САЩ и Южна Корея спират някои военни учения

САЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за неопределен срок някои от съвместните учения, съобщи Пентагонът. Това става след срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по-рано този месец, предаде Ройтерс.

"За да се подпомогне прилагането на резултатите от срещата на върха в Сингапур, в координация с нашия съюзник Република Корея, министърът на отбраната (на САЩ) Джеймс Матис преустанови за неопределен срок избрани учения", заяви говорителка на Пентагона.

Тя добави, че това включва преустановяване на учението "Бранител на свободата", както и на две учения по програма за обмен, засягащи морската пехота, които трябваше да се състоят в следващите три месеца.

На пресконференция след срещата с Ким в Сингапур Тръмп заяви, че ще спре редовните военни учения с Южна Корея, които определи като "доста провокационни" и скъпи. Северна Корея отдавна искаше да бъде сложен край на военните учения.

По-рано през седмицата САЩ и Южна Корея обявиха, че преустановяват планираното за август учение "Бранител на свободата".

Говорителката заяви, че вчера Матис се е срещнал с държавния секретар Майк Помпейо, председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд и съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън.

"В помощ на предстоящите дипломатически преговори на държавния секретар Помпейо всякакви по-нататъшни решения ще зависят от това дали КНДР ще продължи да преговаря по продуктивен и добросъвестен начин", каза тя.

Коментари

Задължително поле