Том Круз - Земята му е тясна

Дългогодишната любовна история на Том Круз с адреналина и опасните каскади ще го отведе в космоса. Буквално. Вече е официално - 58-годишният актьор, мултимилионер и сциентолог ще стане първата холивудска мегазвезда на Международната космическа станция. Круз ще излети от космодрума Кейп Канаварел във Флорида с капсулата на Илон Мъск Axiom SpaceX Crew Dragon през октомври 2021-а.

Екипажът ще включва пилот, режисьорът Дъг Лаймън, Круз, а има и едно свободно място, вероятно за още някой актьор. Целта е ясна - снимките на първия игрален филм в космоса. Преди дни и от “Роскомос” обявиха, че искат да направят руски звезден екшън на Международната космическа станция догодина и в средите се оформи нещо като забавен римейк на космическата надпревара от времената на Студената война. Но имената на Том Круз и Дъг Лаймън вече официално са вписани в документите за полета през октомври 2021-а. Туристическата мисия е продкут на партньорство между мегазвездата, НАСА и компанията на Илон Мъск Space X.

Филмът с Круз още няма заглавие. Сценарият се пише от Лаймън и Кристофър Макуори, а бюджетът ще надхвърли 200 милиона долара. Холивудското студио зад историческия проект е “Юнивърсъл”. Според информация на изданието Deadline шефовете на филмовата компания са се съгласили да дадат на Круз монументалната сума за проекта само след един разговор с него в Zoom и без да има завършен сценарий.
Това е поредно доказателство за огромното влияние на Круз. На 58 години той е зает с няколко гигантски филма извън космическата суперпродукция. Том привършва работата по “Мисията невъзможна 7”, чийто снимки бяха забавени заради пандемиятар а вече е започнал и подготовката по “Мисията невъзможна 8”, както и по продължението на фантастичния екшън “На ръба на утрешния ден”.

Том Круз е на 58 години, но продължава да бъде меко казано в отлична физическа форма и да се излага на все по-драматични опасности по време на снимки. Той обича да скача, да се катери, да виси от скали и небостъргачи, и да управлява различни високоскоростни превозни средства необезопасен. Круз е пристрастен към риска и адреналина, той явно не може да живее без екстремни тръпки и постоянно покачване на залога.

Преди няколко години получи сериозна контузия по време на снимките на “Мисията невъзможна 6” след като се опитал да прескочи разстоянието между два покрива, но се блъснал в бетонна стена. Звучи типично за него. Не блъскането в стената, а скачането в опит да надвие законите на физиката и биологията. Круз просто отказва да остарее.

Едва ли има по-подходящ актьор от него за кодмически дебют. Пак за “Мисията невъзможна 6” той сам извърши HALO скок от движещ се самолет на 7 километра надморска височина. Кадрите влязоха във филма и в световните заглавия. Круз се е подготвял за скока в продължение на една година.

Адреналинът е голямата страст на Круз. Както и сциентологията. Той е дългогодишен и високопоставен член на сектата, която е позната и като религията на богатите ексцентрици и знаменитости. Но в последните години Круз избягва да говори по темата, а в един момент неговите връзки със сциентоложката църква и противоречивия лидер на организацията Дейвид Мискавидж заплашваха да запратят цялата му кариера в небитието.

Том Круз познава славата и успеха още от младежките си години, когато става звезда с “Рискован бизнес” и “Топ Гън”. В средата на 80-те години на миналия век той вече е едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд и става символ на идеята за “златното американско момче”. В края на десетилетието Оливър Стоун ангажира Круз за главната роля в тежкия антивоенен филм “Роден на четвърти юли” и това маркира трансформацията на Том от харизматична звезда в сериозен драматичен актьор. Круз е номиниран за “Оскар” и прекарва следващата декада - 90-те години на миналия век - като един от най-уважаваните, търсени и обсъждани актьори в историята. Дълго време той е гаранция за касов успех и дори слуховете за проблемния му личен живот и ангажимента му със сектата на сциентолозите не успяват да разклатят положението му на Холивудско божество. Продължаващият успех на поредицата му “Мисията невъзможна” и космическия проект затвърждават несравнимата доминация на Круз в света на киното, а и извън него.

 

Том е сред най-близките ми хора в Холивуд

Познавам Том от години, работил съм с него по няколко филма, той е един от близките ми хора в Холивуд. Но не личното приятелство е причина за моето възхищение от него - той просто е изключителен професионалиост. Круз е класен актьор с неограничена енергия, той се потапя в персонажа и успява да ангажира публиката емоционално и интелектуално. Той дори е по-добър, отколкото мнозина смятат. Понеже и такава голяма звезда и хората подценяват капацитета му за истинска драматична трансформация.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

 

Годините с него бяха ценен период за мен 

Бях много неопитна и млада, когато се обвързах с Том, ала не съжалявам за нищо. Нашата връзка приключи отдавна, но аз останах с прекрасни спомени. С него осиновихме и отгледахме фантастични деца. Той е прекрасен и великодушен човек, направил е толкова много за мнозина. Той донесе доброта и щастие в живота ми. Бях заедно с Том в продължение на 11 години и винаги ще твърдя, че това бе важен период за мен, време, в което се оформих като личност и актриса. И няма как да отрека заслугите на Том за собственото си израстване.

Никол Кидман, актриса и бивша съпруга на Круз

 

Той винаги е най-важният човек на снимачната площадка

За пръв път осъзнах мощта на Том Круз в средата на 90-те, когато бях ангажиран за режисурата на първия филм от поредицата “Мисията невъзможна”. Това си беше филм на Круз - той беше най-важната фигура на снимачната площадка и извън нея. Няма продуценти, няма режисьори, няма студийни шефове - правилата ги диктуваше Том Круз и всеки се съобразяваше с него. В същото време той е много разбран и се вдъхнови от моите идеи за филма, който в крайна сметка се превърна в моя най-грандиозен успех.

Брян де Палма, режисьор и сценарист

Отново играе Маверик в продължението на “Топ Гън”

В опита си да запази изключително високото ниво на своята кариера, Круз се връща в миналото, към началото на своя славен холвудски поход. В момента приключва пост-продукцията на продължението на иконичния авиационен хит “Топ Гън”. Круз отново ще облече легендарното яке на топ пилота Маверик и ще яхне мотора си към драматичния залез. Самолетните каскади обещават монументално зрелище. Режисьор е Джоузеф Козински, който работи с Круз по “Забвение”.

Коментари

Задължително поле