Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд

Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Турция може да поиска ООН да разследва убийството на журналиста

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да останат “непоклатим партньор” на Саудитска Арабия, дори ако се окаже, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е бил в течение на плана за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

Тръмп посочи, че няма да прекратява военните контакти с Рияд, отбелязвайки, че “би глупаво да се спрат тези контакти, от което Русия и Китай биха били най-големите печеливши”. Президентът допълни, че разузнавателните агенции на САЩ все още проучват свидетелствата от убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, както и кой е планирал убийството.

Същевременно двама високопоставени US сенатори - републиканецът Боб Коркър и демократът Боб Менендес, поискаха Тръмп да обяви дали принц Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на Хашоги. Те очакват отговор в срок от 120 дни. А конгресменът демократ Адам Шиф, който ще оглави комисията по разузнаването на долната камара на Конгреса от януари, поиска незабавно прекратяване на подкрепата на САЩ за саудитските военни операции в Йемен, замразяване на продажбите на оръжие за Рияд и САЩ да намалят зависимостта си от кралството по други въпроси в региона.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на визита във Вашингтон, заяви след разговорите с колегата си Майк Помпейо, че Анкара не е удовлетворена от сътрудничеството на Рияд по случая с убийството на Хашоги и може да поиска то да бъде официално разследвано от ООН.

SAUDI ARABIA: Prince Ahmed Abdulaziz profile

Коментари

Задължително поле