Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Арестуваха мюфтията на „Ислямска държава“

Бум на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, повечето болни са деца

Иран ще предостави на Украйна черните кутии на сваления самолет

Министър Танева : Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Арбанашката църква „Св. Атанас” прие първата си служба от десетилетия насам Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи богослужението

Неизвестни обраха митницата в Благоевград

Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Проф. Пламен Павлов: Да излекуваме обществото от псевдоценностите

Не трябва да мълчим безропотно пред приумиците на някои европейски лидери

– Проф. Павлов, отново излязоха в медиите данни за ужасяващата демографска катастрофа, надвиснала над България. За стопяване на населението от порядъка на онова преди 6 века при османското нашествие, твърди проф. Георги Марков. Наистина ли сме обречени на изчезване?

През 2010 г. проф. Петър Иванов, Костадин Костадинов, Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов и други съмишленици организираха научна конференция на тази тема в Русе. Тя беше подкрепена от Русенския университет и редица неправителствени организации. Излезе и сборник с докладите от тази конференция, озаглавен именно „Демографската катастрофа“, има го дори и в интернет. Тогава „официалните“ демографи ни обвиняваха в тенденциозност, черногледство, непрофесионализъм… Ето, както се оказва, вече и те мислят същото. Не е важно обаче кой кога и как е алармирал обществото, а как да се преборим с опасността от собственото ни стопяване… Освен социални мерки несъмнено е необходима и промяна в психологическия климат – българката и българинът трябва да преоткрият радостта от това да имаш деца, да имаш семейство… При триумфиращия егоцентризъм, особено от телевизионния екран, как да излекуваме нацията от псевдоценностите на консуматорското общество – това е основният проблем. Президентът Първанов създаде един държавно-обществен съвет – оказа се поредната говорилня, за съжаление.

– А как стои въпросът с българите извън България?

В параметрите на демографската катастрофа влиза и голямата тема за българите извън България. Не е въпросът да ги третираме като „резерв“, „генофонд“ и прочее обидни в случая понятия, а всячески да приобщаваме нашите сънародници към България, да издигаме престижа на българското име. Някои наши общности са в твърде сериозен риск от изчезване – например в Албания, Косово, Сърбия, дори и в Румъния, където хората с български корен са стотици хиляди. Предоставянето на българско гражданство е един от механизмите за това приобщаване, но далеч не е единственият. Споделял съм с наши генерали, че в Българската армия е редно да се привличат българи от Украйна, Молдова, Македония и други наши общности. Постановлението за студенти българи от чужбина визира главно бесарабските българи, сънародниците ни от Македония, Сърбия и други близки страни. Защо обаче да не обхване и младите българи от Централна и Западна Европа, Америка, Австралия и т.н.? Ето още една възможност да утвърждаваме нацията си – и тук, и в световен мащаб. Новият държавен глава Румен Радев е човек с аналитични нагласи – ето един приоритет, с който веднага може да се заеме президент на държава, преживяваща демографски срив.

– Очаквате ли мигрантският поток да се отприщи през следващата година?

Опасността нараства, колкото и да не я усещаме в момента. Проблемът е, че България на практика няма ясна позиция. Каква по-добра илюстрация от „хроничните“ колебания на Борисов между лоялността (да не кажа раболепието пред Меркел и „началниците“…) и твърдия курс на Орбан и другите централноевропейски лидери? А увъртанията на г-жа Бъчварова по повод „мигрантските центрове“ или „площадки“? Какво се опитват да ни налагат чрез т.нар. Дъблински договор? Не, България не може да си позволи да се превърне в своеобразно гето за хиляди мигранти, които Германия или някой друг не иска. Не България е канила тези хора в Европа, нали? Охраната на границите и защитата на националната сигурност са номер 1. И нека го кажем открито – не следва да зависим от Турция, особено при режима на Ердоган. Не трябва да мълчим безропотно и пред приумиците на някои европейски лидери. Същевременно, когато има основателни искания за убежище от страна на групи в риск (йезиди, кюрди, сирийски християни и т.н.), не можем да ги оставим на произвола на съдбата. Още нещо, което е симптоматично – преди две години българи от зоната на конфликта в Източна Украйна потърсиха убежище у нас, в родината на дедите си. Оказа се, че те не могат да бъдат третирани като бежанци, а нашите власти им дадоха… туристически визи! И никой, доколкото знам, не понесе отговорност за това бездушие и акт на национално предателство.

-Все по-силно звучат гласове, които вещаят разпадане на Европейския съюз? Имат ли основания?

Най-вероятно не, но за да се заздрави ЕС, е необходимо коренно да бъде преосмислено неговото настояще и бъдеще. Какво значи „Европа на две скорости“? На кого е потребна бюрократичната олигархия в Брюксел, за която се изразходват огромни средства, които биха могли да бъдат инвестирани именно в сигурност, социална защита и далеч по-полезни и необходими на Европа дейности. Сред тях са общите гранични войски, защо не и европейска армия?

– Множество коментатори предвиждат затопляне в отношенията между САЩ и Русия. Как това ще се отрази на Европа?

Подобен процес е възможен и дори крайно необходим предвид растящата глобална несигурност. За мене едно от най-опасните явления е свръхнаселеността – в края на XIX в. планетата е имала под 1 милиард население, днес то е кажи-речи десет пъти повече! Докато пред нас, българите, има опасност да изчезнем, други държави удвояват и утрояват населението си за няколко десетилетия! За половин столетие населението на Африка се удвоило. Но защо да ходим в Африка, достатъчно е да посочим съседна Турция. Това е инструмент и за бъдеща експанзия, на първо място към България, и определени кръгове в нашата съседка не го крият – дори издават такива учебни карти в неоосманистки дух! В крайна сметка свърхнаселеността е на път да изчерпа ресурсите на Земята, да унищожи дивата природа, биоразнообразието, да разруши онова, което със сетивата си приемаме за Божие творение… Основният двигател на миграцията към Европа и Щатите е именно свръхнаселеността и оттам растящата бедност в страните в Азия и Африка. Няма защо да се заблуждаваме, че в недалечно бъдеще този процес ще засегне и Русия с нейната гигантска територия, но с население колкото Бангладеш. Ако не се постигне световно споразумение за ограничаване на това свръхнаселение, планетата е обречена. Именно това трябва да мотивира САЩ и Русия да наложат, колкото и да е трудно, нови правила и, ако искате, „нов световен ред“. Разбира се, в съгласие с другите нации и при засилване на ролята на ООН, която през последните години е все по-маргинална.

– А сближаването между Русия и Турция как би рефлектирало върху външната политика на България?

Нашият исторически опит показва, че руско-турското приятелство – не като естествено състояние на нещата, а като стратегическо партньорство – е опасно за България. Чуват се гласове, че Турция ще напусне НАТО. Според мен тя трябва да бъде директно изключена от този военнополитически пакт предвид деструктивната си роля в Близкия изток, както и заради все по-очевидната й намеса в собствените ни вътрешни работи. Нормално ли е такова да бъде поведението на един съюзник? В нашата ситуация въпросът не е да избираме между Русия и Запада, между Русия или Турция, а да пазим националните си интереси. Твърдо и непоколебимо, както са го правели дедите ни. Затова трябва екстрено да възстановим армията си – военната авиация и ракетни войски, артилерията, сухопътните сили. В днешния тревожен свят отлагането на тази задача, нека не звучи пресилено, е нещо като ритуално самоубийство. И наистина – да сме реален, а не фиктивен член на НАТО и това членство да бъде в наш, а не в чужд интерес.

-Как преценявате невъздържаните нападки към Русия, отправени на изпроводяк от президента Плевнелиев?

Президентът Плевнелиев е донякъде рязък, маниерът му на изразяване е „плакатен“ – това се дължи вероятно и на слабия му екип. По-важното обаче е, че в основното Плевнелиев е прав – Русия действително прилага „хибридните“ си подходи, хвърля пари за пропаганда и това е достатъчно видимо, особено у нас. Има уж български медии, за които дори и определението „Говори Москва!“ е твърде дипломатично… А това, че в България имаме олигархични кръгове, свързани с такива именно в Русия, не е ли истина? Грешка на президента Плевнелиев е, че говори някак си отстрани, че повтаря чужда фразеология, а не поставя на преден план българската гледна точка – и по отношение на Русия и Украйна, и що се отнася до европейските проблеми като цяло.

-Какви перспективи виждате пред президентската институция при новоизбрания ген. Румен Радев?

Надявам се, добри, дай Боже, да са добри… Ген. Радев получи огромен кредит на обществено доверие и със сигурност съзнава какво означава това. Не е вярно, че президентската институция е слаба, главно декоративна и от нея нищо не зависи. Ако президентът има волята и честността да бъде наистина обединител на нацията, обществото ще го подкрепи.

НАШИЯТ ГОСТ:

Пламен Павлов е роден през 1958 г. През 1982 г. завършва история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а от 1984 е преподавател там по история на Византия и балканските държави през периода IV-XV век. От 1992 г. е хоноруван преподавател във ВУЗ-овете на Пловдив, Шумен, Варна и др. Член на редколегиите и редактор на редица научни издания, сценарист и консултант на документални. Председател на Държавната агенция за българите в чужбина (1998-2002). Автор или съавтор на повече от 300 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Ами, ясно е какво трябва да се направи, тя онази безродница криСталинка нали го каза: „Ние трябва да посрещнем с отворени обятия бежанците, защото с тях ще си решим демографския проблем!“ Соросоидна подлога, национален предател, готова и майка си да продаде за пари!!!!!

 2. Точно така! Да паднем на колене и да молим тов. Путин да възстанови СССР, а България да стане 16-та република в съюза! Или в най-лошия случай да напуснем ЕС и да ни приемат в Евразийския съюз, което е едно несравнимо по-добро място а живеене от гнилия ЕС!

  1. Oлигoфрен, русия от 20 години е демокрация и едва ли и трябват говеда кат тебе…

 3. европейски ценности: в Холандия на просяците вече раздават специални сака с вградени терминали. Причината: в последно време животът на просяците значително се е влошил, тъй като често се случва преминаващите минувачи да нямат в себе си пари кеш. И за решаване проблемите на българския и румънския циганин, вграденият терминал в сакото позволява с безконтактна банкова карта да му бъдат преведени пари по личната банкова сметка…

  1. Европейска ценност е да не почистват апарата за изкуствено осеменяване от спермата на предишния мъж…

 4. Както има медии гаварит масква, има три пъти повече гаварит брюксел, вашингтон и тел авив… лошото е, че политиците са говорители в горните медии.
  Кат оня олигoфрен плевнелиев дет твърдеше, че сме независими.

 5. “ Защо обаче да не обхване и младите българи от Централна и Западна Европа, Америка, Австралия и т.н.? Ето още една възможност да утвърждаваме нацията си – и тук, и в световен мащаб. Новият държавен глава Румен Радев е човек с аналитични нагласи – ето един приоритет, с който веднага може да се заеме президент на държава,“Да и защо не, тъй като голяма част от младите българи там са всъщност родени в България и много от тях говорят прекрасен български, като нашите синове и децата на приятелите ни напр. Но върхушката предпочита да приема преселници, (моля не се излагайте и не ги наричайте бежани), но не и българи от диаспората. Една от причините, според нас, е че ги е страх от нас..:))) Диаспорците не мълчат, борят се за правата си и не са зависими от никого. Те знаят друг начин на живот, където не си даваш пенсийката/заплатката на топлинната, транспортната, хранителната и пр. мафии-обирджии.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.