Тил Линдеман - Щамът „Рамщайн“

Цялото метълско войнство изтръпна в ужас тези дни, когато в „Билд“ излезе съобщението, че вокалистът на „Рамщайн“, 57-годишният Тил Линдеман, е в болница с коронавирус. Но информацията беше опровергана: музикантът имал висока температура, затруднения в дишането, бил е на концерт в Москва на 15 март, но не – пробата за covid-19 се оказала отрицателна. Тил Линдеман е носител на зараза, това е ясно. Но на зараза, много по инфекциозна от един бацил, защото поразява умовете и сърцата на публиката. Зараза, чието име ще остане в историята като Щамът „Рамщайн“.

„Има три вида огън: огънят в ума, огънят в сърцето и просто огън." Това е една от любимите фрази на вокалиста на "Рамщайн", който е сертифициран пиротехник и непоправим пироман. В арсенала групата са "драконовите маски" - огнепръскачки, прикрепени към главата (в клипа на Feuer Frei!), пламтящата пелерина на Тил, която по-късно той заменя с две прикачени към ръцете му огнепръскачки и др. Почти не е имало шоу на бандата, в което не са използвани огнени каскади. Тил Линдеман, повелителят на пожарите, изглежда още по-добре се справя в разпалването на скандали. Поведението му на сцената е за такава голяма червена точка с надпис "над 18", че би било непристойно дори да бъде описано на страниците на един сериозен всекидневник. За щастие, голяма част от феновете му в България са го виждали (и чували) лично по време на концертите им в България - първият през 2010 г.

Личността на Тил Линдеман драстично се отличава от циничния му сценичен образ. Той е поет, артист и музикант, автор на текстовете. Той е син на един от най-известните детски поети в ГДР- Вернер Линдеман, а майка му Бригите Хилдегард Линдеман е журналист, писател и художник. Богатата култура, която е получил от родителите си, прави текстовете на "Рамщайн" нещо повече от брутално бълване на цинизми и метъл стилистика. Почти няма текст, който да не е двусмислен. В много от песните има литературни препратки или цитати - на Бертолт Брехт (Links 2-3-4), Гьоте (Dalai Lama от албума Reise, Reise), Шилер (Feuer und Wasser) и др.

Кариерата на вокалиста на "Рамщайн" можеше да кривне в съвсем друга посока, ако съдбата не се беше намесила в един ключов момент по безспорно болезнен за него начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети