Страст и отношения помагат на мозъка

Отношенията и страстта винаги предизвикват вълни от емоции. Те, както и физическите упражнения, могат да допринесат за здравето на мозъка. Ново изследване показва, че тези три неща, могат да предпазят от влошаване на мозъчните функции с възрастта.

Изследователите преглеждат голямо количество литература, в която се разглежда връзката между физиологията на мозъка и физическата активност, социалните взаимоотношения и страстта. Установява се, че когато едно от трите изброени се упражнява или изпитва повече, това води до по-добро състояние на мозъка.

Проучването, дело на учени от Норвежкия университет за наука и технологии, показва, че страстта и силният интерес представляват ключов мотивационен фактор, който води до постижения и благополучие. Затова те съветват да намерим своята страст и да я развием. Важни са постоянството и устойчивостта. Важно е да приемаме предизвикателствата, защото те са ключови за развитието. Изследването е публикувано в Brain Sciences.

За възрастните хора е полезно да водят активен начин на живот, защото така се поддържат в по-добро когнитивно и неврологично здраве. За целта на проучването възрастни хора са се занимавали 1 час с аеробни упражнения 3 пъти седмично в продължение на 6 месеца. Наблюденията показват, че те са увеличили бялото и сивото вещество в мозъка си в сравнение с тези, които не са правили такива.

Други изследвания са показали, че физическата активност увеличава функционалността в областите на мозъка, които са свързани с контрола на вниманието, ежедневните дейности, мисловните способности и когнитивния резерв. Така че физическите упражнения могат много да помогнат на работата на мозъка.

Когато е налична по-голяма социална активност и взаимоотношения също се подобряват мозъчните функции, наблюдава се по-голям невронен растеж и плътност на връзките. Така че социалните взаимоотношения също стимулират и подобряват функционирането на мозъка.

Страстта към определени дейности мотивира хората да извършват определени неща. Това подтикване към действие и нови преживявания също укрепва невронните клетки и връзки. Страстта осигурява фокусът, необходим за постигане на поставените цели. Проявите на смелост и мисленето, насочено към развитие, също са свързани с увеличаването на сивото вещество в различните части на мозъка. Извършването на нови дейности и ученето също стимулират образуването на нови невронни връзки в мозъка.

Същевременно учените отбелязват, че нарушената двигателна функция, антисоциалното поведение, депресията и случаите на неспособност да се чувства удоволствие, често се срещат при хора с невродегенеративни и психиатрични разстройства. Тоест валидно е и обратното, когато проблемите с мозъчната дейност водят до по-малко социална активност и влошаване на състоянието, в което се чувства човек.

Резултатите от изследването показват, че важно за състоянието на мозъка е какъв е начина на живот. Физическите упражнения и активност са ключови за осигуряване на добро здраве, не само на цялото тяло, но и на мозъка, като са много полезни при остаряване. Стимулите от различен характер са много важни за поддържане на добри невронни връзки в мозъка. Страстта, отношенията и движението като цяло са ключови за поддържане на добро здраве и пълноценна мозъчна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл