Руски диетолог: Внимавайте с минералните води

Със затоплянето на времето минералните води стават все по-популярни, но някои от тях не са толкова безопасни за здравето ни. Как да утолим жаждата си правилно, обясни руският диетолог Сергей Обложко, предаде РИА Новости.

В жегата в човешкото тяло е възможно нарушение на водно-електролитния баланс. Можете да го възстановите с помощта на минерална вода, но не всяка минерална вода е подходяща за по-честа употреба, предупреди лекарят.

Той обясни, че по света е обичайно минералните води да се разделят на трапезни и лечебно-профилактични. Последните трябва да се консумират по препоръка на специалист и само в определени дози, в противен случай вместо полза те ще нанесат вреда.

"Лечебните високоминерализирани води трябва да се пият само по съвет на лекар. Трябва да обърнете внимание на това, тъй като минералната вода може да бъде с много различен химически състав. Има минерални води, които в големи количества могат да навредят на здравето ви. Може да се стигне до болки в червата, неочаквано разстройство или нарушение на водно-електролитния баланс в тялото", каза той.

Трапезните минерални води са подходящи за ежедневна употреба, но не е препоръчително напълно да се премине към тях и да се откажем от обикновена питейна вода, отбеляза диетологът.

"Трапезната минерална вода попълва недостига на електролити и ви позволява по-добре да утолите жаждата си. Но минералната вода не замества обикновената питейна вода напълно, защото се абсорбира от червата по различен начин. Не е нужно да преминавате напълно към минерална вода, за да утолите жаждата си”, съветва Обложко. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл