Рецепти от сръбската кухня

При комшиите

Скарата е “запазена марка” оттатък Калотина

Много месо и големи порции радват чревоугодниците

Сръбската кухня съчетава ястия от балканската, средиземноморската и австро-унгарската кухни, но има свой специфичен облик. На първо място той се определя от прочутата сръбска скара - плескавици, ущипци, кебапчета, които комшиите наричат чевапчичи, приготвени от кайма, вешалица (свинско контрафиле), мариновано по оригинална рецепта, различни видове наденици, котлети, шишчета. Всичко това се пече на жар и се сервира в огромни порции, гарнирано със ситно нарязан лук, каймак, пържени картофи.

Много месо - телешко, свинско, агнешко - се слага на сръбската трапеза и то винаги е в количества като за яки балканци. От постните ястия на почит е бобът, сварен и запечен във фурна. Приготвят се и различни видове гювеч, наречен джувеч. Той може да е постен или с месо, много често в него се използват останалите от скарата мръвки.

Разядки като айвар и каймак, сервирани с хляб, предхождат угощението. Айварът се различава от нашата лютеница по това, че се използват само чушки и понякога патладжани, но не и домати или доматено пюре. Каймакът се приготвя трудно в домашни условия, затова в Сърбия се продава готов. Ако е бял на цвят, значи е пресен и не може да стои дълго, ако е жълт, е отлежавал няколко месеца в дървени съдове и е по-траен.

Много популярна във Войводина е рибената чорба от няколко вида сладководна риба, чието приготовление е цяло изкуство, а гледката на врящото над огъня желязно котле предизвиква обилно слюноотделяне. Една от тайните на тази чорба е, че се слагат много зеленчуци, така че да стане гъста, и задължително - пресен девесил.

Пълнена плескавица

Необходими продукти:
600 г. кайма (смес или само телешка)
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сух чесън
30 мл газирана вода
сол
люта чушка (по желание)
кашкавал, пушено месо
олио

Начин на приготвяне:
Омесете каймата с подправките, нарежете на тънки ивици кашкавала и пушеното месо. Сипете в купичка 20-30 мл олио. Намажете с олио парче фолио или плота, върху който ще разстилате каймата. Разделете месото на 4 топки. С намазани с олио ръце разплескайте едната от топките върху фолиото възможно най-тънко. Върху едната половина сложете плънка от кашкавал и пушено месо и захлупете с другата половина. Прищипете краищата и ги изтънете. Печете в грил тиган или на скара, които са намазани с олио. Сервират се със ситно нарязан лук и топка каймак.

Каймак

Необходими продукти:
2 ч. ч. сурово (непастьоризирано) мляко
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
Солта се разтваря в млякото, което се кипва и се оставя върху изключения котлон, без да се разбърква, докато изстине напълно (4-5 часа). Образувалият се отгоре каймак се изгребва и се прибира в затворен съд в хладилник. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато млякото се обезмасли напълно. Всеки път добавяйте изплувалата сметана в съда в хладилника. Накрая сложете сол и разбъркайте добре. Може да се съхранява до 2 седмици. Каймакът се използва като гарнитура към месо или като предястие, намазан върху хляб. В него може да се добави черен пипер, червен пипер, чесън.

Джувеч

Необходими продукти:
По 500 г. свинско, телешко и агнешко месо
5 глави лук
6-7 домата
2 патладжана
1 ч. ч. ориз
4-5 чушки
целина - парче глава и листа
1 вр. магданоз
2 ч. ч. вода
1 с. л. сухи подправки (“Вегета”)
по 5 с. л. олио и масло
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Месата, нарязани на кубчета, запържваме последователно - свинско, телешко, агнешко, и ги изваждаме. В мазнината изпържваме ориза. На дъното на гювеч или йенска тенджера слагаме половината домати, нарязани на колелца. Върху тях подреждаме месото и поръсваме с черен пипер. Отгоре слагаме ориза, върху него - зеленчуците (патладжаните - предварително отцедени от горчивата вода), най-отгоре останалите домати. Разбъркваме вегетата във водата и заливаме. Накрая сипваме олиото и маслото. Захлупваме и печем 2 часа на 180 градуса.

Пребранац (печен боб)

Необходими продукти:
500 г. бял боб
1 кг лук
2 скилидки чесън
30 мл олио
2 дафинови листа
сол, лют пипер, джоджен
колбас (по желание)

Начин на приготвяне:
Накиснете боба от предната вечер и го сварете, като изхвърлите и първата, и втората вода. В олиото запържете до златисто нарязания на тънки шайби лук. Добавете малко лют пипер и сол. Намажете с олио дъното на тава или глинен съд. Започнете да редите - ред боб, ред пържен лук. Най-отгоре завършете с боб. Сложете чесъна и дафиновия лист, може и още лют пипер. По желание сложете предварително запържена сурова наденица или друг колбас. Залейте с горещо олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около половин час.

Хит на седмицата

Чевапчичи

Необходими продукти:
1,5 кг телешка или смес кайма (за 6 порции)
3 глави лук
4-5 скилидки чесън
1 ч. ч. газирана вода
по 1 ч. л. кимион, червен и черен пипер
4 с. л. олио
1 с. л. сол
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Каймата се омесва в дълбока купа, покрива се с фолио и се оставя 30 мин. на студено. Оформят се малки кебапчета - около 8-10 см, дебели около 1,5 см. Пекат се върху намазана с олио скара или грил тиган, като често се превъртат с помощта на щипка. Не се бодат с вилица! Сервират се по 8-10 броя в питка хляб с нарязан суров лук.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме