Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 20 януари 2020

На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Софиянеца донесе паламуд на рибарите в “Морски сговор” Горещи молитви към Свети Николай за слука и закрила

Жельо Попов и Софиянеца са авери в морето и на сушата.

Поп си забравил расото, кръчмарят го навлякъл и сервирал рибена чорба по масите

„На един Никулден, така се напихме, че попът, като си тръгна, забрави си чантата с расото. Това и чаках. Навлякох го и започнах да сервирам рибена чорба. Попът се върна и като ме видя, започна да вика, че не било редно. Ама ние паднахме от смях.“ С този разказ на съдържателя на кръчмата „Морски сговор“ и майстор-готвач – Петьо, започна празникът на рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас.

И тази година рибният курбан, сготвен от него и жена му, бе осветен от духовник, който призова всички да хвърлят цигарите и да запалят свещ, а после горещо се помолиха за слука през идната година.

Морските вълци празнуваха традиционно Никулден по стар стил (на 19 декември) в култовата си кръчма „Морски сговор“. За празничната трапеза бяха извадили от фризера замразен паламуд, сафрид и чернокоп. Рибите цвърчаха на скара, а готвачът Петьо бе сготвил рибена чорба от девет вида риби. По принцип колкото повече риба има в супата, толкова е по-вкусна, а накрая се добавя и вълшебната подправка дивисил, може и целина.

„Казах на всички в селището- който не донесе риба и я крие, догодина няма да има късмет в морето. Затова никой не посмя да не се включи в общото дело. Даже колега, който се кълнеше, че не е уловил нито един паламуд тази есен, донесе най-много“, каза кметът на рибарското селище Димитър Янчев- Брадата.

Най-големите смехове по масите бяха свързани с паламуда. Уж няма-няма, а на всяка от трапезите имаше солен, топящ се в устата като масло паламуд. Рибарите се веселяха, като обясняваха, бе го взели от рибната борса, даже някои го внесли от чужбина.

„Ходих специално до Турция и Гърция, за да набавя паламуд“, разказваше рибар. Друг му пригласяше, че донесъл от… Норвегия. Рибарят Жельо Попов пък се снима с пълна чиния веян паламуд в едната ръка и туршия от камби- в другата. Той каза, че на неговата маса паламудът бил донесен от Софиянеца. Софиянеца е рибар, който дошъл за малко в селището и останал завинаги. Зарязал си бизнеса в София, взел жената и дошъл в Ченгенето да живее целогодишно. „Той ни научи да ловим риба“, каза аверът му Попов. Всеки от рибарите си бе донесъл и ракия и вино домашно производство.

Още преди да започне празника, дойдоха и капитани – ветерани, както и морякът Николай Димитров- единственият, който се спаси при крушението на кораба „Ванеса“ в Керченския пролив. Димитров сега работи в „Портфлота“. Той показа и иконата на Свети Николай, с която никога не се разделя, и която била в джоба му по време на корабокрушението.

„Как да отида да живея в Бургас? Само като си представя, че подпирам лакти на балкона там- и съм свършен. Цял живот съм на колибите край морето, това е раят“, разказваше кметът Митко Брадата. Той е един от най-старите и опитни далянджии в България. Знае тънкостите на занаята до най- малка подробност, а сега върти и селището, и гледа да осигури добър живот на морските, които живеят в малките живописни хижи. Хижите са пръснати по брега на двата канала на Ченгене скеле. По тях пърпорят лодките им, за да влязат в морето на риболов.

Рано сутринта на Никулден по стар стил, няколко лодки бяха влезли в морето да си пробват късмета, въпреки че времето беше лошо и гъста мъгла тегнеше над залива. Не хванали нищо, но щом излязоха на брега, всички ги посрещнаха с овации и покани за се присъединят към техните маси. „Безрибна година беше тази, дано не се повтаря. Дано Чудотвореца ни даде здраве и късмет“, повтаряха морските вълци.

Празникът се завихри на фона на песните на „Тоника“ и Стефан Диомов, като най-много се въртеше „Бургаски вечери, рибарски мрежи“. Казанът с рибената чорба бързо бе преполовен, че и почти изпразнен още до обед. А що се отнася до поверието, че прекомерната консумация на паламуд „отключвала 100 стари болести“, никой не се съобрази с него.

Най-голямата новина при нас е, че ще ставаме туристическа атракция, разкриха рибарите от Ченгене скеле. От догодина тук ще идват организирани туристи, които ще разглеждат живописните хижи, пристана и ще ходят да ловят риба, заедно с морските. Ще има и ветерани в плетенето на врежи и стягане на моряшки възли, които ще показват на гостите как се плетат дори и мрежи, в които се хващат русалки. Кръчмата „Морски сговор“ ще е традиционно пълна с вкусотии- морски дарове на скара, рибена чорба с дивисил и целина, та дори и паламуд- целогодишно. За целта кръчмата вече е разширена и покрита, а пристанът е направен артистично- като кораб с руля и всичките му подробности. Пристанът е на улица „Консервна“. Както е известно, в Ченгенето, всички улици носят имената на ветровете, които духат в залива: сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз. Изключение прави една от улиците, на която живущите там изразяват желание да носи името „Консервна“ по класическия едноименен роман на Стайнбек – „ Улица Консервна“.

„Не знам кой вятър ме довя мен тук, но нито девет вала, нито ураган може да ме откърти от свободния живот на рибаря. Наводнения огромни преживяхме, в люти зими оцеляхме, сега имаме само една молба- морето риба да ни дава“, призна млад рибар. Наистина преди няколко години селището преживя наводнение и тогава всички се разбягаха в посока към града. Само двама смелчаци останаха да нощуват, като единият натопи другият, че не спял в хижата си, а в колата, за да може като завали, да натисне газта и да бяга към града.

От година жителите на Ченгенето имат и нова страст- карат велосипеди и така се придвижват по-лесно по улиците с имена на ветрове и роман.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.