Съветът на доктор Емилова: Пост ковид синдромът отстъпва при здравословен живот

Няколко лесни стъпки са полезни за всеки преболедувал

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

В последно време лекарският ни екип е много натоварен с прегледи на хора, които нямат диагностицирани заболявания, но страдат от множество сериозни и тревожни симптоми: високо кръвно (на пръв поглед без причина), изтощение, болки по цялото тяло, тежест в областта на черния дроб, световъртежи, трупащи се килограми (без промяна в храненето), безсъние, нарушения в дишането, дори паник атаки. Всички тези пациенти имат нещо общо: прекарали са тежко ковид. Много от тях са сравнително млади хора. Например мъж на средна възраст без никакви оплаквания е развил диабет втори тип само месец след боледуването. Какво се случва?

Този коварен вирус изважда от строя органи и системи в тялото, поразява белите дробове и кръвообращението. Лечението му също е тежко изпитание за организма: няколко вида антибиотици, кортикостероиди, антивирусни препарати, множество лекарства, които имат и странични ефекти. В някои страни с модерно здравеопазване, например Англия, вече има стотина болници със специални отделения за пациенти с пост ковид синдром. У нас това все още не се случва.
Как можем да помогнем с нашия дългогодишен опит на холистични лекари? Ето каква е нашата пост ковид програма:

Първо. ЕДНОСЕДМИЧНА ПРОГРАМА ЛЕЧЕБНО ГЛАДУВАНЕ - четири дни на плодове и чай с мед и три дни захранване. Считаме, че това е минимумът, който може да направи човек след прекаран ковид. Макар че най-добри резултати ще се получат след 20 дни на плодове и чай и 10 дни захранване. Но по-добре малко, отколкото нищо, особено за тези, които не могат да се откъснат от преторавения си график.
Медицината не е открила по-добър начин от лечебното гладуване за очистване на тъканите от токсините, натрупани от действието на вируса и от тежките лекарства, които е вземал пациентът. Стомахът ще си почине по времето на плодовия режим и ще се възстанови чревната микрофлора - онези полезни бактерии, които антибиотиците са унищожили покрай вредните бактерии. Ще се разтоварят черният дроб и бъбреците, чиито функции са силно затруднени.

Всяка клетка на тялото ще си отдъхне, защото лечебното гладуване я разтоварва от клетъчния “боклук” - мъртви вируси, бактерии, токсини, мастни капчици, които я запушват. Това е процесът автофагия - способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки, така както го описва проф. Йошинори Осуми, Нобелов лауреат по микробиология. Казано по-простичко, когато правите омекотено гладуване на плодове и чай, давате възможност на организма си да се самоочисти и оздравее със собствените си сили. Кръвното налягане ще се нормализира по естествен начин, без лекарства, кръвоносните съдове, белите дробове и сърцето ще укрепнат и ще заработят по-добре.

Второ. ХИДРОКОЛОН ТЕРАПИЯ. В рамките на едноседмичната програма може да се направят три хидроколон терапии. Това е метод за апаратно прочистване на дебелото черво. Малко клиники в България и света разполагат с апарат за хидроколон терапия, нашата клиника е сред тях. Процедурата е безболезнена, след нея усещате лекота, а симптомите на хроничен запек, хроничен колит, мигрена, хронична умора и алергии изчезват.

Трето. ТЕРАПИЯ С ПРОБИОТИЦИ. В съчетание с лечебното гладуване и с хидроколон терапията е добре да се прави пробиотична терапия. Лекарите в нашия медицински център ще ви препоръчат пробиотици и провиотици с богато съдържание на живи бактерии Lactobacillus Bulgaricus, потискащи гнилостните процеси в червата и притежаващи мощен оздравителен ефект. Те възстановяват увредената чревна флора и оздравяват имунната система.

Четвърто. РЕЛАКСАЦИЯ. Важно е за пациентите, страдащи от пост ковид синдром, да се откъснат от обичайната си среда и да дадат почивка на ума, съзнанието, емоциите, нервната система... На брега на морето, в курорта, сред чистия въздух на един естествен екопарк - Свети Константин и Елена, можете да се обърнете към себе си, да отделите време само за себе си, да се погрижите за себе си. Релаксът е част от лечебното гладуване. Така, както тялото се чисти от токсините, така се чисти и душата, обградена със спокойствие, тишина и красива природа.

Пето. ДВИЖЕНИЕ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ. Всеки ден при нас започва с китайска гимнастика на брега на морето. Уроците по йога, в които е включена и медитация, могат да ви открият нови хоризонти. За любителите на по-динамични практики са часовете по спортни и латино танци, народни хора, пилатес. А за хората, които обичат да пътуват и да се движат, са редовните екскурзии до красиви кътчета по Черноморието.

Шесто. ВЕГАНСКИ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ. Ако в момента лечебното гладуване не е подходящо за вас, може да опитате програмата природосъобразно хранене при нас. Два пъти на ден имате пълноценно дневно меню, което изключва животински храни. Ние препоръчваме природосъобразно хранене изцяло с растителна храна на всички наши пациенти у дома, защото смятаме, че това е храната, която ни прави здрави. Всеки, който пожелае, получава и индивидуален хранителен план с вегански храни.

Седмо. ИЗСЛЕДВАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ. Много от нашите пациенти, прекарали ковид, идват с “лоши” показатели в изследванията. След края на пост ковид програмата те могат да направят отново изследвания и сами да се убедят как работи за здравето им лечебното гладуване. Пълни медицински изследвания и преглед на органи с ехограф се правят при нас без излишно чакане, в неформална, спокойна среда. Нашият екип от лекари с различни специалности е на разположение за консултации по всяко време. Много от въпросите, които ви измъчват, ще получат отговор.

Осмо. И ОЩЕ КАКВО? В зависимост от резултатите от изследванията, можете да започнете курс с хранителни добавки - витамин Д, магнезий, селен, цинк и Омега 3 мастни киселини и др. Можете да използвате хубавите дни на циганското лято за слънчеви бани и разходки по плажа, които укрепват имунитета и изпълват душата с радост.

Можете да си починете и да се опитате да промените режима си, лягайки си по-рано. Да посрещате изгрева навън, на брега с гимнастика, с разходка или просто с усмивка. Да си подарите масаж. Да се потопите в горещите минерални басейни, които са на една крачка разстояние в курорта. Да посещавате редовно сутрешните лекции, често наричани от редовните ни пациенти университет на здравето и посветени на различни теми. Да откриете литература, която да ви въведе в света на холистичната медицина, практикувана при нас.

Не отричаме нито лекарствата, нито ваксините, напротив. Но смятаме, че всеки е отговорен сам за своето здраве и трябва да положи всички усилия, за да бъде здрав, енергичен, защитен срещу вирусите, които никога няма да изчезнат от живота ни. Трябва да се научим да живеем с тях, да бъдем защитени, да бъдем силни и спокойни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл