Стойчо Кацаров: Въвежда се задължителен "зелен сертификат" за всички дейности на закрито (ВИДЕО)

Въвежда се задължителен "зелен сертификат" за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък.

"Броят на заразените нараства, нараства и броят на починалите, което ни принуждава да предприемем допълнителни мерки, обясни в началото на брифинга здравният министър. Той уточни, мерките са били обсъдени на експертно ниво, както и на срещи с туристическия бранш и МОН. Преобладаващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат. Заповедта е почти готова, до края на деня ще бъде публикуване и ще влезе в сила от 00:00 ч на 21 октомври", обясни служебният министър.

Предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само със "зелен сертификат" и осигурен контрол на входа на съответното събитие или дейност. "Въвежда се изискване за "зелен сертификат" за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население ще бъдат преустановени учебните занимания. Преустановяват се присъствените занятия на 50%, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население.

В заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня ще бъде записано още, че работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на "зелен сертификат".

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. 

"Ще има строг контрол и върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лиценза на лабораториите", подчерта още министърът.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1029162077896592
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве