Розамунд Пайк - Безпощадната британка

Оттук насетне не толкова популярната у нас талантлива британска актриса - Розамунд Пайк, ще остане в историята със същата конотация, каквато събужда името на Василий Втори - Българоубиец, но без този исторически драматизъм.

Младата българска актриса Мария Бакалова беше тотален фаворит на американските медии и на световните букмейкъри за спечелване на “Златен глобус” за комедийна роля, но в крайна сметка тази награда отиде при Розамунд Пайк за “I Care a Lot” (“Много ми пука”).

Благодарение на лондончанката, нашата Мария остана, един вид, сляпа за “Златния глобус”. В интерес на истината, Розамунд каза много мили думи за нашето момиче, че е талантлива, че е смела. Е... и без награда! Но нищо, горе главата Мария, идват Оскарите!

Сега за Розамунд Пайк. Във филма “Много ми пука” тя играе ролята на Марла Грейсън, която е изключително обаятелна измамница, назначена от съда да се грижи за самотни възрастни хора. Марла е безскрупулна като акула, машина за присвояване на авоарите на своите жертви. Най-накрая среща достоен противник в лицето на възрастна дама, която изглежда е готова да играе в нейната игра, но не и като жертва, а брутално, така както само хищници от най-високо ниво на хранителната верига в природата могат да действат.

Розамунд Мери Елън Пайк е родена в Лондон, Англия на 27 януари 1979 г., зодия Водолей (това е за Алена). Кариерата ѝ излита в космическа орбита като момичето на Бонд. Тя влиза в ролята на Миранда Фрост в шпионския филм за Джеймс Бонд “Не умирай днес” ден” през 2002 г.

Розамунд е единственото дете на Джулиан Пайк и Каролайн Френд - и двамата оперни певци. Учи първо в Бристъл, където тайно от родителите си започва да учи актьорско майсторство и се появява в пиеси. Забелязана е, но много по-късно влиза в бизнеса. Следва английска литература в Оксфорд. Завършва през 2001-а с отличие.

Личният живот на Розамунд не е толкова блестящ, колкото кариерата ѝ. Думата раздяла, е най-често срещаната в биографията ѝ, преди да се отдаде на щастливото си семейство с Роби Униаке - бизнесмен, математик, с два развода и четири деца преди да размножи Розамунд още два пъти. За него - накрая.

След ученическите си любови, бъдещата звезда се влюбва в актьора Саймън Уудс, с когото играят на една сцена, докато следва в Оксфорд. Двамата са красиви, харесвани от публиката, а дори се превъплъщават в екранната двойка - Джейн Бенет и Мистър Чарлз Бингли в шедьовъра “Гордост и предразсъдъци” (2005). Две години пеперудите пърхат в стомасите на двете гълъбчета, докато накрая се разлетяват в различни посоки. И тук е драмата. Саймън разкрива пред света, че е гей и се жени за любовта на живота си - дизайнера Кристофър Бейли, който е работил за Дона Карън, Гучи и Бърбъри. Двамата имат две дъщери - не питайте как са се родили. Кристофър по-късно ще стане първият гей изпълнителен директор в Топ 100 на “Файненшъл таймс”.

Розамунд като добро английско момиче дори присъства на сватбата на бившия си приятел. Тя обаче получава годежен пръстен от Джо Райт, с когото живее четири години, преди да се разделят. Джо Райт е режисьорът на “Гордост и предразсъдъци”, както и на още няколко мащабни продукции, като новата версия на “Анна Каренина” и “Най-мрачният час”. Джо, както нашето момиче - Мария Бакалова - има само една номинация “Златен глобус”, но така и не печели никога статуетка. Мария, не се отчайвай! 

Джо Райт също не се отчайва след раздялата с Розамунд и се жени за Анушка Шанкар, дъщеря на легендарния индийски музикант Рави Шанкар, и полусестра на Нора Джоунс. Сетне и с нея се разделя, за да може похотта му да обвие в облак от мъгла младата Хейли Бенет (“Текст и музика”, с Хю Грант и Дрю Баримор).

Щастието влиза през прага на Розамунд Пайк през 2009-а. Тя се запознава с 18 години по-възрастния от нея чаровен математик и съмнителен бизнесмен - Роби Унаиаке на парти. Британският “Глемър” го описва като “бивш наркоман, превърнал се в бизнесмен”. Три години по-късно Розамунд му ражда първия син, а след още две години и второ момче. Внимание, имената обясняват всичко в семейството. Първият младеж се казва Соло, а вторият - Атом. Ако им се роди и трето момче, допускам има шанс Розамунд да уважи Мария Бакалова и да го кръсти Козлодуй.

Роби владее перфектно мандарин (китайски език, не ястие с мандарини) и дори е научил и двете си деца да говорят на него. Общото му състояние се оценява на 9 млн. долара, колкото е горе долу хонорара за един филм на Розамунд. Но хората се обичат, нека Свети Валентин ги закриля.

 

В нея има мистика

Розамунд е актриса, коя бях гледал в четири или пет различни филма в продължение на 10 години и никога не съм имал възможността да се срещна с нея. Никога не съм знаел или усещал коя е тя всъщност. Но я избрах “Не казвай сбогом” заради усета си. Гордея, че мога да гледам актьори и някак инстинктивно да знам какъв е техният потенциал, докъде стигат възможностите им. Розамунд е доста затворена и пази личното си пространство. Не знаех от къде идва енергията ѝ. В нея имаше някаква мистичност и беше интересно да се работи с нея.

Дейвид Финчър, режисьор

 

Паснахме си от самото начало

Мисля, че с Розамунд си паснахме още от деня, в който се срещнахме на площадката на “Много ми пука”. И двете имахме еднакви въпроси и чувства покрай филма, защото наистина е лудост е да бъдеш лишен от срам. Ние “израснахме”, преживявайки тази история заедно. Тя е изпълнявала роли, които по своята същност са много силни женски роли, но мисля, че този път с персонажа на Марла е съвсем различно. Това е нова територия за нея. Тя играе хомосексуална и женски характер с много енергия. Това е като комбинация от всяка роля, която някога е играла в голям филм. Беше страхотно да се гледа на екран, защото бяхме много запалени по историята от самото начало и чувствахме, че този филм има какво да предложи.

Елиза Гонзалес, актриса

 

Подхожда изключително отговорно

Розамунд подходи изключително отговорно при подготовката на ролята на Марла. Изключително превъплъщение. Тя е изключителна вярна на характера на героинята си. Вярно е, че в живота има много от тези настойници-хищници, които наистина се молят на уязвими и възрастни хора, и някак ги хващат в мрежите си и по същество ги лишават живота им. Истинските житейски истории могат да бъдат доста мъчителни и ужасяващи и мисля, че Розамунд успява да го пресъздаде.

Джей Блейксън, режисьор 

Вдъхновена от Даниел Дей-Люис

Розамунд Пайк не крие, че се влюбва в киното, след като гледа “В името на отца” от 1993-а, с участието на Даниел Дей-Люис, Патрик Конлън и Ема Томсън.

“В този филм разбрах каква енергия, каква сила се крие в киното и колко влиятелно може да бъде то. Оттогава вече мечтаех да се снимам и знаех, че на екрана е моето бъдеще”, казва тя.

След ролята на момичето на Бонд, вратите пред Розамунд се отварят и валят предложение след предложение. Все пак на върха на пирамидата в нейната кариера досега стоеше и стои шедьовъра на Дейвид Финчър “Не казвай сбогом” (Gone Girl). Въпреки че в класацията на IMDB лентата е в топ 200 и е касов успех, филмът минава под радарите на киноакадемията. Въпреки това Розамунд получава първата си номинация за “Златен глобус” и първата номинация за Оскар. След това има още една номинация за глобус, преди да го вземе пред празния поглед на Мария. Не се отчайвай, Мария!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети