Рекордни продажби за Lamborghini

Новият модел Lamborghini Revuelto е първият супер Plug-in хибрид на марката с мощност над 1000 к. с.

Американците купуват най-много от италианските спортни коли

Над 10 000 пласирани автомобила през 2023 г.

За първи път в историята си италианският производител на спортни коли Lamborghini успя да продаде повече от 10 000 нови автомобила за една година. Това се случи през изминалата 2023-а, която е рекордна за легендарната марка. Точният брой на продадените нови коли Lamborghini е 10 112, което е с 10 процента повече в сравнение с предходната 2022 г.

Почти всеки трети продаден нов автомобил Lamborghini е шофиран от американец. САЩ са най-големият пазар за италианските спортни коли и там са пласирани над 3000 превозни средства от марката. Втората държава с най-много нови автомобили Lamborghini е Германия (961) пред Китай (845) и Великобритания (805).

Huracan е най-търсеният нисък автомобил на Lamborghini.

Най-търсеният модел на марката продължава да бъде Urus. Спортният SUV с брутално агресивен дизайн съставлява повече от половината продажби и е избран от над 6000 купувачи. Останалата част от пласираните коли се дължат на Huracan. През изминалата година са били доставени последните изцяло бензинови модели Lamborghini с легендарния двигател V12, включително 12 колекционерски екземпляра Aventador.

Urus e най-продаваният автомобил на Lamborghini.

Изминалата 2023-а беше годината на лансирането на първия Plug-in суперхибрид с 12-цилиндров двигател - Lamborghini Revuelto. Поръчките за него са толкова много, че всички производствени квоти до 2026 г. са заети. Този модел е оборудван с нов мотор V12, съчетан с малък електродвигател и батерия с капацитет 6,8 киловатчаса, която предлага електрически пробег до 10 км. Целта на електромотора е да подпомага бензиновия V12, благодарение на което системната мощност възлиза на 1015 к. с.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили