Според учени: Масовата смърт на видовете преди 250 млн. години вероятно се е дължало на затоплянето на океаните

Голямото измиране на видовете преди 250 милиона години вероятно се е дължало на затоплянето на океаните, което е изчерпило кислорода от водата, съобщи Асошиейтед прес.

Недостигът на кислород във водата е причинил масовата смърт на морските животни, особено по-далече от екватора.

Досега специалистите мислеха, че голямото измиране на видовете, при което са изчезнали около 90 процента от морския живот и 70 процента от живота на сушата, е причинено от вулканични изригвания.

Със сложни компютърни симулации екип от университета на Вашингтон установи какво се е случило в океаните след изригването на вулканите - нивата на парниковия въглероден двуокис се е увеличил 12 пъти повече от днешното ниво. По тази причина океанската температура се е покачила с около 11 градуса Целзий.

Учените са анализирали десетки съвременни видове, за да видят какво би се случило с тях в по-топла и бедна на кислород вода.

Притеснението на специалистите е, че подобен сценарий очаква планетата ни, ако глобалното затопляне не бъде ограничено. Ако парниковите емисии останат на сегашните нива, до 2300 г. ще станем свидетели на 35 до 50 процента от изчезването на видовете през голямото измиране в пермския период.

Според палеонтолога Пол Уигнол от университета на Лийдс и най-мрачният сценарий не очаква 10 градуса затопляне. Затова би трябвало да ни делят хилядолетия от такова изчезване на видовете. Той обаче добави, че би било достатъчно лошо да бъде достигнати и 10 процента от този брой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука