Разрешиха летящите таксита в Париж по време на Олимпиадата

Изграждането на плаваща платформа, която да позволи излитането и кацането на летящи електрически таксита за безплатни демонстрационни полети по време на Олимпийските игри в Париж, получи разрешение с правителствен указ, публикуван днес в Официален вестник и цитиран от Франс прес.

Сочен като пример за декарбонизирана авиация, този експеримент, който се ограничава до безплатни демонстративни полети, е остро критикуван от много общински съветници в Париж както от мнозинството, така и от опозицията, които го определят като "абсурден проект" и "екологично отклонение".

Кметицата на Париж Ан Идалго ще проучи възможността за обжалване на указа, обявиха пред АФП от кабинета й, предаде БТА.

Инициаторите за тези летящи таксита, представени като по-малки, по-леки и по-безшумни от хеликоптерите, настояват за възможността да ги използват и след Олимпийските игри – благодарение на по-големи версии – за транспортиране при спешни здравни случаи, независимо дали става дума за болни или трансплантати.

Олимпийските игри започват на 26 юли във френската столица и зелената светлина на правителството за този експеримент се очакваше от няколко месеца.

Оторизираната с днешния указ платформа ще бъде разположена на баржа по Сена и ще "бъде използвана до 31 декември 2024 г. или по-късно". 

Групата "Аеропор дьо Пари" (Aeroports de Paris) обедини усилия за реализирането на този проект с парижкия регион и германската компания "Волокоптeр" (Volocopter), която произвежда "Волосити" (Volocity), двуместен самолет (едно от местата е на пилота), оборудван с батерии, захранващи 18 ротора, разположени в пръстен над пилотската кабина. 

Целта е да се използва олимпийската витрина, за да се покаже приложимостта на този нов транспортен метод, целящ да свърже различни места за излитане и кацане – "вертипортове".

Четири от тези „вертипортове“ вече съществуват и са разположени в северната част на френската столица, на летищата "Шарл дьо Гол"  и "Льо Бурже", и на запад – в общините Иси-ле-Мулино и Сен-Сир-л‘Екол. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии