Русия завежда граждански дела срещу фейсбук и туитър заради законите за местните данни

Руската агенция, следяща комуникациите, заяви в понеделник, че открива административни производства срещу компаниите туитър и фейсбук за това, че те не са успели да обяснят как планират да спазват законите за местните данни, предаде агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

"Роскомнадзор" е цитиран да казва, че Twitter и Facebook не са обяснили как и кога ще се съобразят със законодателството, което изисква всички сървъри, използвани за съхраняване на личните данни на руснаците, да се намират на територията на Русия.

Ръководителят на агенцията, Александър Жаров, беше цитиран да казва, че компаниите имат един месец, за да предоставят информация, или в противен случай ще бъдат предприети наказателни действия срещу тях.

През последните пет години Русия въведе по-строги закони за интернет, изискващи от интернет търсачките да изтрият някои резултати от търсенето, месинджър услугите да споделят ключовете за криптиране със службите за сигурност, а социалните мрежи да съхраняват личните данни на руските потребители на сървъри в рамките на страната.

Коментари

Задължително поле