Сър Дейвид Атънбъро - Животинска енергия

Рекордът на Дженифър Анистън за най-бързо достигане на един милион последователи в „Инстаграм” беше подобрен от 94-годишен бял хетеросексуален мъж. Той изпревари холивудската сирена с 32 минути и „направи първия си милион” само 4 часа и 44 минути след дебютната си публикация в най-визуално ориентираната социална мрежа, доминирана от млади шоубизнес и спортни звезди, от горещи мадами и нелепи рапъри. Но той не е кой да е. Все пак говорим за титаничната фигура на сър Дейвид Атънбъро - живата легенда на научнопопулярните програми и британската култура.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sir David Attenborough (@_sir_david_attenborough) on

„Здравейте, аз съм Дейвид Атънбъро. Появявам се по телевизията и радиото от 60 години, но сега за пръв път съм в Инстаграм”, така световноизвестният естествоизпитател, водещ и автор на документални поредици, превърнали се в класики, започна своята „Инстаграм” кариера. През следващите няколко дни той добавяше по близо милион последователи и само след пет публикации вече беше следван от близо 5 милиона човека.
Атънбъро каза, че за спасяването на природата трябва повече комуникация и обяви, че през своя профил в социалната мрежа ще отправя важни послания за различните кризи пред планетата и ще говори за възможните им решения. Дивата природа е голямата кауза на Атънбъро. За 60 години кариера в БиБиСи е обиколил земното кълбо няколко пъти и е заснел хиляди животни и растения. Неговите девет документални поредици за естествената история, обединени в колекцията „Живот” са златен стандарт в жанра и ненадминато постижение в областта на научнопопулярните произведения.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sir David Attenborough (@_sir_david_attenborough) on

Сър Дейвид е заемал ключови постове в началството на БиБиСи, а преди години беше избран от зрителите за най-обичаната личност в историята на телевизията. Но неговата страст е да пътува и да се среща с животни, а не да се занимава с офисна дейност, било то и на високо ниво. Дори след като навърши 90 години той продължи да обикаля планетата със снимачен екип. Получавал е най-престижните награди още за първите си черно-бели филми. После продължава да прави ги цветни, в HD, в 3D и 4К - монументалната му телевизионна кариера обхваща и отразява цялата технологична еволюция през последния половин век.

Атънбъро е национално съкровище на Великобритания, беше класиран сред първите 100 най-велики британци за всички времена в мащабното допитване от 2002-а.

Той прекарва детството си в Лестърския университет, където баща му Фредерик Атънбъро е директор. Дейвид е средното от три момчета. Негов по-голям брат бе световноизвестният режисьор на „Ганди” и носител на „Оскар” сър Ричард Атънбъро, починал през 2014-а година на 90.

През Втората световна война родителите му осиновяват две еврейски момичета, осиротели след Холокоста. Дейвид проявява любовта си към науката от малък, прекарвайки часове в събиране на фосили, минерали и всякакви други природни обекти. Насърчение в тази насока той получава на седемгодишна възраст, когато британската археоложка Жакита Хоукс останала възхитена от малкия музей на детето и го похвалила за усърдието му.

Няколко години по-късно Дейвид получава като подарък от едната си доведена сестра парче кехлибар, пълно с миниатюрни праисторически създания. Половин век по-късно това късче кехлибар попада във фокуса на водената от Атънбъро програма „Кехлибарената машина на времето”.

Малкият Дейвид учи в Уиджистънската мъжка гимназия и печели стипендия за Клеър Колидж към Кеймбриджкия университет. Там изучава геология, зоология и получава степен за естествени науки.

Кариерата му като водещ и автор на научнопопулярни предавания процъфтява през 60-те ш 70-те в БиБиСи. През 90-те е вече жива легенда на естествознанието, но дори не мисли за оттегляне и продължава да пътува по цялото земно кълбо и да създава все по-зрелищни и емоционални документални филми за животни и растения. Наричан е „велик комуникатор без конкуренция” и „най-великият водещ на нашето време”.

Той е централното вдъхновение на почти всички известни и успешни автори на документални творби за животни в последните няколко десетилетия.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sir David Attenborough (@_sir_david_attenborough) on

„Аз съм натуралист, не учен. За мен да наблюдавам едно цвете или жаба е възможно най-интересното нещо. Ако бях миньор с тежко работно ежедневие, може би щях да се откажа. Но аз обикалям Земята в търсене на животни. Чувствам се благословен”, казва големият майстор на изкуството да уловиш дивата природа.

 

И през 2050-а ще ни вдъхновява

За мен беше чест да се включа в климатична инициатива с него. И през 2050-а той ще ни вдъхновява. Ще бъде чудесно да бъде с нас и да черпим от мъдростта му. Той е неподвластен на времето и всички можем да научим толкова много от него.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания

 

Национално съкровище с огромно влияние 

Съвместната ми работа със сър Ричард е сред най-съкровените ми и ценни професионални преживявания. Той е направил повече от всеки друг за опазването на дивата природа и за популяризирането на документалното кино. Запознал е милиони млади зрители със стотици видове чудесни и великолепни животни. Сър Ричард Атънбъро е национално съкровище с огромно влияние.

Кейт Хъмбъл, водеща

 

Уважавам го, но ще си карам каквито искам коли 

Ако искам да се подложа на морализаторски лекции от някого, това ще бъде сър Ричард Атънбъро, не Грета Тунберг. Уважавам го, но ще си карам каквито искам коли. Аз съм постигнал въглеродна неутралност. Имам ферма, засаждам хиляди дървета всяка година. Не искам да слушам лекции. Затова мога да си имам и да си ползвам колкото джипа си поискам. Некой не иска постоянно да му натякват, че вреди на планетата. Да му сочат с пръст от телевизора и да му се карат.

Джереми Кларксън, тв водещ и автор

Над 20 вида носят името му

Сър Дейвид Атънбъро е носител на стотици награди, включително и почетни титли от 32 университета, но сигурно най-много цени животинските и растителни видове, които са кръстени на него. Те са повече от 20, сред тях има и изчезнали. Името Атънбъро носят различни видове цветя, месоядни дървета, пеперуда, водно конче, паяк, индонезийска скарида, африкански гущер и други творения на природата, на която той е посветил живота си.

Коментари

Задължително поле