Тръмп заяви, че ще наложи вето на резолюцията за границата, ако тя бъде приета

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че със сигурност ще наложи вето, ако Конгресът гласува резолюция, блокираща обявеното от него извънредно положение, което би му позволило да финансира изграждането на стена по границата с Мексико. Пред репортери в Белия дом Тръмп каза, че ще използва правото си на вето срещу резолюцията, внесена вчера от демократите в Камарата на представителите, предаде Асошиейтед прес. 100-процента съм уверен, че ще наложа вето, заяви той.

С внасянето вчера на резолюцията започва конституционен сблъсък между президента републиканец и Демократическата партия. Очаква се документът да бъде гласуван в Камарата на представителите още идната седмица, във вторник. Демократите имат мнозинство в Камарата и резолюцията им със сигурност ще бъде одобрена там. Възможно е въпреки съпротивата на Тръмп тя да мине и в Сената, където републиканците са мнозинство. Предстоящата битка ще е изпитание за подкрепата на републиканците за Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

На 15 февруари президентът подписа декларация за въвеждане на режим на извънредно положение на южната граница на САЩ. Това дава възможност, заобикаляйки Конгреса, правителството да разполага с 8 милиарда долара, които да бъдат използвани за построяване или подсилване на заграждения по границата с Мексико. Тръмп по принцип искаше за тази цел да бъдат предвидени 5,7 милиарда долара, но демократите остро се възпротивиха и Конгресът отпусна около 1,4 милиарда долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят