Тръмп връща високите мита за внос на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина

Снимка: Архив

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви в понеделник чрез туитър, че възстановява високите тарифи за вноса на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина, като новите мита влизат в сила незабавно.

Той също така за пореден път призова Федералният резерв на САЩ да намали основната американска лихва.

Тръмп написа в туитър: "Бразилия и Аржентина наблегнаха на масивна девалвация на техните валути, което не е добре за нашите фермери. В резултат на това ще възстановя тарифите за вноса на стомана и алуминий, които се доставят в САЩ от тези две страни, като решението влиза в сила незабавно".

Доналд Тръмп също така отново настоя, че САЩ получават "огромни средства" от въведените митнически тарифи върху вноса на китайски стоки. "Пазарите на акции в САЩ нараснаха с цели 21% след обявяването на високи мита за китайските стоки на 1-ви март 2018-а година, като Съединете щати получават огромни по размер средства (и предоставят част от тях на от нашите земеделски производители, които са прицел на ответните китайски тарифи)!", написа той в туитър.

"Федералният резерв пък трябва да действа така, че страните, които са много, да не се възползват повече от нашия силен долар, като допълнително обезценяват техните валути. Това много затруднява нашите производители и фермери справедливо да изнасят своите стоки. Призовавам Фед за по-ниски лихви и разхлабена парична политика!", посочи Доналд Тръмп.

Американският президент е силно критичен по отношение на Фед, като постоянно призовава американските централни банкери да намалят лихвените ставки.

Коментари

Задължително поле