Световен дневен ред - декември 2019 (ИНФОГРАФИКА)

Джонсън на крачка от разбиващо мнозинство в парламента

Първите стъпки на новата Европейска комисия, която официално встъпва в длъжност на 1 декември за 5-годишно управление на ЕС, и предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември са основните световни събития през предстоящия месец, към които ще бъде приковано публичното внимание.

В понеделник, първия си ден като председателка на ЕК, Урсула фон дер Лайен ще отлети за Мадрид за срещата на върха, посветена на борбата с промените в климата. Тази визита е по-скоро символичен жест от страна на Фон дер Лайен, който да потвърди поетия от нея ангажимент за опазване на планетата ни и за амбициозната задача, която тя си постави като основна за мандата є - изработване на европейска „зелена сделка”.

За ключовия вот в кралството последните проучвания вещаят мнозинство за консерваторите на премиера Борис Джонсън, което ще му позволи да изпълни обещанието си Великобритания да напусне ЕС в последния предвиден срок - 31 януари 2020 г. Според изчисления на YouGov торите ще получат 359 депутати в 650-местната Камара на общините, което би бил най-добрият резултат за партията от победата є през 1987 г., когато начело бе Маргарет Тачър.

Коментари

Задължително поле