САЩ потвърди, че падналият в Афганистан самолет е на американските ВВС

Снимка: Twitter

Самолетът, който се разби в Афганистан, принадлежеше на ВВС на САЩ , нищо не се знае за състоянието на членовете на екипажа в момента, потвърди началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн, цитиран от TACC.

"Очевидно загубихме самолет. Нищо не знаем за състоянието на екипажа", цитира думите му порталът Military.com. Голдфейн каза още, че катастрофиралият самолет е комуникационен самолет Е-11А. Според него в момента представители на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) разследват причините за инцидента. Генералът не потвърди дали самолетът е бил свален.

От своя страна ръководителят на Пентагона Марк Еспър на съвместна пресконференция с френския министър на отбраната Флорънс Парли също заяви, че знае за катастрофата на самолета. "Аз съм наясно със ситуацията. В момента нямам какво да добавя. Ситуацията се развива и ние следваме развитието", каза той в отговор на искане за предоставяне на допълнителни подробности.

По-рано Reuters, позовавайки се на източници в администрацията на САЩ, които говорят при условие на анонимност, съобщават, че по-малко от 10 души са били на борда на самолета. Според тези данни в момента няма доказателства, че самолетът е бил свален.

Представители на радикалното движение „Талибан“ поеха отговорност за катастрофата. Талибаните също заявиха, че самолетът принадлежи към ВВС на САЩ и че сред загиналите има няколко служители на ЦРУ.

Самолетът се разби в понеделник сутринта в централната провинция Газни в район, контролиран от талибаните. Както правителственият източник каза пред 1TV News, "това е бил военен самолет и очевидно е използван от коалиционните сили". Очевидци на инцидента съобщиха, че местните жители са открили тялото на пилота, който „е бил чужденец“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка