Тил Линдеман - Щамът „Рамщайн“

Цялото метълско войнство изтръпна в ужас тези дни, когато в „Билд“ излезе съобщението, че вокалистът на „Рамщайн“, 57-годишният Тил Линдеман, е в болница с коронавирус. Но информацията беше опровергана: музикантът имал висока температура, затруднения в дишането, бил е на концерт в Москва на 15 март, но не – пробата за covid-19 се оказала отрицателна. Тил Линдеман е носител на зараза, това е ясно. Но на зараза, много по инфекциозна от един бацил, защото поразява умовете и сърцата на публиката. Зараза, чието име ще остане в историята като Щамът „Рамщайн“.

„Има три вида огън: огънят в ума, огънят в сърцето и просто огън." Това е една от любимите фрази на вокалиста на "Рамщайн", който е сертифициран пиротехник и непоправим пироман. В арсенала групата са "драконовите маски" - огнепръскачки, прикрепени към главата (в клипа на Feuer Frei!), пламтящата пелерина на Тил, която по-късно той заменя с две прикачени към ръцете му огнепръскачки и др. Почти не е имало шоу на бандата, в което не са използвани огнени каскади. Тил Линдеман, повелителят на пожарите, изглежда още по-добре се справя в разпалването на скандали. Поведението му на сцената е за такава голяма червена точка с надпис "над 18", че би било непристойно дори да бъде описано на страниците на един сериозен всекидневник. За щастие, голяма част от феновете му в България са го виждали (и чували) лично по време на концертите им в България - първият през 2010 г.

Личността на Тил Линдеман драстично се отличава от циничния му сценичен образ. Той е поет, артист и музикант, автор на текстовете. Той е син на един от най-известните детски поети в ГДР- Вернер Линдеман, а майка му Бригите Хилдегард Линдеман е журналист, писател и художник. Богатата култура, която е получил от родителите си, прави текстовете на "Рамщайн" нещо повече от брутално бълване на цинизми и метъл стилистика. Почти няма текст, който да не е двусмислен. В много от песните има литературни препратки или цитати - на Бертолт Брехт (Links 2-3-4), Гьоте (Dalai Lama от албума Reise, Reise), Шилер (Feuer und Wasser) и др.

Кариерата на вокалиста на "Рамщайн" можеше да кривне в съвсем друга посока, ако съдбата не се беше намесила в един ключов момент по безспорно болезнен за него начин.

Той е роден в Лайпциг, но по-голяма част от детството си прекарва в тихото източногерманско градче Вендиш-Рамбоу с малката си сестра Саския. Родителите му се развеждат през 1975 г., когато е 12-годишен. Известно време живее с баща си, но отношенията им са нездравословни. Бащата е с тежък характер и, както мнозина от творците през социализма, Вернер Линдеман е алкохолик.

Като дете Тил е отличен плувец, затова на 11-годишна възраст го записват в спортно училище. Впоследствие постъпва и в спортен пансион – нелошо решение, като се има предвид, че родителите му са разделени. Като част на Младежкия национален отбор на ГДР по плуване участва в Европейското първенство във Флоренция през 1978 г. Тогава е на 15 г., а три г. по-късно, през 1980, когато трябва да участва в Олимпиадата в Москва, той получава травма - тежко разтежениена на стомашните мускули, заради която завинаги прекъсва спортната си кариера.

Това е огромна промяна за младия спортист. "Бях свикнал на тежък режим - разказва Линдеман - Плувах по 30 км дневно, като ставах в 5 сутринта всеки божи ден. Вечер едвам допълзявах до леглото. И в един момент се озовах с много свободно време. Опитах се да го запълня с пиене, но не се получи."

Основател на "Рамщайн" е Рихард Звен Круспе. През 1990 г. отправя покана към Тил Линдеман, по това време барабанист в състава First Arsch, да се присъедини към новосъздадената банда като вокал. По това време Линдеман си изкарвал прехраната като кошничар, но обичал да пее - което направило впечатление на Рихард и последният правилно преценил, че гласът на Тил ще пасва перфектно на групата. По същото време бива обявен конкурс за нови групи, чиито награден фонд е осигуряване достъп до студио за запис на четири авторски песни. Новосформираният квартет взема участие и... печели конкурса. Първото (и далеч не последно) признание за Рамщайн.

 

Отказва да влезе в казармата

Отказът му да влезе в казармата го поставя в редиците на черните овце в очите на властите. Той едва се разминава с 9-месечна затворническа присъда. Точно такива артистични „лоши“ момчета са магнит за женските сърца. Тил има огромен успех сред дамите. За първи път сключва брак на 22-годишна възраст, но връзката се проваля. Певецът има всичко на всичко два законни брака и две дъщери от тях - Неле, която е родена през 1985 г. и която отглежда 7 г. като самотен баща, и Мари Луиз, родена през 1993 г. От Неле има и внуче. Според мълвата Тил Линдеман има още няколко незаконни деца от неизвестни майки.

 

За него

Най-учтивият човек

Тил е най-учтивият и любезен човек, когото познавам. Не изглежда така, но винаги се държи добре с околните, трудно нещо ще го изкара от равновесие. Той е важна част от живота ми и след нашата раздяла поддържаме приятелски отношения. Нямам лоши чувства към него.

Бившата приятелка на музиканта - актрисата София Томала

 

Използва Холокоста за рекламни цели

Групата „Рамщайн” използва Холокоста за рекламни цели и начин за вдигане на продажбите - това е безвкусна експлоатация на артистичната свобода , както и преминаване на червената линия. Клипът им „Deutschland“е срамен.

Германският правителствен комисар за антисемитизма Феликс Клайн

 

Пренася те в кошмарно измерение

Тил Линдеман е отделна категория човек, музика и светоусещане. Сигурен съм, че именно музиката на „Рамщайн” допринесе за това филмът ми "Lost Highway" да стане шедьовър. Тяхната интензивност и театралност придават усещания и те пренасят в друго измерение – мистериозно, сюрреалистично и кошмарно.

Американският режисьор Дейвид Линч

 

Пише нова история

Тил Линдеман пише историята на музиката отново. Спомням си първия концерт на „Рамщайн”, който гледах на живо в Америка. Никога не съм виждал нещо подобно. Това е рокендрол! Пламъците, които се изстрелваха от сцената бяха толкова силни, толкова високо и толкова горещи, че стопиха очилата ми от 100 фута.

Фронтменът на „Аеросмит” Стивън Тайлър

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети