Разузнавачът генерал Тодор Бояджиев пред „Труд”: Москва размени Скрипал за семейство руски шпиони в САЩ

Ген. Тодор Бояджиев

Описаха и екранизираха най-големия руски провал в шпионажа, книгата излиза в България

Тези дни от печат излезе една прелюбопитна книга, написана от руската шпионка Елена Вавилова. В нея се разказва за най-големия провал на Русия в шпионажа. Десет руски нелегали вкупом стават жертва на една операция на ФБР, довела до най-успешната американска вербовка на високопоставен руски разузнавач, предал своите колеги. Подробности за тази голяма шпионска афера на XXI век разказва издателят на книгата (издателството е Атеа букс) ген. Тодор Бояджиев.

- Генерал Бояджиев, като човек, който знае доста за вирусите - реални или изкуствено създадени, какво мислите за сегашната ситуация, създадена с пандемията от коронавирус? Сигурна съм, че вече сте запознат и с конспиративните теории по темата за този невидим враг Ковид-19?

- Ако започна да анализирам популярните конспиративни теории, ще ни трябват страници от вестника. Някои звучат аргументирано, но няма конкретни доказателства. Сигурно световните разузнавания ги търсят, но Бог знае дали и кога ще ги намерят. Но нещо, което е факт. Още в края на 60-те години в задачите и на западните, и на източните разузнавания имаше ориентировки за придобиване на информация за провеждани изследвания от „противника” за създаване на вируси, които действат избирателно по расов и етнически признак. Няма никакви гаранции, че те не са продължили през годините. И затова един от положителните „резултати” от пандемията ще бъде появата на международни договорености за контрол и забрана на подобни проучвания.

- Но този вирус и мерките срещу него попречиха наистина за представянето на една книга, която държа в ръцете - още топлата и току що излязла от печат „Висш шпионаж”. Кажете за какво става дума в книгата и коя е тази най-невероятна шпионска история на XXI век, както пише на корицата й?

] Семейството руски нелегали в САЩ Елена Вавилова и Андрей Бузруков.
Семейството руски нелегали в САЩ Елена Вавилова и Андрей Бузруков.

- Официалното й представяне трябваше да бъде някъде около 9 май. Неин автор е руската нелегалка Елена Вавилова, която заедно с още 9 други са издънени в Америка в резултат на предателство през 2010 година. Една от тях е придобилата популярност след операцията Анна Чапман. Миналата година в руските книжарници се появи забележителната книга на Елена - „Жената, която умее да пази тайни”. Всъщност, Вавилова е полковник от резерва на руското разузнаване. Няколко седмици след появата й, тя оглави класацията на най-търсените книги от този жанр и след няколко допълнителни тиражи продължава да държи първа позиция по читателски интерес. По всяка вероятност, подобен интерес ще предизвика и българското издание на книгата - „Висш шпионаж”. Но коронавирусът забави премиерата й.

- Докато чакаме да свърши социалната ни изолация и да можем да стигнем до книжарниците, нека разберем от вас - човекът, който се нае с издаването на тази книга-бестселър подробности по тази истинска шпионска афера. Кажете как е станало това предателство преди десетина години, дайте малко повече информация?

- През 2010 година в Съединените щати се разрази един от големите, но по редица причини не най-шумни шпионски скандали на ХХI век. Почти едновременно бяха арестувани 10 руски разузнавачи-нелегали. Това не беше монолитна група или герои от „една пиеса”. Общото между тях бе, че независимо от факта, че се представяха за три отделни семейства и още четири самостоятелни индивида с американски, канадски, френски и латиноамерикански корени, те бяха 100 процентови руснаци с офицерски звания от лейтенант до генерал от руската Служба за външно разузнаване - СВР. Другото общо бе, че никой от тях, независимо от това, че бяха „американци” със стаж на територията на САЩ от няколко години до две десетилетия плюс, не се провали в резултат на допуснати грешки и пропуски. Всички вкупом станаха жертва на една многогодишна операция на ФБР, довела до най-успешната американска вербовка на високопоставен руски разузнавач, предал своите колеги.

- И кой е този „Юда”? Как е станала тази негова вербовка от американците, какво се знае за него?

- „Юдата” е несъстоялият се генерал и останал само полковник Александър Потеев, заместник-началник на Управление „С” - управлението за нелегалите в КГБ, който за шепа сребърници предава колегите си. Той остана ненаказан и бягайки с помощта на американската резидентура в Москва, получи възможност за спокоен и обезпечен живот с цялото си семейство в САЩ. Няколко години след появата му на американска територия в няколко местни вестника се появи „некролог” за неговата „кончина”, но разследващи американски журналисти откриха, че „починалият” руснак с придобито американско гражданство и „опечалената” му съпруга, няколко години по-късно са упражнили правото си на глас в поредните президентски избори в САЩ.

- Каква е историята на нелегалката Елена Вавилова, авторката на книгата, и на нейното семейство?

- Пак ще кажа, че идеята за тази книга е вдъхновена от една от най-невероятните шпионски истории на XXI век и за първи път се разказва честно и подробно истината за най-крупното предателство в историята на руското разузнаване. Авторът й Елена Вавилова, под името Трейси Лий Ан Фоули, и нейният съпруг Андрей Безруков (Доналд Хауърд Хийтфилд) работят близо четвърт век като разузнавачи-нелегали в различни страни, вкл. и в САЩ. Семейната двойка, заедно с двамата си синове (сега са на 20 и 24 години), живеят в предградията на Бостън в нечовешко напрежение, на прага на постоянен риск, докато един ден не ги предават...

- Една жена да издържи толкова дълго време с променена самоличност си е доста трудна задача...

- Опитайте се да си представите какво е да сте агент, да останете любяща съпруга и грижовна майка, да ходите на работа, да водите децата на училище, а вечер да приемате секретна информация и да планирате специални операции. Всъщност, в продължение на две десетилетия Вавилова играе ролята на канадка на име Катрин Готие (тя също е и Трейси Лий Ан Фоули), самоличност сериозно подготвяна и съответно документирана от колегите й в КГБ и издържаща на сериозни проверки от страна на чужди контраразузнавателни служби. Съпругът й Андрей използва името и биографията на Жорж Готие (също Доналд Хауърд Хийтфилд). Двамата са били изведени навън малко преди перестройката и преди разпада на Съветския съюз. Работят по време на всички тези години, докато ги издънват.

- Знае ли се Елена Вавилова и съпругът й срещу кого са разменени?

- Парадоксално или не, срещу освобождаването на Елена и Андрей, руснаците пускат от затвора Сергей Скрипал и позволяват семейството му да го последва в Англия. Да, същият онзи Скрипал с новичока... А десетте руски разузнавачи са разменени срещу четирима американски и английски агенти, излежаващи многогодишни присъди в руски затвори. А размяната на Елена и Андрей е станала бързо. От американския затвор те са освободени и закарани на летището във Виена. На едно поле кацат два самолета - от Русия и САЩ. Лицата на разменените не се виждат, заради далечното разстояние, а самолетите излитат едновременно. Това разказа самата Вавилова пред медиите след това.

- Какви са в реалния живот Елена и съпругът й Андрей? Каква е историята им на Запад?

- В реалния живот Андрей Безруков и Елена Вавилова са женени в Съветския съюз, преди да заминат. Те обаче се отправят на Запад поотделно в края на 80-те години на миналия век и „случайно” се срещат най-напред във Франция, а по-късно, с други самоличности се „запознават” и в Канада. Следвайки променящите се легенди, използвайки новите си самоличности, в различни фази на професионалния им път, и по различни географски ширини, преди да останат за повече от двадесет години в САЩ, на три пъти встъпват в законен брак според изискването на източното православие и католицизма и три пъти създават едно и също здраво и любящо семейство. Вавилова говори перфектно френски и английски, макар и с лек акцент.

- Това не е ли било проблем?

- Не, по време на живота си на Запад тя обяснява този факт с френско-канадския си произход. Идеалният нелегал според нея е човек, който изглежда средностатистически и не привлича внимание. През последните години преди ареста, Вавилова работи като агент по продажба на недвижими имоти, като същевременно изпраща и получава редовни кодирани съобщения до и от Центъра в Москва.

- Съпругът й Андрей с какво се занимава?

- Андрей Безруков е с три академични дипломи от водещи американски университети, включително магистър от Харвард. Днес е доцент в ГИМО - Държавния институт по международни отношения и освен преподавателската работа в московския университет е и главен анализатор и консултант на водеща руска петролна компания.

- А децата им, те знаели ли са, че родителите им са руснаци? Говорели ли са на руски в семейството си?

- В американския им „период” се раждат и растат двама американци, които така и не научават до ареста на родителите си, че в жилите им тече руска кръв и не знаят и дума на майчиния си език. Никога, докато са извън Русия, родителите не са говорили в семейството на руски. Веднъж, по Коледните празници, двамата изтръпват, чувайки от стаята на синовете си гръмко и тържествено звуците на руския химн... Оказва се, че братята водят компютърна битка и единият, който воюва с руската армия, печели финалното сражение. В негова чест играта включва на високи децибели руския химн.

- Да си нелегал сега навярно е доста трудно и самотно занимание, ние сме чели за тях по времето на Съпротивата при нацизма. Като специалист в тази област, кажете какво е това нелегал, книгата разглежда ли подробно тази тема?

- Книгата на Елена Вавилова предлага дълбок и бих казал дори неочакван поглед върху съветската програма за създаване и използване на нелегали. В американската терминология ги наричат „разузнавачи под дълбоко прикритие” и „спящи агенти”. Това наистина е най-ефективната, но и най-трудната и опасна форма на работа в древната професия на шпионажа. На тази тема и преди това можеше да се намери, макар и откъслечна информация. Далече по-важното е, че за първи път книгата разкрива неща в тази област след падането на Берлинската стена и още по-важното - след изчезване на държавата СССР. И трансформациите, които настъпват не само в системата, а и във възприятията, ценностните критерии, мотивите и цялата съвкупност от различни качества, които правят от някого предател, а от други още по-убедени защитници на националните интереси на своята държава, отказала се от догмите на една неосъществила се идеология.

- Какво интересно като факти може да открие читателят в тази книга от първо лице?

- Има много конкретика, която разкрива случилото се по много честен и правдив начин. Доста конкретно, например, читателят ще „открие” как един от най-близките помощници на сенатора от Илинойс, а след това и президент на САЩ Барак Обама купува апартамент във Вашингтон и му го обзавежда руска разузнавачка, а един от шефовете на американското военно разузнаване другарува със съпруга й и често прекарват края на седмицата заедно на голф игрището. „Шпионинът трябва да бъде актьор, но актьор, който не се нуждае от публика или сцена”, казва полковник Андрей Безруков, съпругът на Елена.

- Книгата е художествена, пише, че сюжетът и главните герои на повествованието са плод на авторовото въображение и всяко съвпадение с реални лица и събития е случайно. Каква е истината тогава?

- Книгата на полковник Елена Вавилова се появи като художествено произведение с характерната уговорка, за която казвате. Имената на героите са променени, но са достатъчно близки до истинските им имена, а публикуваните графични „портрети” са много лесни за идентифициране на истинските герои от хората, които са ги познавали. По тази причина, въпреки „уговорката” аз без колебание мога да заявя, че книгата на 90-95% е биографична изповед на една жена, истински патриот, изключителен професионалист и човек, положил спокойствие, сигурност и семейно щастие на олтара в служба на Отечеството! Основание за тази ми увереност идва и от факта, че имах честта да познавам лично и „генерал Морозов” и много от описаните „куратори” (учители и ръководители) на семейството на Елена и Андрей.

- Тази шпионска история не плаче ли за филм, дори сериал?

- Точно това се случи. След ареста на руските нелегали и тяхната размяна историята естествено привлече вниманието на Холивуд. На 30 януари 2013 г. в САЩ бе излъчена първата, пилотна серия на филма „Американците”. Създателят й Джоузеф Уайсбърг - бивш служител на ЦРУ и телевизионната мрежа ФХ (FX) едва ли са очаквали тогава, че ще последват 74 серии и последната - епилогът на шпионската сага, ще бъде излъчен на 30 май 2018 г. след шест успешни сезона. Сериалът естествено следва всички отработени клишета на Холивуд - секс, насилие и всичко останало. Нещо, което е твърде далече от истината. Самата Елена Вавилова, послужила за „прототип” на главната героиня, казва, че много малко от телевизионния сериал има сериозна прилика с реалността.

Нашият гост

Тодор Бояджиев (1939 г.) е генерал-майор от ДС. Работи 30 години в разузнаването, половината от които в Научно-техническото разузнаване. Бил е зам.-началник на ПГУ, зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията на ООН в Ню Йорк. През 1990 г. е първи главен секретар на МВР. Депутат във ВНС и 39-ото НС. Оглавява „Български евроатлантически разузнавателен форум”. Автор е на множество книги, зам.-председател е на Съюза на тракийските дружества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта