На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Стоматологът д-р Елка Баева от Шумен, пред „Труд”: Не си вадете последния зъб, за да получите намаление Българинът не ходи на зъболекар от ниска здравна култура, а не от бедност

Новината, че от септември Здравната каса ще плаща протезите на пенсионерите, зарадва много възрастни хора с дентални проблеми. Този здравен бонус напълни ли вече с пациенти зъболекарските кабинети? Трябва ли да стане задължителен за децата профилактичният преглед? Трябва, казва д-р Елка Баева. Мярката е особено нужна за област Шумен, която е първенец по извадени постоянни зъби на ученици.

– Д-р Баева, от няколко дни дават безплатни протези на пенсионери на възраст от 65 до 69 г. Заради този здравен бонус има ли наплив при стоматолозите?
– Протезите не са безплатни. Трудът на зъболекаря и неговите материали се плащат от Здравната каса, а пациентът плаща зъботехническия труд. Той трябва да даде 100-120 лева приблизително, макар че всяка лаборатория има ценова политика. Това е четвърта полагаема дейност към Здравната каса и тя се отнася за тотално обеззъбени хора, на които не им е останал нито един зъб в устата. Но искам да ги призова: „ Уважаеми пациенти, не си вадете последния зъб на долната челюст, за да получите намалението от касата, защото това ще ви доведе до много по-големи проблеми след това! Колкото до наплива в кабинетите – все още го няма. Някои колеги са си подготвили подходящи пациенти, защото за новата услуга се знае от началото на годината.

– Нямаше ли да се помогне на повече нуждаещи се, ако възрастовият диапазон за намалението на протезите беше от 70 до 75 години?
-Изборът е направен на база на проучвания и на това какви финансови възможности има Здравната каса. Българският зъболекарски съюз ще преговаря да се разшири възрастта и в следващия Национален рамков договор да бъде включена следваща възрастна група. Това е първа крачка за пациентите без зъби. Досега те са били лишени от всякаква стоматологична грижа.

– На колко години е най-младият пациент, на който сте поставили „чене“?
– Не един пациент под 40 години си е тръгвал с протези в стоматологичната практика, която имаме със съпруга ми д-р Баев. Това понякога е единствен изход при загубени зъби от травма, туморни образувания или немарливост.

– Вероятно проблемът тръгва от детството? Според здравната статистика децата в Шуменско са с най-много извадени постоянни зъби в страната. Каква е причината според вас?
– Тревожно е състоянието на детските зъби в нашия регион. Статистиката от Районната здравна каса говори, че за първите 9 месеца на 2016 година са извадени 98 постоянни детски зъби. Това са шестите зъби, които никнат от 6 до 8-годишна въраст. За същия период на 2017 година стоматолози в Шуменско са вписали 138 пъти „Код 509“, т.е. изваден постоянен зъб. Много лоша тенденция! Ние сме на първо място в България. Според мен причината за това е първо ниската здравна култура на родителите. Те не водят децата на зъболекар. През 2016 година едва 10% от децата на възраст 0 до 7 са влезли в зъболекарски кабинет, а при 7-18-годишните – едва 23%.

– Тези шести зъби са доживот, нали така? И ваденето е фатално?
– Да, точно така. Около 6-тата година пониква 6-ият постоянен зъб. Много родители смятат, че това е млечен зъб и не обръщат внимание. Чак след като стане възпаление на нерв и се стигне до болка, тръгват да търсят помощ. Налага се да вадим шести зъб на много ранна възраст. Имах момиче на 10 години, доведено от приемното му семейство. Наложи се да му извадим двата шести зъба, защото бяха с абцеси. Беше сложно, голяма борба…, но се справихме. Нямаме избор, когато трябва да помогнем, за да се предотврати слизането на инфекцията от зъбите към белите дробове.

– На стоматологичен форум и тази година вие поставихте въпроса, че трябва профилактичният преглед при зъболекар да се въведе като изискване преди старта на учебната година. Това възможно ли е по закон?
– Още от октомври 2016 г. насам, като председател на Регионалната колегия на Български зъболекарски съюз и като разтревожен лекар по дентална медица, аз често поставям темата на областно и общинско ниво. Изпратихме писма до всички зам. -кметове по здравеопазване да се обърне внимание и да се въведе профилактичният преглед като задължително изискване при постъпване в детска градина и при започването на всяка учебна година. За съжаление, до сега не намирам подкрепа. Само община Нови пазар поде инициативата. И там с 5% се вдигна посещаемостта при зъболекарите. Има нормативна база, на която да се стъпи за това. В Закона за здравето например, е вписано, че здравните специалисти по училищата имат право да събират информация от стоматолозите. При профилактичния преглед се издава амбулаторен лист и той може да бъде представян в училището или дори изпращан по електронна поща от родителя. Целта е да напомним на семействата, които наистина са натоварени от тежко ежедневие – от работа и т.н., да заведат децата си на зъболекар, а не да налагаме рестрикции. Преди старта на учебната година аз разчитам много на зам. – кметовете и на Регионалния просветен инспекторат, че няма да пропуснат тази грижа за здравето на децата.

– Как е уреден въпросът в други общини?
– В Разград например, има решение по тази тема. И децата, преди да започнат учебната година, минават при стоматолога, вземат амбулаторния лист и го представят пред медицинското лице в училище.

– Смятате ли, че ако зъболекарските кабинети в училищата не бяха закрити, положението с оралното здраве на учениците нямаше да е толкова трагично?
– Не, не смятам. Често родителите искат децата им да ходят при точно определен зъболекар, не точно при този, който работи в училището. Другият проблем, който е юридически, е, че майката или бащата трябва да подпише амбулаторния лист на детето. Не може, както в миналото, училищният зъболекар да извежда деца от клас и да ги лекува без изрично съгласие и подпис на родителя.

– Достатъчен ли е пакетът на Здравната каса за децата?
– Винаги би било добре да се въведе още нещо, но според е много добър, стига да се ползва. Пакетът включва един преглед и 4 пломби. Ако детето се води всяка година и се ползват услугите, от собствен опит казвам, че в един момент стоматологът няма какво да прави в устатата на детето.

– А при възрастните как е?
– За съжаление при тях е малък пакетът на Здравната каса. Но това са възможностите на държавата ни – 1 преглед с 3 манипулации. Този пакет все пак беше увеличен, защото дълги години беше 1 преглед с 2 манипулаци, а сега от 1 септември влезе и 4-та манипулация.

– Защо българинът си спестява посещението при стоматолога и идва късно, когато единственият изход са клещите? От страх или от липса на средства?
– За мен първата причина е възпитанието и ниската здравна култура. На второ място е страхът и чак на трето са финансите. Ще ви кажа защо от практиката си. Бях поканена да работя с частна здравно-застрахователна компания, в която са застраховани работници на шуменска фирма. От 70 души, на които им е платено лечението от работодателя, за 1 година дойдоха да си ползват правата само 16. Това какво е? Липса на средства ли? За 200 лева всеки от тях можеше да си направи по 3 пломби!

– Зъботехници работят в устата на пациентите, като стоматолози. Знаете ли това?
– Тази лоша практика е стара. Но продължава, защото хората смятат, че като идат в зъботехническа лаборатория и там им вземат отпечатък, и се изработи протезата, ще им излезе по-евтино. Но после им излиза по-скъпо, защото протезата не е само в техническо изпълнение. В нея има много клинична мисъл. Само когато зъболекарят и зъботехникът работят в колаборация се стига до успех.

– Само тогава се правят удобни протези?
– „Удобни протези“ е силно казано. Пациентите имат дълъг период на адапатация. Затова казвам: уважаеми пациенти, ползвайте си профилактичните прегледи, ходете навреме на зъболекар, за да стигнете по-късно до протези!

– Знам, че в Шуменско пациенти се доверяваха на един човек без диплома, който вадел зъби и изработвал протези. Защо така? Може би защото няма кабинети по селата?
– Не е затова. Навсякъде има кабинети и те се посещават един или два пъти седмично от стоматолози. Ето от град Плиска, където има 840 жители, ми се обади кметицата – Тонка Начева, че имат нужда от зъболекар. И вече има трима кандидати. Регионът ни е „покрит“, но пак опираме до ниската здравна култура. Хората не ценят здравето си, а то е най-важното. Информацията, която получих за този мним зъболекар, който споменахте, беше, че е ходил да вади зъби по домовете и после негови пациенти с отворен синус са търсили помощ при хирурзи в Шумен. Зъболекарският съюз беше уведомен за това с писмо от един колега. Ние сезирахме Районната прокуратура в Нови пазар и съдът му наложи административна санкция от 1200 лв. Малка е глобата, но мнимия лекар получи повече морално наказание.

– Дайте една универсална рецепта за здрави зъби?
– За нищо няма универсална рецепта. Първо е личната хигиена, второ – посещението при лекар, т.е. Профилактиката, за да се хванат заболяванията в ранен етап – да се лекува кариесът, а не пулпитите и техните усложнения.

– А добро домашно лечение при зъбобол има ли? Ракия?
– Винаги казвам на пациентите, които четат разни препоръки за самолечение в интернет или в жълтите вестници – като например „чесън в ухото при зъбобол“, да дочитат препоръките, защото на финала пише „…докато отидете при вашия зъболекар“. Една пулпитна болка отначало ще се обади един път в месеца, после два-три пъти, а накрая става денонощна и пациентът идва при мен 5 дни не ял и не спал. Такъв човек, още преди да му поставиш упойката, от страх и притеснение може да припадне.

– Кога на детето трябва да му се купи първата четка за зъби?
– Още след раждането се препоръчва с марличка, напоена с вода или с разтвор от разредена кислородна вода, да се обтрива устната кухина на бебето. След като навърши 2 години, може да му се купи първата четка за зъби и паста. На пазара вече има всичко за добрата устна хигиена и на деца, и на възрастни.

– Как е по-добре? С криви зъби, които са мои, или с изкуствена усмивка?
– Зъбите могат да са мои и да станат красиви. Сега има много възможности за това . С ортодонтско лечение, като се поставят брекети на зъбите в детска възраст и с фасети в по-напреднала възраст. Естетичната стоматология много бързо се развива. За мен усмивката е много важна. Както се казва, по дрехите те посрещат, по ума те изпращат. Аз бих добавила, че и по усмивката те посрещат. Добре е да е поддържана и красива. Но да не забравяме, че трябва да е и искрена.

Нашият гост
Елка Баева е стоматолог с над 30-годишна практика. Завършила е Медицински университет в София, а от 1993 г. се сдобива със специалност “обща дентална медицина”. Колегите ги втори път я избират за лидер на Районната колегия на Български зъболекарски съюз (БЗС) в област Шумен. Съпругът й д-р Атанас Баев е бил първият председател на местната съсловна организация, в която членуват 126 души. Синът им също е зъболекар, а снахата и дъщерята са фармацевти. Фамилията често денонощно обслужва пациенти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Стоматоложката Елка Баева,а не стоматологът,бе,алооу! Елка е жена.

  2. Ами, дотам я докарахме.
    Навремето, някой вадеше ли си последния зъб заради намаление.
    Ее….ама нямало банани. А, сега няма здравеопазване бе, тъпаци.
    Няма и образование, няма и работа, няма и икономика, няма и правораздаване, няма и сигурност.
    Затова пък, има банани. Слагайте си ги отзад бананите, заедно със цветните телевизори….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.