твърди това и обвинява България, че пречи. Ние искаме като платформа да се преустанови езикът на омразата, да се спре с фалшифицирането на историята и на съвременността, и на бъдещето даже, ако щете, и да се признаят правата на българското мнозинство в РС Македония. Този мултиперспективен подход, в който някои ни обвиняват, се разпростира не само върху историята, но и върху самите хора. Значи в Македония всички други може да имат права, а българите да бъдат дискриминирани. Това трябва да бъде нашата позиция и към ЕС, и към всички международни институции.

- Питах професор Овчаров, питам и вас - защо се оказа, че Македония има много силно лоби в страните от ЕС и в САЩ, а ние нямаме?
- Не мисля, че има толкова силно лоби самата Македония. Нещата би трябвало да вървят в обща полза, тя не е само наша. Неведнъж съм казвал, без да претендирам да съм особено голям мъдрец, че България не може без Македония, но Македония още по-малко може без България.

Македонската пропаганда добива гьобелсовски мащаби от време на време. Стига до абсурдни твърдения как сме ги спънали с вето, до грозни, цинични изказвания от страна на официални представители. Слава Богу, някои от тях бяха порицани от тамошните власти, някои загубиха и работата си. Това е недостатъчно. Тази антибългарска кампания е крайно време да престане и България е жертвата в този случай. Не искам ние да бъдем жертва. Не искам да се пренася този абсурден и измислен конфликт на българска територия. В това отношение ми се струва, че това, което ние говорим на официално равнище, че се страхуваме едва ли не от някакво македонско малцинство в България, е несъстоятелно.

Десетки хиляди хора, които имат български паспорти, биха били много повече, ако България имаше една по-отворена и ясна политика по въпроса. Според мен хората от РС Македония, които са от български произход, имат категорично право на български паспорт. Там се получиха грозни кавги, стигна се до чакане с години наред, корупционни схеми и какво ли не още. Така или иначе хората, които са с български произход от Македония, а те са мнозинството от хората, те са българи за нас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта