САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

САЩ разглеждат пълен набор от варианти за противодействие на Иран в региона, включително военен, но Вашингтон не желае война с Техеран. Това заяви държавният секретар Майк Помпео в интервю за телевизия Си Би Ес.

„САЩ разглеждат пълен набор от варианти. На няколко пъти информирахме за тях президента Доналд Тръмп и ще продължим да го държим в курс. Убедени сме, че можем да предприемем редица действия за възстановяването на сдържането, което е нашата мисия“, подчерта ръководителят на американската дипломация.

Отговаряйки на журналистически въпрос, дали САЩ разглеждат военен вариант за противодействие на Ислямската република, държавният секретар отговори: „Естествено“. При това той добави: „Президентът Тръмп каза много ясно, че не желае да води война“.

През последните дни рязко си изостри ситуацията в района на Оманския залив, който е от изключително значение за снабдяването на световните пазари с петрол. Бяха атакувани няколко танкера, за което САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Иран. Цените на „черното злато“ на световните борси се повишиха.

Коментари

Задължително поле