София влиза в топ 30 по поскъпване на жилищата

Цените на жилищата в София са нараснали със 7% за година.

Наравно сме с Единбург и Франкфурт, а точно преди нас е Берлин

Будапеща е №1 с ръст от почти 23%

София е на 30-о място сред 150 града в индекса Global Residential Index на компания за недвижими имоти, който отразява ръста на цените на жилищата. През последните три месеца на миналата година цените в българската столица са нараснали със 7% на годишна база, показват данни на консултантската компания. Същото повишение е отчетено и в Единбург и Франкфурт, а непосредствено преди София е Берлин с ръст на цените на жилищата от 7,4%.

В индекса на консултантската компания по страни България е поставена на 20-о място с повишение от 6,3% на годишна база през четвъртото тримесечие.

София се изкачва с две позиции в индекса спрямо третото тримесечие на миналата година, въпреки че тогава бе отчетен по-висок ръст на цените на жилищата от 8,3% на годишна база.

През четвъртото тримесечие на миналата година Будапеща е градът с най-силен ръст на цените на жилищата в света с повишение от почти 23% на годишна база. Унгарската столица е в топ десет на индекса през последните пет последователни тримесечия. В топ три попадат още китайският град Сиан с ръст на цените от 22,4% и Ротердам с повишение от 15,7%.

Като цяло в повечето градове по света цените на жилищата нарастват. В около 79% от градовете цените са се повишили през 2018 г., което обаче е спад спрямо 87% през 2017 г. Индексът е отбелязал общ ръст на цените на жилищата от 4,3% през последното тримесечие на миналата година спрямо 4,5% в предходното тримесечие.

В топ десет през последните три месеца на 2018 г. попадат само азиатски и европейски градове. След Ротердам се нареждат Порто (15,6%), Ахмедабад (15,4%), Циндао (13,2%), Амстердам (13,1%), Загреб (11,8%), Утрехт (11,6%) и Чунцин (11,6%).

В Азия Хонконг губи 36 позиции за три месеца и заема 43-о място в класацията, която някога оглавяваше. Несигурността около жилищните инициативи на правителството, спадът с 14% на фондовия пазар през 2018 г. и повишаването на основната лихва през септември 2018 г. задушават търсенето в Хонконг, отбелязва консултантската компания.

Ключовите градове в Латинска Америка се изкачват в класацията, като Богота, Сантяго, Мексико Сити и Лима отбелязват ръст от над 6% в контраст с година по-рано, когато три от четирите града регистрираха годишно покачване под 3%.

Големи градове в света като Лондон, Дубай, Сидни, Москва, Оукланд и Женева отбелязаха спад на цените на обикновените жилища през 2018 г., но за сметка на това луксозният сегмент се представя добре.

Най-слабият жилищен пазар през последното тримесечие на 2018 г. е Торино със спад на цените на жилищата от 13,2%. Следват Сидни и Стокхолм с понижение съответно от 7,8% и 7,1%.

Компанията прогнозира, че индексът ще нарасне и през 2019 г., но с по-бавни темпове заради геополитическите проблеми в света.

 

От 2015 г. насам

С 45 на сто се увеличи стойността на имотите

През последните 3-4 години се наблюдава и значителен ръст на цените на апартаментите в София. Бързото нарастване на цените на имотите в столицата започна през 2015 г. като най-голямото регистрирано увеличение е 15-16% годишно.

Средното увеличение на цените на жилищата в София от 2015 г. насам е с около 45%, коментираха брокери на имоти.

Сегментът “луксозни жилища” е стабилен. В него с най-високи цени в София е районът на Докторската градина. Там сградите са предимно старо строителство. Столичният квартал “Изток” остава на по-задна позиция в класацията на най-желаните локации за придобиване на луксозен имот.

Коментари

Задължително поле