Смокинята е плод на боговете

Хапването на смокини винаги създава неизразимо удоволствие. Казват, че е плодът на боговете заради лепкавата гъста сладост, която изтича от узрелите плодове, и неповторимия аромат, който изпълва въздуха. Днес вече знаем, че този плод силно впечатлява и заради здравословните си качества и свойства.

Смокините имат силно детоксикиращо действие. Те са богати на калий, манган, фосфор, желязо и калций. От набора витамини най-много смокините съдържат витамини К, В1 и В6. Този плод не спира да ни удивлява и днес, когато научаваме нови факти за него. Три средно големи смокини съдържат 140 калории и 5,5 грама фибри. Това количество е повече, отколкото в една чаша овесени ядки например, или в една филия пълнозърнест хляб. Смокините са изключително боати на калций и са природен лек срещу висок холестерол. Богати са на желязо и манган, което ги прави полезни при анемия. Освен това имат слабителен ефект, особено ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно. Според народната медицина белият сок, който отделят прекършените смокинови листа и клонки, може да лекува брадавици.

Смокините са сред най-сладките плодове на планетата, съдържат 55 процента натурална захар. В същото време те са сред най-нетрайните плодове. Дори в хладилник те не моат да се запазят повече от ден-два. Освен всичките им предимства, смокините са доказано силен афродизиак.

Колкото и да са полезни и много вкусни, ароматни и неустоими, все пак внимавайте с количеството. Като всички останали сладки плодове, ако се прекали с тях, могат да имат и негативни ефекти. Например малките семчици са коварни за стомаха и червата, те могат да предизвикат неприятно раздразнение.

Коментари

Задължително поле