САЩ спират производството на „АстраЗенека“ в Балтимор

Администрацията на президента Джо Байдън реши, че заводът Emergent Biosolutions в Балтимор (Мериленд), който произвежда ваксини на британско-шведската компания „АстраЗенека“ и американската „Джонсън &  Джонсън“, ще бъде напълно контролиран от последната. По този начин производството „AstraZeneca“ в тези съоръжения ще бъде спряно, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Новите американски власти предприели такава стъпка, след като 15 милиона дози ваксина на „Джонсън & Джонсън“, са бракувани поради смесване по погрешка на компонентите на лекарствата на двамата производители. Администрацията на Байдън е загрижена, че инцидентът може да наруши общественото доверие в двете лекарства, което противоречи на плановете на американското правителство за ускоряване на ваксинациите в страната. Както отбелязва вестникът, ваксината „Джонсън& Джонсън“, за разлика от „АстраЗенека“ е еднокомпонентна, освен това американската компания вече в края на февруари получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да използва нейната ваксина , докато ваксината на „АстраЗенека“ все още не е одобрено за употреба в САЩ.

„АстраЗенека“ води преговори с американските власти за намиране на нов обект за производство на своята версия на ваксината. В същото време представител на завода заяви, че производството на лекарството от британско-шведската компания няма да бъде спряно, докато компанията не е получила модифицирана версия на договора.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка