Северна Корея минава на 4G. Ето какви смартфони използват там

В средата на месец януари в интернет пространството се появиха невероятни слухове за началото на прехода към 4G мобилна връзка в Северна Корея. И в случай че не сте се замисляли за подобни дреболии, да, през цялото това време севернокорейците са използвали 3G. Преходът към 4G започна поради факта, че Китай активно внедрява 5G и Huawei с удоволствие продаде своите стари базови станции на севернокорейците, информира "Калдата". В същото време, както казват експертите, 4G ще се появи само в големите градове. В останалите региони властите ще продължат да развиват 3G мобилните мрежи.

Северна Корея е толкова откъсната от останалия свят, че има не само собствен ИНТРАНЕТ, но и собствени марки смартфони. 

„Другарят“ Ким Чен Ир (баща на сегашния държавен глава Ким Чен Ун) не можеше да си състави ясно мнение дали севернокорейците се нуждаят от мобилни телефони. По тази причина през 2002 г., когато в страната се появяват първите телефони, се заема с този казус, за да ги забрани. През 2008 г. настроенията се промениха и мобилните телефоните отново започнаха да се продават.

Когато забраната е отменена, египетската телекомуникационна компания Orascom Telecom Media and Technology Holding си партнира със севернокорейската държава, за да създаде мобилен 3G оператор, наречен Koryolink. Трябва да се отбележи, че Huawei (тогава все още не е под санкциите на САЩ) активно подпомага изграждането на мрежата. Въпреки че това противоречи на наложените от САЩ санкции срещу Корея.

Интересен факт: до 2021 г. мобилната мрежа покрива 94% от населението, но само 14% от територията на страната. По данни от 2017 г. 69% от домакинствата са имали смартфон.

Пет години след стартирането на мобилния оператор – през 2013 г. в страната беше представен първият собствен смартфон Arirang, кръстен на корейска народна песен. За онези години той имаше доста добри характеристики.

Два забавни нюанса

Първо, въпреки че от 2008 г. страната разполага с 3G мрежа с честота 2100 MHz, а посещението на Ким Чен-ун във фабриката за смартфони беше максимално разгласено, до 2015-2016 г. гражданите на Северна Корея можеха да използват телефони само за разговори и SMS-и. 3G беше разрешена единствено за чужденците (това, между другото, беше облекчение, тъй като до 2013 г. телефоните трябваше да се оставят на границата).

Вторият нюанс е голямата вероятност фабриката за смартфони по онова време да е била инсценирана. Смартфоните са били сглобявани в Китай, а севернокорейците са се престрували, че ги сглобяват самостоятелно.

Но това е само началото. След Arirang в страната се появяват севернокорейските марки Jindallae, Hwawon, Madusan, Chongsong, Chollyong. Няма Samsung, няма iPhone.

Да отбележим, че технологиите в Северна Корея не се развиват бързо. Например, от 2013 г. до 2018 г. смартфоните са работили с Android 4. Но в средата на годината севернокорейската телевизия представи смартфона Arirang 171, който вече работеше направо с Android 7.1.1. 

Arirang се счита за един от най-съвременните производители. Другите компании продължиха да предлагат бюджетни смартфони с Android 4.4. Ето, между другото, и рекламата на смартфоните Airrang 151 и Arirang 171. Можете да я гледате от средата. Видеото е малко като от 80-те или началото на 90-те години на миналия век.

Вероятно за най-модерният смартфон може да се счита Kiltongmu от 2019 г., който визуално много прилича на Samsung Galaxy Note 8. За това подсказва и фактът, че във вестникарските реклами на смартфона се подчертаваше възможността за писане на ръка. Но е малко вероятно това да е точно Samsung. По-скоро става дума за някакъв китайски клонинг.

Kiltongmu дава информация за това какви приложения използват севернокорейците. В рекламата се подчертава, че смартфонът се предлага с полезни предварително инсталирани приложения („речници, видео плейъри и други популярни програми“). Похвалите за предварително инсталирани приложения подсказват, че в КНДР няма онлайн магазини за приложения.

През 2023 г. журналисти от Южна Корея са уловили откъслечна информация, че Северна Корея представя нови смартфони. Но какви са тези смартфони, не е известно. Но за един от моделите се разбра, че работи с Android 12. По-късно тази реклама бе намерена. Това е някакъв интересен смартфон с прибираща се предна камера.

В същото време телефоните с бутони все още са доста популярни в страната. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии