На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Спортното министерство е поискало промяна на плана за управление на Природен парк „Витоша“

Зелените вече надигат глас и за Витоша, който ще се чуе по време на протестите им. Но никой не казва, че именно те са виновни за разрухата, която цари в планината над София.

От Министерството на младежта и спорта са внесли в Министерство на околната среда и водите официално искане за промяна на плана за управление на Природен парк „Витоша“, за да могат да бъдат модернизирани лифтовете.

Причината да бъде поискана промяната е, че влекът „Заека“ е собственост на министерството на спорта. Той е разрушен от силните ветрове, а ведомството от години се опитва да го подмени, но поради рестрикциите в плана за управление, не може. Промяната в плана се иска и заради кандидатурата на София за зимна младежка олимпиада.

„С оглед на предстоящата кандидатура на Република България за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Ви сезирам за предприемане на действия за промени в Плана за управление на ПП „Витоша“, пише в писмото на министър Красен Кралев от 12 октомври 2018 г.

В началото на годината към Министерството на спорта е създадена междуведомствена работна група, която има за цел да установи възможностите за модернизиране на лифтовете на Витоша. В нея са участвали експерти от четири институции – Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма, Изпълнителната агенция по горите и Столична община.

След няколко месеца работа, в началото на юни, групата излиза със становището, че „трябва да се предложи предприемане на действия от компетентните органи да се инициира промяна, по реда и условията на чл. 60-63 от Закона за защитените територии, на действащия ПУ на ПП „Витоша“, насочена към премахване на пречките за реконструкция, модернизация и развитие на инфраструктурата, свързана с практикуването на ски спорт. Режимите, въведени с действащия ПУ на ПП „Витоша“, не съответстват с духа на ЗЗТ, относно предназначението на категорията природен парк, взаимно си противоречат и необосновано препятстват възможността за иницииране на инвестиционно предложение за изграждане на нова и реконструкция и модернизация на съществуващата инфраструктура – писти и въжени линии за практикуване на зимен туризъм“.

Проблемът с действащия план за управление на природен парк „Витоша“, е че разрешава подмяна на лифтове, единствено, ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Стълбовете на лифтовете на Витоша обаче са бетонирани в земята, а според Закона за устройство на териториите, за да се смени бетонираният стълб, трябва разрешение за строеж. В същото време планът за управление на Витоша забранява строителство.

Преди по-малко от месец, кметът на София Йордан Фандъкова също назначи проверка на лифтовете. Експертите на Столична община достигнаха до същото заключение – че без промяна в плана за управление, няма как да бъдат модернизирани спортните съоръжения.

Това бе потвърдено и при посещението на Драгалевския лифт от вицепремиера Валери Симеонов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на институциите на Драгалевския лифт.

„В момента действащия план за управление не позволява каквато и да е промяна. Давам си сметка и ще кажа, че, като столичанин заслужаваме нещо по-добро, отговарящо на XXI век“, каза при посещението министър Димов.

След официалното искане за промяна от Министерство на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите трябва да се свика Висш експертен екологичен съвет, който да обсъди предложените промени. Окончателните изменения в плана за управление трябва да бъдат утвърдени и с Решение на Министерски съвет.

За започване на процедура за промяна на действащия План за управление на Природен парк „Витоша“ да поиска СОС от МОСВ вече настояха и общинарите от групата на „Патриоти за София-ВМРО и Атака“ на първото заседание на местния парламент през септември.

Още по темата

 1. Красен Станчев и екип представиха експертен доклад за последните 10 години 2.7 млрд. лв. изгорели заради зеления рекет (ОБЗОР) По 1 милион лева на ден е ощетявана държавата заради отложени или спрени проекти

 2. Проучване на експерти по поръчка на МОСВ 1.145 млрд. лв. пропуснати ползи за икономиката и бюджета от зеления рекет Анализирани са конкретни казуси, свързани със забавени или отложени проекти и планове от 2007 до 2017 г.

 3. Гаранции за планината от София и кабинета Витоша пред съживяване (ОБЗОР) "На финала сме", заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

 4. Валери Симеонов: Необходими са промени в плана за управление на ПП „Витоша“ и в Закона за горите

 5. Витоша ски: Гарантираме, че ще подменим всички съоръжения, ако държавата премахне забраната

 6. Ангел Джамбазки: Псевдоеколозите са като динята – отвън зелени, отвътре червени

 7. Жалбите на зелените спират инвестиция за 70 милиона евро Безхаберие убива туризма на Витоша Действащият план за управление блокира всякакво развитие

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Най-накрая да се задейства Министерството и да свърши нещо полезно за обществеността, дойде ред да бъде помислено и за Витоша

 2. Похвално е, че министерството е поискало промяната, но дано да има ефект от това искане и тази промяна да се случи наистина.

 3. Напълно подкрепям искането на спортното Министерство и вярвам, че Витоша в най-скоро време ще бъде с изцяло нов облик и отново ще стане лесно достъпна за всички софиянци и гости на столицата. А защо не и градът ни да се превърне в домакин на зимна олимпиада за младежи, това би надминало и най-смелите ми мечти!

 4. Без промяна в плана, няма как да се обновят лифтовете. А те имат отчайваща нужда от ремонт.

 5. Няма време за пилеене. Зелените доста пречки създадоха да има нови лифтове и дано да се преодолеят.

 6. Призовавам всички политически партии да подкрепят промените в плана за управление на Витоша, защото те касаят бъдещето на любимата планина на всички софиянци. Разликите в партийните възгледи не трябва възпрепятстват възможността Витоша най-после да получи нова инфраструктура.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.