Телевизия през интернет

Да преминем от дистанционно към мишка

Спорът чия любима програма да се гледа вкъщи вече е излишен

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Вестник с програма за всички телевизии! Единият вкъщи подчертава неговите любими неща с червено, другият – със зелено. Целта е да се разберат какво ще гледат през седмицата. Кой ще е властелинът на дистанционното? Ако единият направи компромис за филма в събота, то другият е редно да отстъпи за избора си в неделя. Ако предаването почва в шестнадесет часа, то дотогава трябва да сте у вас в уреченото време.

В интернет тези главоблъсканици са излишни. Вече всеки може да гледа това, от което се интересува. Повечето телевизионни канали имат интернет страници, в които публикуват записи от предаванията си. А при желание да гледате даден филм, можете да проверите дали го има във видео портали като Youtube или Vbox. Гледането може да става и през таблет или мобилен телефон (смартфон), но на компютърен екран се вижда най-добре. Сега вече потребителите имат думата кога, как и къде ще консумират дадено съдържание.

Някои телевизии не изискват регистрация за гледане на живо. Един такъв пример е БНТ: https://tv.bnt.bg/bnt1/16?9/ Можете да прегледате BUL TV, където има различни телевизии на живо. Единствено е нужно да натиснете триъгълничето за стартиране на екрана (същото като на дистанционното или като на касетофоните).

Но в повечето уебсайтове за гледане на телевизия на живо или предаване на запис ще попаднете на сходна регистрационна форма. Внимавайте, защото някои от сайтовете могат да изискват данни от личната ви дебитна или кредитна карта. Въвеждането на подобна информация вероятно ще доведе до малуер (вид спам), за който разказах миналата седмица. При такава ситуация просто напуснете въпросния сайт – със сигурност има много алтернативи, които няма да ви навредят.

След като попълните информацията, изчетете общите условия, за да знаете с какво се съгласявате. Когато натиснете бутона “регистрация” трябва да получите имейл с линк* за потвърждение. Кликнете на този линк, когато получите съобщение в електронната си поща. Запишете потребителското име и паролата си. Поздравления! Независимостта вече е извоювана!

 

Речник

Линк (Link) означава “връзка” и служи за препратка от едно място към друго (уебсайт, документ и т.н.)

Плеър (Player) е онлайн медиен прозорец, чрез който успяваме да гледаме или слушаме. Той възпроизвежда видеото и аудиото, така че ние да можем да го консумираме.

Стрийминг (Streaming) е методът, чрез който ние изпращаме или получаваме данни през компютърната мрежа. Това е гледането на живо, в реалното време на излъчване.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com, а за допълнителни въпроси, пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии