Тбилиси - светлините на града

Грузинската столица Тбилиси е като приказна светлинна феерия по време на Коледно-новогодишните празници.

Покрай зимните празници грузинската столица грейва

И всички идват тук - от Иран, Индия, Русия, Армения и Азербайджан

Инвестициите в украса, инфраструктура и сигурност водят до бум на туризма

Старата кавказка притча казва, че ако в една кола се возят грузинец, арменец и азер, човекът, който е на волана, обикновено е полицай. Историята между трите държави и народи е толкова по братски кървава, че някои събития помежду им са непростими. Вековни томове история, написани с кръв, но и с приятелство. Днес единственото място, където могат да се съберат и трите народа, че и да празнуват, е Грузия.

В ресторанта „The River Hall“ в Тбилиси, малко преди полунощ на Нова година се събират представители от трите държави. Така е във всичките стотици ресторанти на столицата. Най-много са арменците. Още от ранни зори на 31-ви декември граничните пунктове между Грузия и Армения са блокирани от туристи. Каквото е Турция и Гърция за българите по празниците, това е Грузия за арменците и азерите.

Традицията тук е партито да започва късно - някъде след 22,30 и докато хората се съберат, вече е време за фойерверки. Собственикът на заведението влиза в ролята на тамада (човекът, отговорен за тостовете, вицовете и забавлението на гостите - най-важният). Арменци и азери, които воюват от десетилетия, вдигат заедно наздравици. Радват се на грузински танци. Когато тамадата поздрави азерите с тяхна песен, арменците не танцуват. Обратното също важи. Да, вярно, танците им са едни и същи - въртят ръце и обичат чалгата. Така и не успяхме да разкажем, убедим и обясним най-вече непреходното значение за световната култура на „Бяла роза“, но след първата грешка, че сме румънци ни пуснаха нещо като Андреа (не Бочели). Нашата чалга беше далеч от тяхната чалга. Бъркайки каква е разликата между едното въртене на ръце във въздуха с другото въртене на ръце във въздуха, някои от българите бяха, може би справедливо, низвергнати от арменците, защото танцували с азерите. Но едно е сигурно - всички си изкараха прекрасно, щастливо и доволно.

В последните години грузинското правителство, а в нашия случай общинското ръководство на Тбилиси, инвестира много, за да превърнат страната и столицата като магнит за туристи. В София се радваме, че по празниците няма никого, а тук е страшно... в хубавия смисъл на думата. Тбилиси става центъра на региона за всякакви празненства.

Тбилиси е градът на светлините. Всеки основен булевард, включително далеч от центъра има тематична украса, осветление. Например булевардът „Григол Робакидзе“ от „Маршал Арчил Геловани“ по посока „Дидобе“ е осветен с ангели. „Руставели“ е планетарен, а „Мераб Костава“ - във висулки. Километри в светлини. Всеки площад, всяка градина има своята тема, своята приказка. Отделно всеки ресторант или бизнес сграда допринасят за красотата на града по време на празника.

Инвестицията си струва. Само преди две години, най-скъпият и търсен за сватби и тържества ресторант в старата столица - „Мцкхета“, беше поносим като цени. „Гуджари“ - уникално място, което съчетава кухня, спектакъл и музей, предлагаше през 2018-а куверт за $50 за човек, а днес под $150 е абсурдно да се намери, а освен това не може да се намери място, защото всичко е ангажирано отдавна. Само преди една година беше трудно да се намери нещо да работи на 1-и януари, а днес не може да се намери място в изпълнения с празнуващи туристи град, а всички ресторанти работят.

Хотели, заведения в грузинската столица са препълнени, а цените растат. Философията на ръководената от легендарния футболист - кмета Каха Каладзе, община е да капитализира своята география, история, архитектура и традиции. И всички идват тук. От Иран, Индия, Русия, Армения и Азербайджан.

Една от програмите на общината е да подпомага занаятчиите, фермерските пазари. Всяко площадче, всяка ниша в града е нарочена за нещо хубаво, нещо вкусно, нещо запомнящо се, за да може празникът да не свършва, а празниците в Грузия тепърва започват.

Нова година е първата нова година за годината, така да се каже. Грузинците си започват със световно признатия календар и приключват с Нова година по стария юлиански календар - на 14 януари.

Днес (2 януари) е техният ден на късмета - „Бедоба“. На този ден всички внимават какво правят, защото какво се случи на Бедоба, ще се повтаря през цялата нова година. Може би не трябваше да ходя при хазяина на този ден, защото много вино се пие - така е при грузинците. А тепърва следва Бъдни вечер и Коледа.

Празниците са хубаво нещо, а когато имаш мислещи политици, които да обвържат едното с другото - бизнеса, една столица се превръща от място, което всеки иска да напусне през ваканцията, в дом, в който е празник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи