Себастиан Курц положи клетва като нов канцлер на Австрия

Снимка: Twitter

Новото правителство на Австрия, ръководено от Себастиан Курц, положи клетва пред президента на страната Александър Ван дер Белен.

Това е второто правителство, ръководено от Курц. Първият кабинет, сформиран през декември 2017 г., се разпадна през май 2019 г. заради скандал около бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Церемонията се проведе в кабинета на федералния президент.

Преди полагането на клетва от страна на новия кабинет, президентът освободи от длъжност преходното правителство, ръководено от първата в историята на Австрия жена-канцлер Бригите Бирлайн.

Австрийската народна партия на Себастиан Курц се споразумя миналата седмица с партията на „Зелените” за сформирането на правителство. Новият кабинет се състои от 17 души – канцлер, вицеканцлер, 13 министри и двама държавни секретари.

По този начин Курц се върна отново като глава на правителството на Австрия. Лидерът на „Зелените” Вернер Коглер стана вицеканцлер и министър на държавната администрация и спорта. Начело на Министерството на външните работи остана министърът от временното правителство Александър Шаленберг.

Коментари

Задължително поле