Според националната статистика: Най-бързо поскъпват жилищата в София

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 11,6%

Средното повишение за страната е 7,5%

София запази първото си място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в столицата са с 11,6% по-високи от същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт. София не само остава на първо място, а и увеличава преднината си по поскъпване на жилищата пред другите големи градове.

София е на първо място с почти еднакъв значителен ръст на цените, както на новото строителство, така и на съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват с 11,9%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 11,4% в рамките на година. Така София държи първото място сред градовете с над 120 хил. жители по ръст на цените и на новото и на старото строителство.

Само в рамките на първото тримесечие лидер на пазара отново е столицата с повишение на цените на имотите от 4,6%. Новите жилища в София са поскъпнали с 5,9% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с 3,6%. Второто място е за Стара Загора, където поскъпването е с 3,4% за три месеца. Оказва се, че пазарът на имоти е много силен не само в столицата, а и в редица други градове на страната, въпреки икономическата криза, предизвикана от Covid-19.

На второ място по поскъпване на имотите за година отново е Стара Загора с ръст на цените от 7%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 4,6%, а на съществуващите жилища - със 7,9%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

На трето място в класацията се изкачва Русе, където поскъпването на жилищата е с 5,3% за година. Но в града има съществена разлика между движението на цените на новото и старото строителство. При новите жилища в Русе има минимален спад на цените, а при съществуващите повишението е значително - с 6,5%.

През миналата година във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. През 2021 г. това се променя и в половината от големите градове поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Четвъртото място в класацията за поскъпване на имотите е за Бургас, където повишението на цените е с 4,9% в рамките на година. Поскъпването на новите жилища в морския град е с 5,5%. При старите жилища повишението на цените е с 4,6%.

Пловдив е на пето място в класацията. Като има съществена разлика в движението на цените на новите и съществуващите апартаменти. При новите има малък ръст от 0,8%, а при старото строителство повишението на цените е със 7,1%.

Последното шесто място в класацията остава за Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти