Рекордни инвестиции в апартаменти за наематели във Великобритания

Лондон е особено привлекателно място за инвеститорите, купуващи имот с цел отдаване под наем.

Отлагат покупката на първи дом

Инвеститорите влагат рекордни суми в британски жилища, които да отдават под наем, тъй като очакват, че търсенето ще остане високо, предава агенция Блумбърг. Инвестициите в апартаменти и жилища под наем достигнаха около 4 млрд. британски паунда през 2020 г., което е ръст спрямо 2,8 млрд. паунда през 2019 г., показват данни на консултантска компания.

Търсенето на жилища под наем във Великобритания расте от години, като едно на всеки пет домакинства отдава частни имоти, което е ръст спрямо едно на всеки десет през 2001 г., пише в доклад на консултантите, който се позовава на данни на Английското жилищно сдружение. Коронавирусът е ускорил тенденцията, като растящите цени на жилищата и икономическата несигурност принуждават повече хора да отлагат плановете си за покупка на първи дом.

“В резултат от ситуацията след Covid-19 ще имаме повече хора, които ще живеят под наем по-дълго време, тъй като плановете за жилищна собственост се отлагат”, коментира Джеймс Маникс, ръководител на жилищното строителство в консултантската компания.

Друго изследване показва, че инвеститорите в жилища под наем във Великобритания задържат имотите години наред. Близо една трета от имотите, закупени с инвестиционна цел, са притежавани над 15 години преди да бъдат продадени. Само една пета от имотите, закупени с инвестиционна цел, са притежавани под 5 години.

Ниските лихви намаляват разходите по обслужването на ипотечни кредити, а доходността от жилища под наем е изключително привлекателна на фона на други инвестиции, коментират експерти. За дългосрочните инвеститори навлизането на жилищния пазар може да е привлекателен вариант, ако търсят стабилни доходи. Лондон е особено привлекателно място за инвеститорите, купуващи имот с цел отдаване под наем. В следващите години има малка вероятност ниското предлагане на новопостроени имоти в британската столица да отговори на търсенето.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти