Стефан Илчев: Уча се от Лили Иванова и Марая Кери

Имам фобия от балони

Най-накрая открих любовта

Без да пътувам, се чувствам в кафез

Певци с по три песни си мислят, че са хванали Господ за шлифера

- Стефане, ти беше сред най-атрактивните участници в шоуто “Маскираният певец”. Съжаляваш ли, че не остана по-дълго в този формат и Владо Пенев и Азис успяха да те разконспирират?
- За миг не съжалявам за участието си, още по малко съжалявам, че отпаднах. Това беше много готино предизвикателство за мен, взех си нужната доза и продължавам напред. Владо Пенев ме позна един лайв по-рано и води в класацията, а Азис всеки път по нещо добавяше или променяше, но истината е една - аз съм! 

- Не ти ли се иска вече и в реалния живот да извикаш - “Долу маските” и притесняваш ли се от новото затягане на мерките, около “Ковид-19”? 
- На всеки един му се иска маските вече да паднат долу и да се върнем към нормалния живот, защото това в момента не е нормално. Според мен, всичко е създадено изкуствено и това не е естествено появил се вирус, а има човешка намеса. Най-важното днес е да се пазим, защото сега навлиза нова грипна вълна и ще стане такава мешана скара... Не съм единственият, на който не му се иска това да се повтаря със всички строги мерки и отново да затворят заведенията, оперните зали и театралните салони. Не може, на фона на пълните доскоро самолети - залите и салоните да са празни! Това са необясними неща за мен.

- Новата ти песен “Далеч от страха”, свързана ли е по някакъв начин с извънредното положение и ти лично успя ли да избягаш от страха и паниката?
- О, страхът никога не ми е бил верен съветник. Смея да твърдя, че съм доста безстрашен - не се притеснявам и страхувам почти от нищо, а песента не е свързана със ситуацията и грипната вълна. Общо взето се получи малко ясновидско, защото тя е планувана месец преди това, а видеоклипът є го снимахме още в първия ден на въведеното извънредно положение. Аз бях първият и единствен изпълнител, който в тази обстановка рискува да направи клип, заснет не в къщи, а професионално и не съжалявам за това. Не исках да изчаквам, защото когато една песен е готова - трябва да излезе, защото някой друг колега може да направи подобна и да стане като взаимстване. По време на извънредното положение имаше вариант за онлайн концерти и от община Бургас ме поканиха, като направихме голям концерт за всички лекари и медици и там изпях “Далеч от страха” на живо за всички тях. Щастлив съм, че през лятото имах участия и концерти, на които също имах възможност да я изпълнявам и че песента стигна до номер едно в класацията на “Бг радио”.

- В момента работиш ли над други нови песни?
- О, работя усилено по нови песни, защото през април - за рождения ми ден, трябва да имам готов албум. Още не съм го завършил и не спирам да работя по него, за да успея за тази дата. Надявам се, до края на годината да издам още една нова песен, защото ако мерките се затегнат още повече - няма да има смисъл. Щастлив съм, че работя с Мага, Крум Георгиев и Добромир Банев. С тези хора искам да продължаваме да работим и да правим музика, която да се харесва, а виждам, че се харесва.

- Ти си сред изпълнителите, които не правят компромиси с музиката и текстовете на песните си, само и само за да са на гребена на вълната. Какво мислиш за това, че твои колеги са готови да пеят всякакви вулгаризми и се оправдават с това, че публиката харесва такива песни?
- Ох, най-хубаво и лесно е да се оправдаваш с публиката и в тази връзка винаги си спомням думите на Селин Дион и историята, която тя разказа на концерта є във Вегас, на който присъствах. Селин сподели, че преди едно от първите є интервюта, което било при Джей Лено, тя била много притеснена - стояла в дома си и плачела. Тогава при нея отишъл мъжът є Рене, светла му памет и тя му признала, че се пита как ще отиде на това интервю, след като предния ден там е била друга певица, която всички познават и има много хитове. А мъжът ѝ казал: “Трябва да избереш дали искаш да имаш дълготрайна кариера, или хитове за няколко години, с които никой няма да те запомни. Да правиш компромиси, за да си актуален в момента - това бързо ще отшуми и у нас има не един, или два примера за това и е важно всяка една твоя крачка да е с музика, а не с компромис. Истинските музиканти правят песни, които остават в историята и това е музиката, която искам и аз да правя.

- В днешната реалност, много певци споделят доста интимни неща от своето ежедневие в социалните мрежи. Допада ли ти тази тенденция?
- Явно не са достатъчно интересни с музикалните им постижения, за да коментират толкова личния си живот и после да казват: “Ами, те журналистите са виновни, ние не сме виновни.” Аз съм тръгнал да ставам популярен благодарение на публиката и музиката - не ми е самоцел да бъда всеки ден по телевизиите и на корици на вестници и списания, далеч съм от това.

- А какво мислиш за това, че голяма част от младите хора почти не отлепят поглед от телефоните и компютъра и живеят повече онлайн, отколкото в реалността? 
- Не мога да кажа, че мнението ми за това е добро. Не мога обаче да отрека, че технологиите до голяма степен навлизат в живота ни, но нали ние сме хора за да еволюираме и да общуваме с членоразделна реч, а не със снимки и филтри, които водят до това, че като се видят на живо и не могат да се познаят... Тази мания по технологиите ще продължава да вреди, защото някои хора са направо зомбирани, но се радвам, че има и такива, които не са обременени. Скоро се питах - за какво ми е този фейсбук, по-добре само инстаграма да си оставя, но като виждам хората какъв интерес имат и че често ми пишат там и се отказах, защото не може да не ти стане мило от това, че те ти отделят време и внимание.

- Неотдавна смени статуса си във фейсбук от “необвързан” на “обвързан”. Значи нещата са сериозни и вече си открил любовта, която търсеше?
- Да, и само това ще кажа! И се радвам, че най-накрая това, което съм искал - ми се случи. Преди си казвах: “Не мога повече, на мен няма да се случи”, и както си го повтарях и буквално след седмица - тъ-дъ-дъ-дън - случи се!

- Ти много обичаш и твоите приятели. Кой от тях има най-голямо чувство за хумор и си се смял най-много с него?
- Аз много харесвам чувството за хумор на Петър Антонов и се радвам, че сме в една компания с него, а като чувството за хумор е на едно ниво - това е най-големият подарък. Когато, както казваме ние, дори и да изпростееш - да има стил и класа, защото в такива моменти разбираш много неща за хората. С моята компания много се смеем и понякога направо не мога да се спра, а отделно моите приятели се смеят много на моя смях, който е по- специфичен и ми казват: “Хайде, няма ли да изгрухтиш!”, и става нещо страшно... Щастлив съм, че приятелите ми имат прекрасно чувство за хумор и това е едно от водещите неща за нас. Наскоро много се смяхме с Жени Джаферович, която имаше рожден ден и ме попита дали ще отида с нея, за да си взема някои неща за партито. Аз се съгласих и какво се получи - тя ме вкара точно в магазин за балони, а това е единственото нещо, от което имам фобия. Много са ми неприятни и просто не ги обичам от малък, а цялата задна седалка на колата ми се напълни от Жени с балони - хем ми беше доста гадно, хем смешно, хем я обичам, хем се дразнех, защото се движехме по жълтите павета и непрекъснато чувах как скърцат балоните отзад, а тя пък направо се пукаше от смях! 

- Не е тайна, че си голям почитател на Марая Кери. Трудно ли ще ти бъде да избереш между нея и Лили Иванова, която имитираш перфектно?
- Лили Иванова не ми е най-любимата певица, защото когато човек израства като певец и музикант и все повече неща му правят впечатление и вече гледаш с едно по-професионално око - хем следиш как изпълнителят пее на живо, какъв е диапазона му, техниката на пеене, каква е чувствеността му когато пее, гледаш творчеството му... Това е причината Марая Кери да е най-любимата ми певица и се радвам, че въпреки успехите и милионите продадени копия, тя продължава да твори, макар че не всяка нейна песен става световен хит и номер едно. Това ме кара да продължавам, защото виждам, че и на световните изпълнители не всяка песен става хит. Харесвам и Лили, защото не спира и е напълно отдадена на музиката - тя е нейният живот и другите изпълнители можем само да се поучим от това.

- А кои са любимите ти български изпълнители?
- За мен, техниката на пеене на Маргарита Хранова е невероятна и винаги съм се питал - как може гласът ти да звучи, както преди 30-40 години. Тя е уникална певица. Лили Иванова и Нели Рангелова също са имена, за които няма какво повече да кажеш - страхотни, а не мога да скрия, че визията на Йорданка Христова уникално ми харесва. Орлин Горанов и Васил Найденов са певци, та певци!

- Какво мислиш за това, че много малко от новите изпълнители се отнасят с уважение към утвърдените им с годините колеги - не ходят по концертите им и дори се случва да не ги поздравяват на общи участия?
- Това е до възпитание - първото и най-главното нещо, а щом те си мислят, че музиката ще започне и свърши с тях, значи вече са свършили. Аз защо нямам този проблем?! За мен е голяма чест да се познавам и да съм пял на една сцена с изпълнители, като Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Силвия Кацарова, а с Васил Найденов се е случвало да седим и да си говорим до два часа през нощта. Много съм щастлив, че Марги Хранова ме поздрави след победата ми в “Капките”, а Кичка Бодурова написа страхотен статус, след като се появих в нейния образ в шоуто. Тези хора са творили в златните години на бг-музиката и за да оценяват това, което аз правя - явно има приемственост. Те са изпълнители с много статуетки, концерти и турнета и не мога да си представя, че аз ще вляза вътре при тях с едно самочувствие, както някои други и едва ли не да не стъпвам по земята - хайде стига, трябва малко възпитание и уважение. Не казвам, че трябва да слушат тяхната музика, макар че тези хора продължават да пеят извънземно и да правят концерти, а ти дето имаш три песни на кръст, да си мислиш, че си хванал Господ за шлифера, защото след три дена може да ти се тръшне вратата - уважавай, поздравявай, това е елементарно възпитание.

- Получавал ли си удари под кръста от колеги?
- Имам лош опит от някои колеги, които са се доказали, че не са добри хора и съм си патил от тях, затова не обичам да контактувам с подобни личности - не мога да съм лицемерен и с широка усмивка, когато някой ми е неприятен. На мен са ми намеквали, че един изпълнител, дори е плащал на голяма част от списанията, за да не излизат в тях информации за мен. Не вярвах, докато това не се потвърди в телефонен разговор, който се проведе пред очите и ушите ми и от тогава този човек ми е много неприятен. Според мен, когато един изпълнител не е чист като човек, той няма как да прави качествена музика.

- Намираш ли успокоение в манастирите, които често посещаваш и случвали ли са ти се чудеса?
- Като отидеш в някой манастир и там душата си намира мястото. Аз съм кръщаван в Дряновския манастир, който за мен е един от най-красивите в България, а първото ми пътуване със самолет беше на Божи гроб. Много обичам да пътувам и ме влудява това, че в момента не можем да пътуваме никъде без маски и направо се чувствам, като в кафез. Случвали са ми се и чудеса, някои са ми били мечта, като това да срещна Марая Кери и да говоря с нея. На мен ми се случи даже два пъти! Мечта ми беше и да се кача на “Емпайър Стейт Билдинг” и като го направих се разплаках като дете. Такива неща остават за цял живот!

Нашият гост
Талантливият изпълнител Стефан Илчев е роден в семейството на баща -моряк и майка - зъботехник. Като дете си мечтаел да тръгне по стъпките на майка си и да стане зъболекар, но страстта му към музиката надделява. Стефан е от малкото певци на родната сцена, които имат солидно класическо образование и е завършил специалност “Оперно пеене” в Музикалната академия в София. Първите си големи успехи постига в родния си Бургас и цели три години печели наградата на публиката на престижния фестивал “Бургас и морето”. Той е носител и на наградата за най-добър мъжки вокал от фестивала “SUNFLOWER”, а от Босненския радиофестивал е отличен за цялостно представяне. Бургаският славей е известен като най-добрия имитатор на Лили Иванова, като талантът му да се превъплъщава в различни образи му носи и победата в шоуто “Като две капки вода” през миналата година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта