Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд: Иванчева не може да ме уволни с хвърчащ лист От Столична община били категорични, че тя няма това право. Арестуваната кметица гласи пиара си Петър Кърджилов за и. д. кмет

Осем бързи производства за хулиганство срещу ултрасите от Пловдив

БГ изкуствен интелект “помага” в британския парламент

Гръцката полиция арестува двама българи, издирвани в страната, на граничния пункт “Промахон”

Мигове от пътешествие на Йордан Радичков в Сибир показва изложба в Монтана

Майката на Иванчева е занесла в “Младост” заповед за уволнение на заместник-кмета Румен Русев

Намерена в Бейрут мъртва просякиня се оказа милионерка

Учени разкриха защо птиците нямат зъби

Еманюел Макрон ще е на двудневно посещение в Русия, за да намери допирни точки с Путин по въпроси за иранската ядрена програма

Честват 60-годишнината на стадион “Ивайло” в Търново Юбилеят ще бъде отбелязан с изложба, лека атлетика и футбол

Прокуратурата възложи на министъра на туризма проверка за спазване на закона по плажовете

ГЕРБ за 24 май: Това е денят, в който отново ще напомним, че образованието е приоритет на нашата управленска програма

Един от пострадалите при катастрофата на “Тракия”: Имаше хора в безпомощно състояние

Вижте какво реши Министерският съвет на 23 май 2018

Заловиха моторист пиян като дърво, без книжка и регистрация

Румяна Угърчинска – френски разследващ журналист и публицист, пред „Труд“: Във Франция е неприлично да се говори, че сме християни Никой в Париж не иска да отиде утре на война с Русия

Какво става след ареста на бившия френски президент Никола Саркози – кои са причините за това и как се приема във Франция. Къде сбърка Западът в борбата си за установяване на демокрация в Либия и други места. Изгубен ли е духът на французите, мълчат ли интелектуалците им. Как приемат всичко около скандала „Скрипал“ и коментира ли се огласеното в България досие на Юлия Кръстева. По всички тези въпроси разговаряме с Румяна Угърчинска.

– Г-жо Угърчинска, бившият френски президент Никола Саркози беше зрелищно арестуван неотдавна за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от режима на тогавашния либийски диктатор Муамар Кадафи. Тази новина не изненада ли всички във Франция, пък даже и света?
– Тази новина не изненада французите, тъй като Саркози вече беше задържан по едно друго дело за разпит за 48 часа. В случая става дума за следствие, което се води от 6 години, и всички знаят, че той ще трябва да отговаря на въпросите на следователите. Задържането за 48 часа се прави, когато заподозреният има опасност да избяга. Но всички знаят, че не е така. В обществото имаше дебати дали това не е начин той да бъде унизен. Стресна ги и друго – все повече става ясно, че са били пренасяни милиони и Саркози може би ще трябва да отговаря за това пред съда.

– Защо се случва сега, вече толкова години минаха оттогава, за това има причини – какви може да са те?
– Причината е, че първите факти излязоха доста късно – през 2012 г. А събитията, за които става дума, са за 2006-2007 година. Тоест, предполагаемото финансиране от режима на Кадафи е станало за първата предизборна кампания на Саркози. Това излезе точно между двата тура на президентските избори през 2012 г. и може би му коства загубата на втори мандат. След като излязоха първите факти – едно писмо, подписано от доверените хора на Кадафи за предполагаемо финансиране от 50 милиона за Саркози, едва тогава бе заведено следствието. То е сложно и се води мъчително, защото се уповава най-вече на тези, които са пренасяли парите, на тези, които са били близко до Кадафи. Липсват обаче доказателствата, липсват преводите – всичко е било давано повече в кеш, но някои преводи са правени чрез арабски банки, сред които е външната либийска банка и др. Тези неща много трудно се проследяват. Ако европейските, западните банки все пак имат някакъв кодекс, който спазват, този вид банки не го спазват.

– Казват, че близките до Кадафи сега търсят възмездие и отмъщение за неговото убийство. Синът му – Сейф ал Ислам, за пръв път попита през 2011 г. „Къде са парите?“ Всъщност за колко милиона става дума – за 5 или 50?
– По всяка вероятност става дума за много милиони. За петте милиона вече има доста събрани сведения, които се припокриват от три различни източници, включвайки и бившият министър на петрола на Кадафи, който е водил тези бележки през 2007 г. Тогава още не ставаше дума за сваляне на Кадафи и не може да се смята, че той е написал това, за да си отмъсти за нещо, което още не се е случило. За част от тези милиони може вече да се говори, че има ясна следа, но за другите 50 милиона все още се търси. Колкото до възмездието, да – Сейф ал Ислам направи едно изявление още в началото на войната, а то беше: „Кажете на този клоун (Саркози) да върне парите!“ Така че те могат да кажат и друго: „Не искаше ли Саркози да замете следите за парите и жестоко да си отмъсти за това, че либийците имаха с какво да го злепоставят“.

– Като се има предвид, че Саркози е юрист, адвокат – едва ли ще се остави да гние в затвора?
– Да, Саркози ще се защитава и то яростно. Той много добре знае как да го прави. Набляга на това, че доказателства няма, тези които потвръждават финансирането, са хора, на които не може да се вярва, защото са били близки до бившия режим на Кадафи. Но един от тях беше посредник от много висока класа – казва се Такиедин и е от ливански произход. Той беше доверен човек, всички отиваха при него, за да им служи като посредник на сделките за милиарди със Саудитска Аралия, с Либия, и т.н. Той проговори, беше и в някои други следствия – осъден е за тях поради факта, че е участвал в корупционни схеми. Но Саркози казва: „Как може да се вярва на един подсъдим?“ Въпросът е, че този подсъдим беше техен доверен човек и то с години.

– Франция и Либия имаха знаково приятелство, докато не стана войната, в която Франция водеше действията на международната коалиция. Сбърка ли Западът с тази война?
– Франция носи огромна вина за това, което стана в Либия. Тя наистина беше водещата страна в този конфликт и настояваше за интервенцията, първа прати самолетите си в либийското небе. Най-жестокото, което направи, е, че остави Либия да се справи с хаоса, който остана след нападението. Това не само спомогна за него, но и за навлизането на всички всевъзможни ислямистки групи в Либия. А тази държава е точно срещу Европа – има 1800 км брегова ивица, отворена към Европа, и всеки момент този бумеранг може да се върне към нашия континент. Новият френски президент Макрон призна публично тази вина по време на знаковото си посещение миналия месец в Тунис.

– Вие направихте разследване след падането на режима на Кадафи и написахте книга за това. Какво е вашето обяснение за всичко, което се случва?
– Бях в Либия четири месеца в продължение на една година, снимах и филм и оттогава ходя редовно там. Имам много ясна представа за ужаса, в който живеят либийците. Това е недопустима трагедия, в която международната общност хвърли тази държава. Целият либийски народ страда, има хиляди убити, има всякакви трафиканти, нестабилност, ужас… Всичко това е неразбираемо. Все едно още стоим и гледаме някакъв спектакъл, а всъщност ние сме част от него, защото го предизвикахме. И днес отново присъстват всички големи световни сили – всеки си е избрал по един шампион в либийския конфликт и си го поддържа. По този начин вместо да се намери решение, конфликтът става все по-дълбок и по-трудно може да се мисли за изход от него.

– Атентатите във Франция следват един сред друг, какво не взема предвид властта и безсилна ли е тя пред тях?
– Това, което не се взима предвид, е, че отровата е в мозъците. И за да се изтръгне тя от мозъците на всички тези, които прибягват до такъв вид терористични актове, това изисква много политическа воля, изисква много дълбок катарзис на обществото, за да си зададе въпроси, които са свързани с идентичност, с начина, по който живеем заедно, които са свързани с външната политика на Франция, с политическите и стратегическите й цели. И най-вече с това как тя се грижи за своята младеж, за своето бъдеще. Във Франция все повече се говори, че ние трябва да бъдем държавата „стартъп“ и все повече се налага американският начин на мислене: че тези, които са най-добрите, ще успеят. А какво става с другите? Другите, които Франция загърби, с които тя не се занимаваше цели 30 години – те днес убиват.

– Има ли страх след французите, чува ли се гласът на интелектуалците, които винаги са успявали да говорят високо?
– Те продължават да говорят високо и все по-високо. Задават все по-яростно въпроси, които никой не иска да зададе. Все повече стои въпросът за ценностите и за това трябва ли в името на доброто съжителство, на факта, че Франция е толерантна, да ги загърби и да позволява на други религии, които още не са се справили с радикализма си, да отравят обществото и да противостоят на френските ценности. Все повече интелектуалци казват, че във Франция стана дори неприемливо да се говори, че сме християни. Ако не кажем, че сме християни, че това е част от нашата идентичност, ако не кажем, че другите са добре дошли, но те трябва да се съобразяват с това, което сме, ние сме загубени.

– Не можех да повярвам, когато чух, че покрай Коледа властите в Париж са препоръчали да няма много тържества, за да не се дразнят хората от другите религии.
– Да, това е част от онова, което обобщих – че стана почти неприлично да се казва, че сме християни и че имаме християнски ценности. Всичко това в името на съжителството. Да, във Франция има много мюсюлмани, но това означава ли, че тя трябва да се промени, за да ги приеме? Не би ли трябвало те по-скоро да се променят, за да бъдат интегрирани?

– Светът се тресе от безпрецедентния скандал „Скрипал“, Франция също се включи солидарно и изгони няколко руски дипломати. Какво иска, какви са целите на Запада с тази истерия?
– За съжаление, това, което констатирам, е че се върнахме в хода на Студената война и може би със степен повече в противостоенето, пропагандата, дори в изопачаването и тълкуването на информацията… Винаги съм била обективна и, за щастие, повечето от французите също са обективни. Те гледат на всичко това и питат: „Накъде сме тръгнали без доказателства и за какво е цялата тази истерия?“ Никой във Франция не иска да отиде утре на война с Русия.

– Приемат ли французите всичко, което им се поднася от политиците, за чиста монета?
– Все по-често по телевизиите и медиите се чуват гласове на политици, които обясняват, че Русия е най-голямата заплаха за Запада. Но повярвайте – аз живея там и не чувствам никаква заплаха от страна на Русия. Все пак от 4 години имаме във Франция 248 убити и нито един от тях не е убит от Путин.

– Все повече се чуват гласовете на тези, които заявяват, че елитите в Европа не са никакви елити, затова и се е стигнало дотук. Колко зле е ситуацията?
– Елити има, но те просто не са същите. Елитите преди бяха по-близко до интелектуалците в Латинския квартал, където имаше и революционери, и ляво мислещи. Сега елитът е повече елита на финансите и на банкерите. Те са тези, които решават, и които плащат на медиите, на интелектуалците. Те сега диктуват музиката.

– От миналия месец една от най-коментираните теми в България е тази с осветеното досие на световноизвестния учен Юлия Кръстева. Обществото буквално се раздели на две и то най-вече хората с десни убеждения, за които нейното име бе едно от най-уважаваните. Поредният развенчан български мит ли е професорката по лингвистика?
– Тя е професор по лингвистика. Каквото и да е било нейното минало, каквото и да е ставало, тя е това, което е. Фантомите от миналото винаги се връщат. Трябва обаче да поставим цялата тази история в контекста на тези години. Тогава, за да направи човек кариера, е трябвало да прави и компромиси. Но не всеки ги е правил.Това е от сферата на личното мнение. Госпожа Кръстева тотално отрича всичко, смята, че то е заговор срещу нея, че искат да опетнят името й. Трудно може да си представим, че писалите рапорти от срещите си с агент „Сабина“, са мислели да развалят името й няколко десетилетия преди да е станала световно величие. Но съществува комисия по досиетата,съществува закон. Решенията на тази комисия бяха приети от всички, колкото и неприятно да е било това за някои от тях. Не зная кого иска да съди г-жа Кръстева и точно какво отрича, но тя трябва да реши проблема си с тези, които са били от ДС.

– Как се посреща тази новина във Франция, където Кръстева има голям имидж?
– Имаше не малко коментари и статии. Една от тях написах аз в „Нувел Обсерватьор“ – старах се да си свърша журналистическата работа. Да, в интелектуалните среди се коментира много, получих не малко обаждания от хора от тези среди. Някои от тях – изненадани, а други казаха, че това въобще не ги е изненадало. Шпионските истории са лайтмотив в повечето от книгите на г-н Филип Солерс, съпруга на Юлия Кръстева, която също е писала по тази тема. Не сме изненадани. Това ще продължава да се коментира така, както се коментираше, когато излезе досието на Милан Кундера. Винаги е шок за тези, които са останали, но така или иначе, за да затворим страницата, първо трябва да я прочетем.

 

Нашият гост

Румяна Угърчинска е родена в София, но само 9 г. от живота си е прекарала в България. Автор е в различни авторитетни френски вестници и списания. Издала е няколко книги, сред които “КГБ и сие”, “Истината за атентата срещу Йоан-Павел I”, , 2007 г., която излиза във Франция едновременно с документалния й филм по същата тема, “Газовата война”, “За кожата на Кадафи”. Редовен коментатор на международните събития по Франс 24 и други телевизии и медии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. И Угърчинска успя да ме разплаче, Боже колко мъка има по тоя свят Боже! Ама пък същият е казал че кой квото е заслужил това ще получи. Ей го Кадафито мислеше че е несменяем полуБог на Либия, че е най-важният в ислямския свят, най-важният в цяла Африка, че може да купува дори лидерите на Запада и да командори, дори големите държави в Европа, ама на не му се получи….и инш Аллах… баш неговите либийци го изнасилиха със щик, преди да го застрелят с личния му златен пистолет. Ей го и Саркозито, който беше президент на една от Великите сили, а си позволи да бъде финансиран от болният с мания за величие арабски психопат и затова ще плаща също. От друга страна Румито току що се сетила, че никой французин не бил готов да ходи на война с Русия! Да ама 99% от руснаците още утре са готови да тръгнат на война със който и да е включително и със Франция, при това съвсем без никакви основания и ако Франция наистина е Велика страна, а не плашлив помияр трябва да си поеме отговорностите пред цивилизацията, а не да се плаши от зомби неандерталците от изток. А тя дето си е завряла главата в пясъка, да си я извади и да разбере че опасностите за Европа са многопосочни и че скандала Скрипал, колкото ситуационен и моментен, толкова е резултат от едно напълно съзнателно десетгодишно безчинстване на същите тия неандерталци из Европа по всичките възможни фронтове от десетките видове хибридна война, шпионски операции, намеса във чужди вътрешни работи и избори в почти всяка страна на света, през купуване на цели пети колони в много страни, през 15 годишна тайна надпревара във въоръжаването, до открита война с окупиране и анексиране на територии на съседни, и не само съседни страни с типичната за империализма обсебване на природните им ресурси. Това което всеки разумен човек вижда в нашествието на исляма на Европейския континент самите Французи не могат да забележат вече повече от 40 години, затова нормално е руската заплаха да я забележат също толкова “реактивно”, но дотогава вече няма да имат изоби за Президент на Републиката, а Путин в следващият си мандат вече ще им е назначил лично подчинен на него Губернатор, пък ако има късмет той може и да е Саркози, слава Богу няма как да е Кадафи, макар, че на Путин много би му се искало.

  1. Каква велика страна е обора франция бе идиот? Територия населена със селтаци, които от немайкъде издигнаха един осъден на смърт дезертьор за национален герой. Само плоскочелите селтаци у нас ала желев се пишат франкофони.
   Пп. Русия не е тръгвала да завладява франция, докато обратното е факт – това като напомняне за простите идиоти.

 2. Не само във Франция, навсякъде е неприлично да си християнин защото сме зверове и животни . Християнина вече не е религиозен човек а Ганьо с голям златен кръст на врата- нищо общо с религията и милодърдието. Напротив варвари и животни, виж Путин виж Тръмп сега колко народ ще изгори още в Сирия. Готви се нова християнска война против човечеството.

  1. путин и тръмп не са най-добрите примери какви говеда са християн(-демократическите) политици и народи.
   погледни обора германия, австрия, холандия, белгия, дания и тем подобните оборчета.

 3. Франция и Русия само веднъж,поради мегаломанските амбиции на Бонапарт са били във война,а по принцип поради ред фактори са имали винаги общи интереси.Достатъчно е да си припомним двете световни войни.Дори иконата на французите Генерал Дьо Гол нееднократно го е подчертавал,въпреки че нито веднъж не е произнесъл СССР,а Русия наблягайки на общите стратегически интереси на двете държави.

 4. Дежурните Лай*номети, апологетите на африканската бензостанция, въоръжена с атомни бомби, пак се изказаха с неграмотните си тези. Истината за тази империя на злото, Кадафи и тем подобни е казана в коментара на “Румяно…” Няма какво повече да се добави.

  1. Отново се доказваш като олихофрен с ценности… те на поръчков дисидент на луканов.

 5. Румяны Угарчинскыа : гаварит МAсква! Глупостите които тази измислена журналистка, фенка на Путин, наговори по адрес на Юлия Кръстевя са достатъчно показателни, че е агент на влияние на Владимир Владимирович Путин.

 6. Fakt – Kadafito imashe plan za iadreno oruzhie, chrez ,bashtata’ na Pakistanskata iadrena programa Abdul Kareem Khan , merkantilna osoba, prifanat ot Mosad i Aman/ Izraelskoto voenno kontrarazuznzvane/ , ta si go poluchi spored ambiciite. A korumpiraniot Sarkozi si zasluzhava pandelata. Francia e oficialno SECULAR drzhava, kakvo hristienstvo ! Hriestieni sa samo Vervashtite v uchenieto na Hristos! Koito ne verva v inteligentniot dizain na zhivota, da si ,dokazva’ maimunskoto rodninstvo.

 7. До Румяно,Румяно: ………………….Браво!……………………
  А колкото до другата Румяна ,би трябвало да се прекръсти от Угърчинска на Румяна Френска…………….Може и заради афинитета й…………………Към Френската …………………История……………..

 8. tazi kukumjavka ,deto se piše za frenska pisatelka,moze samo da plue po RUSKO, TE ARABITE NA MAIKATA KOLONIZATORKA, ŠTE JA OPRAVJAT CERVENA ZGARCINSKA. TAM ŠTE E GOREŠTO CERVENA/RUMENA PISATELKO, ŠTE SE VARNEŠ PAK V LIBIJA PRI ONEJA REZACI DETO PROVERJAVAT TUNELA .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.